Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zavádzal Šatan? Šéf Bystrice si ho podal, zahrnul aj Ramsayho

Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) najskôr udelil Banskej Bystrici titul napriek tomu, že sezónu Tipsport Ligy ukončili ešte pred štartom play off.

03.04.2020 10:00
i Piccy-collage Foto:
Prezident hokejového zväzu Miroslav Šatan (vľavo) a šéf Banskej Bystrice Juraj Koval.
debata (74)

Šéf zväzu Miroslav Šatan neskôr vyzval klub, aby trofej vrátil. Prezident Bystrice Juraj Koval tak nespravil, „baranom“ odobrali titul na ďalšom zasadnutí výkonného výboru.

Šatan následne reagoval prostredníctvom videa, kde Bystričanov obvinil zo „sabotáže, na aké sme z ich strany zvyknutí“.

Ako sa očakávalo, Koval zareagoval na stanovisko šéfa zväzu. Uverejnil ho na klubovom webe, prinášame vám ho bez redakčných úprav.

Stanovisko Juraja Kovala

Vážení priaznivci HC'05 iClinic Banská Bystrica, vážená slovenská hokejová verejnosť,

musím zareagovať na vyhlásenie prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslava Šatana na webovej stránke zväzu zo dňa 1. apríla 2020, ktorá bola jeho reakciou na náš postoj k rozhodnutiu Výkonného výboru SZĽH z 31. marca 2020, ktorým bolo zrušené rozhodnutie Ligovej rady o pridelení majstrovského titulu Banskej Bystrici.

Naša reakcia bola korektná, nemusím ju opakovať, lebo je uverejnená na webovej stránke a stále platí do poslednej bodky. V masmédiách som následne na to poukázal, ako SZĽH chaoticky pristúpil k začatiu ligovej sezóny 2019/2020 a rovnako k jej ukončeniu. Považujem to za oprávnenú kritiku člena SZĽH voči zväzu. Neboli v tom žiadne invektívy.

Pokiaľ ide o rozhodnutie výkonného výboru z 31. marca, všade sme, aj opakovane, uviedli, že jeho rozhodnutie plne akceptujeme.

Pán Šatan však zdôrazňuje, ako keby sme za rozhodnutie o udelení titulu Ligovou radou z 12. marca mohli my, v Banskej Bystrici. Hovorí, že ma vyzval, aby sme titul vrátili. Pravda je taká, že 12. marca o 17:07 hodine mi bolo doručené elektronickou poštou uznesenie Ligovej rady, ktorej je členom aj Miroslav Šatan s oznámením o priznaní majstrovského titulu. Pán Šatan poskytol svoje vyhlásenie k titulu až prostredníctvom webovej stránky SZĽH 18. marca, keď už zmonitoroval verejnú mienku i reakcie klubov.

Vtedy sa postavil do polohy – ja nič, ja muzikant, ja za to ani nemôžem, veď dvaja iní členovia Ligovej rady ma prehlasovali. Podľa zápisnice z Ligovej rady z 12. marca sa pán Šatan zdržal hlasovania o udelení titulu. Nebol teda priamo proti, ako to následne vyhlásil. Pýtam sa, aký je to postoj prezidenta zväzu k rozhodnutiu Ligovej rady? Ako rešpektuje väčšinový názor? Každý nech si urobí svoj obraz.

Z jeho videonahrávky z 1. apríla ma najviac zarazilo, že sa vyjadril aj k hypotetickej otázke, čo by on urobil na našom mieste. On že by takýto „právny“ titul neprijal. Podľa mňa to nie je na mieste, aby prezident staval otázku, po týždni mediálnej masáže, do takejto roviny. Najprv by on musel osobne zažiť situáciu po pridelení titulu Ligovou radou z 12. marca a to v konkrétnej chvíli.

Ja som sa tiež nevyjadroval zaňho k tomu, čo by som urobil, keby som počas lockoutu narazil do Zdena Cháru alebo k tomu, čo by som robil po tom, ako ma zbil Martin Bača v zápase extraligy. Viem však, že ako šéf klubu by som neangažoval trénera dorastu, ktorý vypadol zo súťaže, k juniorskému tímu – ako sa to stalo v známom prípade slovenskej „osemnástky“ a „dvadsiatky“.

Tiež by som reprezentačnému trénerovi A-mužstva neudelil „home office“ už rok pred pandémiou koronavírusu.

Keď pán Šatan nevie prijať oprávnenú kritiku, nemusel sa nechať zvoliť za prezidenta, do ktorej ho, mimochodom, volila aj Banská Bystrica. Som dnes na pochybách, či naše rozhodnutie bolo správne, keď najvyšší predstaviteľ zväzu sa na adresu Banskej Bystrice, kde sa hrá hokej už od roku 1922, vyjadruje tak znevažujúco. Spôsobom, že „my sme zvyknutí na ich sabotáže“. Nemám vedomosť, že by niekto z nášho klubu urobil nejakú sabotáž! Toto sú veľmi silné slová od pána Šatana a verím, že sa za ne verejne ospravedlní. Keď nie, budeme musieť zvažovať aj iné cesty, aby sme dostali satisfakciu.

Ak považuje pán prezident Šatan za sabotáž „kauzu“ striedavých štartov, keď bol prezidentom jeho predchodca Martin Kohút, tak poviem, že „kauza“ vznikla tak, že nás začal šikanovať SZĽH, keď začal bezdôvodne disciplinárne konanie voči nášmu klubu. My sme sa len bránili a nakoniec bolo toto konanie orgánom SZĽH, disciplinárnou komisiou, zastavené. To znamená, že orgán SZĽH nám dal za pravdu. Pán Šatan spochybňuje orgán SZĽH verejne a nás stavia do polohy sabotérov. Prečo?

Zo strany SZĽH som zvyknutý na šikanovanie. V kauze bývalého reprezentačného brankára Mareka Čiliaka ma začali takisto bezdôvodne stíhať v roku 2015 za to, že som sa odmietol podieľať na šikanovaní Čiliaka za jeho otvorené vyjadrenia. Bol som disciplinárne potrestaný. Keď sa dostal k moci bývalý prezident Martin Kohút, vyzval som ho, že by sa patrilo aspoň zrušiť moje potrestanie. Čakám do dnešného dňa. Od Miroslava Šatana už nečakám, že k niečomu takému dôjde.

Teraz je situácia taká, že aj súčasný prezident SZĽH sa zapojil do prúdu proti Banskej Bystrici a naozaj silne budem zvažovať, či ešte budem pôsobiť v hokeji. Zdá sa, že moje pôsobenie bude škodiť banskobystrickému hokeju. To nie je cieľ, ktorý som chcel dosiahnuť. V prvom rade som chcel, aby v našom klube vyrastali kvalitní hokejisti, aby naši fanúšikovia mali možnosť vidieť dobrý hokej, ale nemienim bojovať na všetky strany.

V budúcej sezóne nás čaká, ako sme avizovali, ťažká sezóna, lebo sa bude rekonštruovať zimný štadión a nebudeme mať svoj domovský stánok. Teraz prišla kríza v celej spoločnosti pre koronavírus a všetci bojujeme o holé prežitie. Nemienim ešte vybíjať energiu na boj so SZĽH. Ak aj ustúpim z pozícií, budem sa snažiť pomáhať nášmu klubu, ale kritické poznatky na činnosť SZĽH si ani v budúcnosti neodpustím.

Na záver ešte k jednému bodu z videonahrávky pána Šatana z 1. apríla: označil nás, že sme konali neprofesionálne, keď sme vopred zverejnili naše stanovisko na uznesenie výkonného výboru o zrušení pridelenia titulu. Je pravda, že mi štyri dni pred konaním výkonného výboru zatelefonoval a oznámil, že voči rozhodnutiu o pridelení titulu Ligovou radou sú podnety zo strany klubov a výkonný výbor sa nimi musí zaoberať.

Šatan mi vtedy povedal, že každé rozhodnutie nebude dobré a či teda by som v tejto situácii neuvažoval vrátiť titul. Odpovedal som mu, že po dvoch týždňoch a všetkom, čo som sa o sebe a našom klube dočítal v masmédiách, by takýto krok vyznel účelovo, populisticky a neurobím ho pod nátlakom masmédií a iných klubov. Nech teda členovia výkonného výboru rozhodnú podľa svojho svedomia a vedomia a my to budeme akceptovať. Keď to zjednoduším, pán Šatan ma vyzval na to, aby sme vrátili niečo, čo nám predtým pridelila Ligová rada, súčasť zväzu.

Ak pán Šatan označí za mediálny kotrmelec, že sme na našej webovej stránke zverejnili naše stanovisko skôr, ako výkonný výbor rozhodol, bolo predsa jasné, ako rozhodnú. Nepovažujem to za mediálny kotrmelec, ktorý by narušoval jednotu hnutia, ako to tvrdí. Za mediálny kotrmelec určite považujem, že SZĽH dvakrát zverejnil svoju správu, ktorú musel z webu stiahnuť a ešte ju aj dementovať.

Pred niekoľkými týždňami zverejnil kompletnú zápisnicu zo zasadnutia výkonného výboru, v ktorej sme sa mohli dočítať, že výkonný výbor obmedzil počet cudzincov v extralige na 6 a v ďalšej na 5. Tú správu stiahli a zdôvodnili, že došlo k úniku informácií. Takisto 11. marca zverejnili po zasadnutí Športovej rady Pro-hokeja vo Zvolene, že došlo k ukončeniu sezóny a majstrovský titul nebude pridelený. Po dvoch hodinách túto správu stiahli a na druhý deň Ligová rada udelila titul. Tak neviem, čo je mediálny kotrmelec? My sme našu reakciu na webe z 31. marca na rozhodnutie výkonného výboru nemuseli ani dementovať a ani upravovať.

V júni minulého roku mi bol v rámci 90. výročia ľadového hokeja na Slovensku udelený Zlatý odznak SZĽH, ktorý mi osobne odovzdal bývalý prezident Martin Kohút. Nedokážem však prijať ocenenie od zväzu, ktorý nás označuje za sabotérov a rozhodol som sa ho aj bez vyzvania vrátiť do rúk p. Šatana.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #SZĽH #HC 05 Banská Bystrica #Juraj Koval #Tipsport Liga #Slovenský zväz ľadového hokeja