Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Profesionáli brigádujú na stavbách. Lintner sa len tvári, že je tu pre hráčov

Keď ako-tak utíchla debata o správnosti udeliť tipsportligový titul Banskej Bystrici, rozpútala sa v slovenskom hokeji ďalšia. Ako ovplyvní predčasný koniec sezóny kvôli koronavírusu zmluvné a najmä platobné vzťahy medzi klubmi a hráčmi?

23.03.2020 22:18
Richard Lintner. Foto: ,
Nie sme veľmi stotožnení s tým, ako to Richard Lintner (vľavo) prezentuje, že pracuje aj pre hráčov. Skôr si myslíme opak," vraví kapitán Slovana Bratislava Michal Sersen.
debata (18)

Kluby uzavreli ročník v polovici marca. Hráči majú podpísané zmluvy do konca apríla. "Riešime, či hráči budú mať právo na výplaty za apríl, alebo nie. Kluby riešia, ako vyplatiť mzdy z minulého mesiaca. Majú prevažne malých partnerov, ktorí dostávajú v rámci súčasnej situácie vážne ekonomické rany.

Kluby odrazu od nich nemajú peniaze. Musíme doriešiť primárne to, aby sme vyplatili hráčom záväzky do 15. marca, lebo už to je fuška,“ povedal v podcaste Borisa Valábika a Mariána Gáboríka Richard Lintner – šéf spoločnosti Pro-Hokej, ktorá združuje kluby.

Valábikovi s Gáboríkom sa nepáči prístup klubov voči hráčom. Reagovali aj na správu o tom, že líder Detvy a člen širšieho kádra reprezentácie Ján Sýkora išiel po predčasnom konci sezóny brigádovať na stavbu.

"Mám rodinu, dve deti, potrebujeme z niečoho žiť a platiť účty. Viacerí spoluhráči mi písali, či im neviem niečo dohodiť. Teraz budeme prakticky pol roka bez príjmu. Na Slovensku si hokejisti zväčša nezarobia toľko, aby z toho vyžili po celý rok.

V Česku zmluvy platia väčšinou 12 mesiacov a aj keď je voľno počas leta, tak to kluby nechávajú tak. Väčšina hráčov u nás to má tak, že dostane menej peňazí, keď nemôže hrať," povedal Sýkora pre TASR.

Ján Sýkora v reprezentačnom drese a na stavbe. Foto: SITA, Instagram.com
Ján Sýkora Ján Sýkora v reprezentačnom drese a na stavbe.

V podcaste sa k nemu pridal Košičan Branislav Rapáč: "Niektoré kluby ukončili zmluvy hráčom v polovici marca. V aktuálnej sezóne skočili v niektorých tímoch desiati či pätnásti hráči. Nemusíme sa teda ani baviť, či sa u nás ukončujú zmluvy ,len tak'.

V zahraničí hráčov vyplácajú z kontraktov. Alebo sa s nimi dohodnú. Na Slovensku je tá dohoda taká, že si zbalíte veci a idete domov. V 95 percentách prípadov je to bez kompenzácie."

Lintner reagoval na tvrdenia hráčov: „K rozviazaniu zmluvy vždy príde v prípade obojstrannej dohody. Nepamätám si, že by prišiel nejaký hráč a povedal: ‚Klub ma jednostranne vyhodil a zrazu ma neplatí.' Kde sú tí chalani? Prečo neprídu za mnou?“

Michal Sersen. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Michal Sersen Michal Sersen.

Iný názor prezentoval kapitán Slovana Bratislava Michal Sersen. Prezradil skúsenosť hráča, ktorého nemenoval: „Išiel za Lintnerom a pýtal si radu. Po tom, ako s ním hovoril, mi už ale na neho nepovedal pekné slová. Nie sme veľmi stotožnení s tým, ako to Lintner prezentuje, že pracuje aj pre hráčov. Skôr si myslíme opak.“

Byť profesionálnym hokejistom v hokejovej krajine, za akú sa Slovensko hrdo vydáva, nie je ekonomicky atraktívne. Zárobky sa pohybujú na úrovni okolo 1500 eur, hráči ich dostávajú len 7, prinajlepšom 8 mesiacov v roku. Hokejisti vystupujú ako živnostníci, z príjmov odvádzajú odvody do poisťovní a daň.

Branislav Rapáč (vpravo). Foto: TASR, František Iván
Branislav Rapáč Branislav Rapáč (vpravo).

„Lintner sa snaží ligu spropagovať, urobil aj veľa pozitívneho, no nedokázal zlepšiť práva hráčov,“ zhodnotil Rapáč a zamyslel sa nad možným riešením: "Hráči v minulosti veľmi nechceli platiť hráčsku asociáciu, lebo si mysleli, že je to zbytočné. Navyše, mali aj nízke platy. Teraz sa ale ukazuje, prečo by to stálo za to.“

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #Michal Sersen #Ján Sýkora #pro-hokej #Tipsport Liga #Branislav Rapáč