Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kompenzácia pre kluby? Pomôcť by mohli peniaze z MS

Ušlé zisky zo vstupného, chýbajúce financie za televízne práva či neistota prísunu prostriedkov od sponzorov. Hokejové kluby po celej Európe počítajú straty po sezónach, ktoré uťala pandémia koronavírusu. Výnimkou nie je ani slovenská extraliga.

19.03.2020 06:00
Richard Lintner. Foto: ,
Hokejové kluby počítajú straty, výnimkou nie je slovenská extraliga. Na dôležité otázky odpovedá Richard Lintner.
debata

Peniaze pre všetkých

Je zrejmé, že väčšina účastníkov Tipsport Ligy sa bez pomoci vo forme finančnej injekcie nezaobíde. Otázka znie, kto ju zaplatí. Riešením by mohlo byť prerozdelenie časti peňazí, ktoré Slovenský zväz ľadového hokeja získal z vlaňajších majstrovstiev sveta v Bratislave a Košiciach.

"Včera sme požiadali zväz o podporu pre kluby, ktoré utrpeli straty v súvislosti s aktuálnou neľahkou situáciou. V princípe by mala byť namierená na balík peňazí, ktorý sa vedie ako zisk z vlaňajších MS. Podieľali sa na ňom aj hráči z extraligy.

Preto veríme, že zväz sa rozhodne použiť časť týchto prostriedkov na pomoc klubom, ktoré sú najviac touto situáciou dotknuté. Malo by im to pomôcť reálne naplniť parametre pre udelenie licencie a splniť záväzky voči hráčom a dodávateľom," vysvetľuje šéf Pro-Hokeja Richard Lintner, ktorý sa podieľa na riadení súťaže.

VIDEO: Šéf Pro-Hokeja Richard Lintner hovorí o predčasnom ukončení tipsportligovej sezóny.
Video

Bratislavský Slovan odhadol straty na 450-tisíc eur, Bystričania na 200 až 300-tisíc. Ak sa pomoc schváli, mali by ju dostať aj kluby, ktoré sa neprebojovali do play off.

„Bude sa to riešiť všeobecne. Jedna vec je potenciálna strata z predaja lístkov na play off. Kluby však majú veľký počet lokálnych partnerov či sponzorov, ktorí nebudú v takej situácii ako pred rokom a nebudú vedieť napĺňať záväzky. Každý klub je výrazne dotknutý tým, že sa sezóna nedohrala,“ pokračuje Lintner.

Rozhodnutie Ligovej rady, v ktorej okrem Lintnera sedia aj prezident SZĽH Miroslav Šatan a športový riaditeľ zväzu Igor Guryča, o pridelení titulu Banskej Bystrici na základe umiestnenia po základnej časti a nadstavbe vyvolalo vlnu nevôle. Šéf Pro-Hokeja si za verdiktom stojí.

"Predpisy a poriadky nám pre takúto situáciu dali jasné riešenie a my sme ho naplnili. Verejnosť a do istej miery niektoré kluby spochybňujú popularitu tohto rozhodnutia, ale nikto nemôže napádať jeho správnosť a legitimitu.

Áno, rozhodovali sme sa v nezvyčajnej situácii, ale ak pravidlá niečo hovoria, je lepšie ich dodržať. Ak určitý predpis nenaplníte, v danom momente vás to priamo nepostihne. Avšak veľmi ľahko sa môže stať, že v budúcnosti sa nebudete mať o čo oprieť," tvrdí Lintner.

Stúpajúci trend

Šéfovia extraligy nemusia v uplynulých dňoch riešiť len problémové otázky. Potešili ich čísla o diváckej návštevnosti. Podľa štatistík bol najväčší nárast fanúšikov v Európe v tejto sezóne práve na Slovensku. Priemerná návštevnosť sa zvýšila o 43,1 percenta, celkový priemer predstavuje 2379 fanúšikov na zápas.

Rastúcu návštevnosť v Tipsport Lige v poslednom... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Štadión Ondreja Nepelu Rastúcu návštevnosť v Tipsport Lige v poslednom kole poznačili obavy z koronavírusu.

"Vedeli sme, že táto sezóna bude z objektívnych dôvodov viac divácky atraktívna a naplní sa trend stúpajúcej návštevnosti. Hlavným dôvodom bol, samozrejme, návrat Slovana do súťaže.

Výborné čísla urobil aj nováčik z Michaloviec. Avšak návštevnosť stúpla vo všetkých kluboch a hore išla aj televízna sledovanosť. Teší nás to a zároveň zaväzuje do ďalších ročníkov," vraví Lintner.

Najvyššiu návštevnosť mal Slovan, na jeho domáce zápasy chodilo v priemere 5241 fanúšikov. V tesnom závese boli Košice (5221).

„Ozývali sa skeptici, ktorí pochybovali, že bratislavský štadión dokážeme extraligou zaplniť. Návštevnosť na domácich zápasoch Slovana nás pozitívne prekvapila a očakávame, že v ďalších sezónach sa bude ešte zvyšovať,“ prognózuje Lintner.

V najbližšom období sa bude riešiť sezóna 2020/21. Maďarské kluby v súťaži zostávajú, otáznik visí nad menom nováčika. Víťaz základnej časti SHL Bratislava Capitals prejavil záujem o štart v nadnárodnej EBEL lige.

„Túto záležitosť má v rukách výkonný výbor SZĽH, ktorý je licenčným orgánom. Blíži sa čas, aby zväz vydal aktuálnu smernicu k parametrom udelenia licencií pre ďalší ročník. Vlani sa kvôli zdĺhavejšiemu procesu v súvislosti s návratom Slovana smernica upravovala na poslednú chvíľu. Tento rok by to malo byť podstatne skôr,“ dodal Lintner.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #Tipsport Liga #Slovenský zväz ľadového hokeja #koronavírus