Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvá sezóna bez majstra. Správny krok, zhodujú sa bývalí reprezentanti

Športový manažér slovenského hokejového klubu HC '05 iClinic Banská Bystrica Július Koval mladší považuje stredajšie rozhodnutie predčasne ukončiť aktuálnu sezónu Tipsport ligy 2019/2020 za správne.

11.03.2020 14:31 , aktualizované: 15:12
Banská Bystrica, hokej Foto: ,
Prázdna tribúna na zimnom štadióne v Banskej Bystrici. Hokejisti v tejto sezóne titul neobhája.
debata (1)

Po športovej stránke však netají sklamanie z toho, že „barani“ v aktuálnej edícii nebudú môcť obhájiť majstrovskú trofej.

Aktuálne sú na základe pondelňajšieho nariadenia Ústredného krízového štábu SR pre koronavírus zrušené všetky športové podujatia na Slovensku až do pondelka 23. marca a keďže neexistuje istota, že sa po uvedenom termíne bude môcť opätovne rozbehnúť tipsportligový súťažný kolotoč, podľa zástupcov klubov došlo k prijatiu najlepšieho možného riešenia. Ani prípadné pokračovanie sezóny bez divákov by pre kluby nemalo zmysel z ekonomického hľadiska.

VIDEO: Šéf Pro-Hokeja Richard Lintner o predčasnom ukončení tipsportligovej sezóny.

Video

„Nedá sa s tým nesúhlasiť. Všetci sme si boli vedomí, že sa to bude musieť ukončiť, takže nie je to žiadne prekvapenie. Prevláda akurát obrovské sklamanie, nakoľko sme si do play off určite veľmi verili a dovolím si povedať, že sme mali najlepšie mužstvo v lige. Samozrejme, nebola iná cesta okolo a musíme sa s tým vyrovnať,“ povedal Koval mladší.

V organizácii spod Urpína sa už napriek nečakanému koncu sezóny snažia myslieť na tú budúcu. V nej budú pre rekonštrukciu štadióne účinkovať v neďalekom Brezne.

„Máme už podpísané gro chlapcov pre budúci ročník. Určite nastane nejakú prestavbu mužstva. Šancu ukázať sa v bystrickom drese v extralige budú mať noví hráči, takže veríme, že budúci ročník bude nejako prijateľný, aj vzhľadom na to, že ho budeme musieť odohrať v Brezne. Čaká nás veľká výzva, keďže nebudeme môcť pôsobiť na domácom ‚zimáku‘. Počítame s tou alternatívou, že (v Brezne, pozn.) to bude na celú sezónu,“ dodal banskobystrický funkcionár.

Banská Bystrica si majstrovskú radosť v tejto... Foto: Pravda, Ivan Majersky
Banská Bystrica Banská Bystrica si majstrovskú radosť v tejto sezóne nezopakuje.

Banská Bystrica tiež získala právo štartu v Lige majstrov v nasledujúcom ročníku a je otázne, ako sa v klube popasujú s touto výzvou.

„Barani“ sa stali víťazom tohtosezónnej dlhodobej časti, keď v 55 vystúpeniach nazbierali 120 bodov. Druhý skončil „navrátilec“ do slovenskej najvyššej súťaže – bratislavský Slovan (108), tretí bol HC Košice (106).

Košice chceli hrať, koniec rešpektujú

Zástupcovia HC Košice mali predstavu o dokončení tipsportligovej sezóny, ale rozhodnutie o jej predčasnom ukončení rešpektujú. Športovému riaditeľovi Janovi Šťastnému je ľúto, že nebude zúročená 10-mesačná práca klubu a celého mužstva, zároveň však rozumie argumentom, pre ktoré sa kluby rozhodli ukončiť roční. „Je mi to ľúto aj za všetkých v klube či fanúšikov,“ priznal.

Košický klub patril k tým, ktoré mali predstavu o dokončení sezóny, ktorá pred pár dňami dostala 14-dňovú „trhlinu“ spôsobenú zákazom konania športových podujatí. Napokon však provizórne riešenie nenastane.

Marcel Haščák (vpravo) v košickom drese. Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Marcel Haščák Marcel Haščák (vpravo) v košickom drese.

„Sme z toho zaskočení, ale rešpektujeme to. Na zvolenské stretnutie zástupcov klubov sme išli s tým, že sa po 14-dňovej prestávke pokúsime dohrať sezónu. Zrejme by sa však aj po tom hralo bez divákov, čo by tiež nebol ideálny stav. Tie argumenty, prečo ukončiť sezónu predčasne, sú dané a nedá sa s tým nič robiť. Zasiahla vyššia moc. Musíme to prijať ako fakt, rešpektujeme to, ale zároveň sme sklamaní. Počas predošlých 10 mesiacov sme tvrdo pracovali na tom, aby sme našu snahu zúročili práve v období, ktoré malo onedlho nastať. Je mi ľúto za celú našu organizáciu, za sponzorov, za fanúšikov i za hráčov, že neuvidíme zápasy play off,“ uviedol Šťastný.

Športový manažér košického klubu vstupoval do sezóny 2019/2020 s cieľom zlepšiť meno klubu po troch štvrťfinálových vypadnutiach. „Oceliarom“ patrila v čase ukončenia sezóny 3. priečka a v klube už mysleli na vyraďovaciu časť. Viacero hráčov dostalo oddych, aby ušetrili sily pred rozhodujúcou fázou sezóny.

„Všetci v klube chcú, aby sa hokej hral, chcú hrať o niečo. Play off je akoby za odmenu, tam chce hrať každý. Každý chce byť pri tom. Ale túto situáciu, ktorá nastala nielen na Slovensku, ale v celom svete, nevieme ovplyvniť. Čo môžeme robiť? Je potrebné si na rovinu povedať, že zdravie je na prvom mieste.“ Nielen v košickom klube, ale aj v ďalších budú v najbližšom období riešiť otázku „ako budú vyzerať najbližšie týždne?“.

„To v tejto chvíli vôbec neviem. Nemali sme žiadnu predstavu o tom, čo budeme robiť v takomto prípade. O konci sezóny sme nepremýšľali, nemáme záložný plán. Predpokladám, že v blízkej dobe si s vedením klubu sadneme a vyriešime to. Musíme sa k tomu postaviť zodpovedne a vyriešiť viacero otázok vrátane situácie s hráčmi, ktorí majú kontrakty,“ dodal Šťastný.

Podľa Hartmanna MS tento rok nebudú

Na vzniknutú situáciu reagoval aj niekdajší slovenský reprezentant a funkcionár HK Dukla Trenčín Eduard Hartmann.

„Veľmi nás to mrzí, ale chápeme rozhodnutie klubov a vážnosť situácie. Myslím si, že je to správne. V prvom rade treba dbať na zdravie seba, hráčov, ale aj celého okolia. Musíme to oželieť a veriť, že nová sezóna bude v poriadku a všetko bude fungovať tak, ako má. Osobne si nepamätám, že by sa niečo podobné udialo. Je to aj pre nás nová situácia, ktorú musíme dôkladne vyhodnotiť. Hráči budú mať určite voľno, no vedenie klubu musí pripraviť celý scenár, ako to bude vyzerať,“ uviedol Eduard Hartmann.

Za istých okolností prichádzalo do úvahy odohrať play off bez účasti divákov. Hartmann má na túto možnosť jasný názor. „Bez divákov to nemá zmysel, pretože hokej sa hrá pre ľudí. Atmosféra by veľmi chýbala a hráči určite neradi hrajú pred prázdnymi tribúnami. Jeden-dva zápasy sa tak dajú odohrať, ale celé play off alebo viac zápasov nie. Navyše, nikto nevie presne povedať, ako to bude vyzerať o 14 dní.“

Predčasný koniec slovenskej Tipsport ligy, nadnárodnej EBEL ligy či nemeckej DEL-ky, nie je dobrým signálom ani pred svetovým šampionátom vo Švajčiarsku. Bude sa o medaily v elitnej divízii MS vôbec hrať? „Ja si myslím, že majstrovstvá sveta sa neuskutočnia. Neviem si to predstaviť z pohľadu hráčov. Je len otázkou času, kedy sa zrušia aj ďalšie európske súťaže. Nebude žiadna zápasová prax, dokonca sú odporúčania, aby hráči vôbec netrénovali a nezdružovali sa vo väčších skupinách. Necháme to ale na rozhodnutie IIHF,“ dodal Hartmann.

Správny krok, zhodujú sa Cíger a Višňovský

Bývalí slovenskí hokejoví reprezentanti Ľubomír Višňovský so Zdenom Cígerom považujú predčasné ukončenie tipsportligovej sezóny za správny krok.

Podľa slov Višňovského je na prvom mieste zdravie. „Mám deti a dobre viem, aké je dôležité zabrániť tomu, aby sa koronavírus rozšíril. Rozhodnutie ukončiť sezónu je smutné pre mnohé kluby, ktoré sa tešili na play off, no neboli iné riešenia. Hrať pred prázdnymi tribúnami bez fanúšikov by nemalo zmysel,“ povedal držiteľ kompletnej medailovej zbierky z MS.

Ľubomír Višňovský Foto: Pravda, Ivan Majersky
Ľubomír Višňovský Ľubomír Višňovský

Aj Cíger vníma rozhodnutie o ukončení sezóny pozitívne. „V súčasnej situácii to nemalo význam nejakým spôsobom látať. Ak by sa hralo bez divákov, utrpeli by kluby, ktoré by stratili financie. Z ekonomického hľadiska by to malo na ne negatívny dopad,“ tvrdí bývalý tréner slovenskej reprezentácie.

Kapitána Slovana Bratislava Michala Sersena rozhodnutie zástupcov tipsportligových klubov nepotešilo, no vníma ho realisticky. „Nikto z nás si nevedel predstaviť, že by mohlo prísť k predčasnému ukončeniu sezóny. Mrzí to, sú však veci, ktoré sa nedajú ovplyvniť.“

Tomáš Záborský pôsobiaci v SaiPe Lappeenranta dúfa, že vo Fínsku nepristúpia k rovnakému scenáru ako v Tipsport Lige, nemeckej DEL a nadnárodnej EBEL Lige.

„Je to veľmi zlé pre šport ako taký. Vo Fínsku zatiaľ nie je žiadna panika. Prípadov koronavírusu je tu málo a dúfam, že sa sezóna dohrá do konca. KHL ide ďalej, tak dúfam, že aj Fini budú pokračovať. Každopádne, ja sa najviac obávam toho, aby som sa vôbec dostal domov.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #HC 05 Banská Bystrica