Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už sa nebijeme na ulici. Brat má viac talentu než ja

Na konte má takmer 650 zápasov v NHL, je dvojnásobným víťazom Stanleyho pohára. Elitný útočník Kris Versteeg (33) túžil na záver kariéry po splnení posledného sna. V Nitre si oblečie rovnaký dres ako jeho mladší brat Mitch Versteeg (31).

22.11.2019 09:00
Kris Versteeg, Mitch Versteeg Foto:
Bratská dvojica Mitch (vľavo) a Kris Versteegovci.
debata

„Keď ho draftovali do NHL, dodalo mi to energiu a túžbu dosiahnuť v hokeji čo najviac. Krisove úspechy ma vždy posúvali ďalej,“ vraví nekompromisný obranca.

Prvýkrát v kariére si zahráte s bratom v jednom tíme. Verili ste, že sa to niekedy podarí?

Úprimne? Ani nie. Sníval som o tom, ale postupom času som pomaly strácal nádej. Bude to niečo špeciálne. Nielen pre mňa a Krisa, ale aj pre celú rodinu.

Prídu sa na vás dvoch pozrieť aj rodičia?

Áno, majú to v pláne. Otec bude Krisa sledovať aj na Spenglerovom pohári vo Švajčiarsku a potom príde sem. Rodičia sa už nevedia dočkať.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Thank you Chicago!

Príspevok, ktorý zdieľa Kris Versteeg (@kris_versteeg),

Začali ste s hokejom, lebo ho hral aj starší brat?

Narodili sme sa do hokejovej rodiny. Kris začal korčuľovať, keď mal štyri roky, ja približne v rovnakom veku. Keď ho draftovali do NHL, dodalo mi to energiu a túžbu dosiahnuť v hokeji čo najviac. Naše kariéry nie sú rovnaké, ale Krisove úspechy ma vždy posúvali ďalej. Vždy som k nemu vzhliadal, bol a je pre mňa vzor.

Vládla medzi vami v detskom veku rivalita?

Samozrejme. Či už to bolo vonku na ulici alebo doma v suteréne, uzatvárali sme medzi sebou hokejové stávky o maškrty či drobné peniaze. Nechýbali bitky či šarvátky, ale myslím, že to k tomu patrí. Rivalita medzi nami bola, ale zároveň sme si užili množstvo zábavy.

Kto mal viac talentu a kto na sebe viac pracoval?

Dva triumfy Krisa vo finále NHL svedčia o tom, že má o niečo viac talentu ako ja (úsmev). Je výborný hokejista, zdobia ho mnohé úspechy. Jeho kariéra išla jedným smerom, moja druhým. Obaja sme tvrdo pracovali na tom, aby sme boli v hokeji čo najúspešnejší.

Vybrali ste si pozíciu obrancu, pretože Kris je útočník a nechceli ste, aby vás ľudia neustále porovnávali?

Som o niečo vyšší a otec správne vycítil, že obrana mi bude viac vyhovovať. Kris zase mal vždy lepšiu techniku a zmysel pre ofenzívnu hru. Bola to prirodzená selekcia.

Veľký úspech niekedy človeka zmení. Zostal Kris rovnaký aj po zisku Stanleyho pohára?

Vôbec sa nezmenil. Od malička bol skromný, nikdy nemal maniere. Zodpovedne sa venuje rodine, pre blízkych a kamarátov by spravil čokoľvek.

Aká bola vaša prvá reakcia, keď vám oznámil túžbu hrať spolu v jednom tíme?

Už v lete naznačil možnosť, že sa do NHL nevráti. Kris je realista a tušil, že jeho výkonnosť už nie je taká ako predtým. Čoraz častejšie sme sa rozprávali o tom, že by bolo super zahrať si v jednom mužstve. Pred týždňom som už na 90 percent vedel, že príde za mnou do Nitry. Som veľmi rád, že sa to podarilo.

Mitch Versteeg oslavuje strelený gól v bielom... Foto: SITA, Martin Havran
Mitch Versteeg Mitch Versteeg oslavuje strelený gól v bielom nitrianskom drese.

Pod Zoborom pôsobíte štvrtý rok, v dvoch sezónach ste si zahrali finále, v oboch prípadoch bolo z toho striebro. Neuvažovali ste nad zmenou?

Vôbec. Som tu spokojný, mojej rodine sa tu páči. Narodil sa mi tu syn a aj preto je Nitra pre mňa špeciálne miesto. Prehraté finále nás, samozrejme, mrzia. Avšak celkovo sa hrá v Nitre veľmi dobrý hokej a svedčí o tom aj priazeň našich fanúšikov.

S aktuálnym desiatym miestom v tabuľke však nemôžete byť spokojní…

Je to tak. Liga sa vyrovnala, tímy majú podobnú kvalitu, pribudlo viac ťažkých zápasov. Naše mužstvo sa v lete omladilo a stále prebieha proces formovania. Keď sa každý viac stotožní s úlohou v tíme a zlepšíme určité veci, bude z nás nebezpečný súper pre všetky mužstvá.

V čom môže váš brat pomôcť Nitre k lepšiemu umiestneniu?

Kvalitou a skúsenosťami. Má množstvo odohratých zápasov v najlepšej lige sveta. Bude výborným príkladom pre mladých hráčov, ktorí sa od neho môžu veľa naučiť.

Pomohol lige návrat Slovana Bratislava?

Jednoznačne. Je to klub s bohatou tradíciou, každý sa chce proti nemu vytiahnuť. Keď Slovan niekam príde, fanúšikovia ho chcú vidieť.

Počas kariéry ste si zahrali aj v Japonsku. Ako ste si užili ázijské dobrodružstvo?

Nikdy som si nemyslel, že hokejová kariéra ma zavedie na také miesto. Avšak bolo to super. Japonsko je úžasná krajina. Čo sa týka hokeja, hráči sú menší a veľmi rýchli. Herná kvalita nie je až taká vysoká, ale hokej v Japonsku naberá na popularite.

Počas tej sezóny ste mali viac ako sto trestných minút. Mali na vás rozhodcovia prísnejší meter?

Fanúšikovia poznajú môj štýl, vedia, že mám rád fyzickú hru. Keď som v Japonsku zahral o niečo tvrdšie, nevysokí hráči lietali po bodyčekoch trochu ďalej ako zvyčajne (úsmev). Rozhodcom sa to príliš nepáčilo.

Syn chodí v Nitre do jasiel. Bude vám v budúcnosti pomáhať ako osobný tlmočník?

Je to dosť možné (smiech). Nemá ešte ani dva roky, ale už vie povedať štyri či päť slovenských slov. To je len o niečo menej, ako dokážem ja.

Váš krajan a bývalý spoluhráč Graeme McCormack povedal, že slovenčina je pre neho brutálny jazyk. Ako ste na tom vy?

Mám to podobne. Keď som hral v Nemecku, rýchlo som sa dokázal dohovoriť. Predsa len angličtina a nemčina majú k sebe bližšie. Na Slovensku pochopím zmysel konverzácie, o čo približne ide. Ale aby som povedal súvislú vetu, to nie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Tipsport Liga #Kris Versteeg #Mitch Versteeg