Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barani sú opäť vo finále. Ženie nás túžba po zlatom hetriku, znie z Bystrice

Už sa to v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži stáva tradíciou. Po medailových sezónach, naposledy dvoch zlatých, dokorčuľuje refrešnutý tím Banskej Bystrice do finále - a v tejto mieri na majstrovský hetrik.

03.04.2019 15:53
SR Hokej TL play off 1/2 6. Poprad B.Bystrica POX Foto: ,
Útočník Popradu Jindřich Abdul (vpravo) a obranca Banskej Bystrice Vladimír Mihálik v súboji pri mantineli.
debata

„Inú ambíciu mať ani nemôžeme,“ vraví kapitán tímu Ivan Ďatelinka (36). „Kapitán je Tomáš Surový, ja ho zastupujem, keď chýba,“ upresní.

Zvýšilo mužstvo ostražitosť, keď sa dozvedelo, že ho v semifinále čaká Poprad, s ktorým malo v základnej časti nepriaznivú bilanciu?

Obavy sme nemali, vedeli sme, že Poprad bol v základnej časti v zápasoch proti nám o niečo lepší. O to dôslednejšie sme sa naň pripravili – a pomohlo nám to. Detailnejšie sme si rozobrali niektoré veci.

Napríklad?

Poprad má kvalitný tím, hrá priamočiaro s rýchlym prechodom do útoku. Jeho technickým hráčom je ťažké vziať puk, piati útočia, piati bránia. Hrajú typický poctivý hokej. Na to sme sa nachystali. Dobre sme sa rozohrali vo štvrťfinálovej sérii proti Detve. Nedala nám nič zadarmo, mala aj výborného brankára.

V čom obhajca v utorňajšom šiestom zápase série, treťom v Poprade, prevýšil domácich?

Možno vo fyzickejšej hre, čo charakterizuje náš štýl. Jednoznačné to však nebolo, raz-dvakrát skákal puk na našej bránkovej čiare. Našťastie, neinkasovali sme. Keď sme sa ujali vedenia, náskok sme držali, čo to šlo. A keď sme v úvode tretej časti pridali druhý gól a domáci už tak nebúšili, pribúdajúci čas hral pre nás. Ustrážili sme si to.

Sústredili ste sa aj na udržanie ďalšieho čistého konta brankára Williamsa?

To bol príjemný bonus navyše. Chceli sme vyhrať, to bolo najdôležitejšie. Stephon nás opäť podržal, v play off si zapísal piatu nulu, čo je preňho i pre mužstvo povzbudzujúce. Zápasy v Poprade i u nás rámcovala skvelá atmosféra, radosť v takej hrať.

Čo nové priniesol kanadský tréner Dan Ceman?

Nadviazal na prácu Vlada Országha a kanadský štýl, ktorý dlhodobejšie uplatňujeme, máme ho vžitý, vplýva aj na skladbu tímu. Tréner Ceman priniesol niektoré nové prvky do presiloviek i oslabení, no základná herná filozofia ostáva podobná.

Platí, že v kabíne sa na poradách hovorí po anglicky?

Tak to bolo aj v predchádzajúcich sezónach. Angličtinu ovládajú skoro všetci, a kto nie, tomu pokyny trénera tlmočí asistent Ivan Droppa. V komunikácii nie je žiadny problém.

Učíte legionárov po slovensky?

Nejaké slovíčka ovládajú, určite si domyslíte, o aké najčastejšie ide (so smiechom). Oveľa dôležitejšie je, že hráči, ktorí prišli, perfektne zapadli do mužstva. Svedčí to aj o premyslenej práci manažmentu klubu. V Banskej Bystrici je obmena prirodzená: ak niektorí hráči po zisku titulu dostanú lepšie ponuky z kvalitnejších líg, klub ich uvoľní.

Céčko na drese znamená väčšiu zodpovednosť i viac povinností?

Ono sa to tak hovorí, no pre mňa je to len písmenko na drese. Keď sa Tomáš vráti do zostavy, bude ho mať on. Všetci vieme, o čo hráme, v šatni sú aj ďalší lídri, ktorí vedia mužstvo usmerniť: Karol Sloboda, Marek Bartánus, Vlado Mihálik. Vzájomne sa rešpektujeme.

Bolo pre majstra podstatné ísť do play off z prvého miesta?

Každý športovec chce byť čo najlepší – a to platí aj o nás. Pred koncom základnej časti sme sa dostali na čelo – a vedúcu pozíciu sme udržali. V minulej sezóne sme šli do play off zo štvrtého miesta – a tiež sme získali titul.

Nitra alebo Zvolen? Koho si obhajca titulu viac želá vo finále?

Tam si už nevyberiete, či nám niekto vyhovuje viac alebo menej, nerozhoduje. Získali sme nejaký čas na regeneráciu i kvalitnú prípravu. Obaja finalisti túžia po zlatom vyvrcholení sezóny. Vlani nás motivovala obhajoba, teraz nás ženie túžba po majstrovskom hetriku. Opäť chceme vyhrať posledný zápas sezóny, naň myslíme už od jej začiatku, aj preto hráme hokej. Zážitky z osláv titulu na štadióne i s ľuďmi na námestí sú neopísateľné. Verím, že zvládneme aj posledný krok a dočkáme sa ich opäť.

debata chyba
Viac na túto tému: #HC 05 Banská Bystrica #Ivan Ďatelinka #Tipsport Liga