Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Experti mierne favorizujú Nitru. Vzoprie sa Zvolen?

Nitra alebo Zvolen? Oba tímy túžia po účasti vo finále hokejovej Tipsport Ligy. Zdanlivo bližšie majú k nemu hokejisti Nitry - chýba im krok, Zvolenu dva.

03.04.2019 08:00
Michal Chovan, Róbert Lantoši Foto: ,
Zvolenčan Michal Chovan (vľavo) v súboji Róbertom Lantošim z Nitry.
debata (1)

Nitrania môžu dnes doma poslať súpera na dovolenky, hostia sa hotujú vrátiť sériu pod Pustý hrad. Ako vidia ich postupové šance bývalí reprezentanti?

Kollár: Teší ma výborný hokej

Topoľčiansky rodák Andrej Kollár, niekdajší kvalitný center, má v bohatom hokejovom registri zapísané aj pôsobenie v Nitre.

"Semifinálovú sériu si nezainteresovane užívam, na hokej sa dívam inými očami. Bez veľkých nervov a emócií, aj keď sa z hokejového diania nedá úplne vypadnúť. Teší ma, že oba tímy hrajú výborne. Nitra sa mi vidí fyzicky i psychicky odolnejšia, na vyšší level ju posunula predchádzajúca náročná séria proti Dukle Trenčín, kde som tiež pôsobil.

Domnievam sa, že ju lepšie pripravila na semifinálové pokračovanie. Zvykla si hrať pod tlakom, je agresívnejšia, aj preto má mierne navrch. Ponúka kvalitu v útoku i obrane, o niečo lepšie zvláda zlomové momenty. Zvolen mal v maďarskom tíme z Budapešti – nič proti nemu – priechodnejšieho súpera," pripomína. Zároveň však hovorí, že všetko je otvorené.

„Aj Zvolenčania majú silné mužstvo s viacerými individualitami. Hrajú kombinačne, v Nitre už vyhrali, môžu to zopakovať. V porovnaní s Nitranmi im chýba trochu viac guráže a ochoty ísť cez bolesť, možno aj štipka šťastia, taká tá hokejová buldočina. Ak ju pod Zoborom vytiahnu, môžu takisto uspieť. Teším sa na ďalší súboj.“

Čierny: Zvolen trápi efektivita

Ladislav Čierny, majster sveta 2002 z Göteborgu, pred šiestimi rokmi dvíhal v drese Zvolena nad hlavu majstrovský pohár.

„To už bolo dávno, no pekne sa na to spomína,“ podotkne. "Nemyslím si, že sú Nitrania lepší, no pôsobia živšie. Ba dovolím si tvrdiť, že zvolenský tím je kvalitnejší, no dopláca na nižšiu efektivitu – v tom je podstatný rozdiel. Pritom strelcov má: Kytnár, Chovan, Handlovský, Vandas, Obdržálek vedia dať gól.

Roztržka medzi Judd Blackwaterom z Nitry a... Foto: TASR, Ján Krošlák
Judd Blackwater, Samuel Petráš Roztržka medzi Judd Blackwaterom z Nitry a Zvolenčanom Samuelom Petrášom.

V piatom zápase za stavu 1:1 dvakrát zvonila nitrianska žŕdka," naznačí a pridá i kritický pohľad: „Myslel som si, že hráči pristúpia k zápasu, v ktorom mohli získať mečbal, s väčším srdcom i úsilím. K tomu, aby vyhrali, chýbalo veľa. Akoby čakali, čo spraví súper, sám sa však nezdolá. V play off kypia emócie, no je dobré mať ich pod kontrolou a hrať disciplinovane. Nitrania potvrdili, že sú v presilovkách silní.“

Pred dnešným zápasom nestráca optimizmus: „Ak sa hráči k nemu postavia zodpovedne, vrátia sa k svojej hre, majú na víťazstvo,“ zdôrazní. „Na to si musia nastaviť hlavy. Pomohlo by im, keby dali prvý gól a vyhrali prvú tretinu. Ak zopakujú predchádzajúci výkon z nitrianskeho ľadu, keď domácich takmer k ničomu nepustili, môže sa ešte séria vrátiť do Zvolena.“

Kováčik: Nech postúpi lepší

Obranca Jozef Kováčik, majster slovenskej extraligy s bratislavským Slovanom a českej s Brnom, má skúsenosti z pôsobenia v Nitre i vo Zvolene. Dlhšie pôsobil v meste pod Zoborom, odkiaľ v priebehu minulej sezóny prešiel pod Pustý hrad.

Graeme McCormack (Nitra) a Marko Pöyhönen... Foto: SITA, Ján Krošlák
SR Zvolen hokej TL semifinále 1. zápas Nitra BBX Graeme McCormack (Nitra) a Marko Pöyhönen (Zvolen) v súboji o puk.

„Na oba kluby mám veľmi pekné spomienky. Séria je vyrovnaná, podobne ako oba tímy. Nitrania majú k postupu o niečo bližšie, no musia ho potvrdiť na vlastnom ľade. Hrajú o niečo ofenzívnejšie, z môjho pohľadu majú dvoch rozdielových hráčov. Spomeniem jedného – útočníka Róberta Lantošiho. Ale – aj Zvolenčania Mišo Chovan a Milan Kytnár vedia rozhodnúť zápasy. V oboch tímoch korčuľujú aj odchovanci Topoľčian, odkiaľ pochádzam, v oboch mám priateľov, takže samého ma zaujíma, ktorý tím bude šťastnejší. Nech vyhrá hokej a postúpi lepší,“ pripomenie v súčasnosti tréner Topoľčian.

Ak by sa rozhodovalo podľa atmosféry v hľadisku, za hokejovejšiu považuje nitriansku. „Tamojší fanúšikovia prežívajú dianie intenzívnejšie, vedia svoje mužstvo vyburcovať. Či to bude stačiť na postup, ukáže sa na ľade.“

TV Pravda: Šéf slovenského hokeja Martin Kohút pochvaľuje pripravenosť Bratislavy a Košíc pred blížiacimi sa MS na Slovensku

Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #HK Nitra