Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovák zlomí smolu a rozhodne, vraví Rapáč. Hraško chce atmosféru ako v Nitre

Po prvom domácom stretnutí boli bližšie k finále. Po druhom sú na tom so Zvolenom opäť na rovnako. Hokejisti Nitry sa však nepozerajú späť a myslia len na to, ako uspieť v pondelok pod Pustým hradom a ujať sa v semifinálovej sérii Tipsport Ligy vedenia 3:2 na zápasy.

31.03.2019 10:44
Branislav Rapáč, Samuel Petráš Foto: ,
Branislav Rapáč z HK Nitra a Samuel Petráš z HKM Zvolen počas tretieho semifinálového zápasu play off Tipsport Ligy.
debata

„Vieme, že vo Zvolene sa dá vyhrať. V tamojšom komornejšom prostredí sa hrá súperom určite ľahšie než u nás v Nitre,“ tvrdí útočník Branislav Rapáč (25).

Zavládlo v Nitre po štvrtom zápase veľké sklamanie?

Bohužiaľ sme sobotňajší zápas nezvládli. No už sa na to vôbec nepozeráme. Rýchlo sme naň zabudli a dali hlavy hore. Od polnoci myslíme len na pondelňajší piaty duel. Je dva dva na zápasy a netreba premýšľať nad tým, čo mohlo byť inak.

Je pre vás dôležité, že ste na úvod série jeden duel vo Zvolene vyhrali?

Škoda, že sme tam nevyhrali oba. V druhom stretnutí sme vyrovnali a rozhodujúci gól v predĺžení bol nešťastnou zhodou okolností. No pomôcť nám to určite môže. Súperom sa hrá ťažšie v Nitre, kde je plný dom a fanúšikovia nás ženú vpred, než v komornejšom prostredí vo Zvolene. Dá sa tam vyhrať a urobíme všetko, aby sme to zvládli.

Prečo by mala Nitra postúpiť do finále? V čom je lepšia ako súper?

To by som ako hráč nerád hodnotil. No viem, že sme skvelá partia, ťaháme navzájom za seba a máme neskutočných divákov. Verím, že práve kvôli nim vyhráme a potešíme ich. Zaslúžia si finále.

V čom je Zvolen najnepríjemnejší?

Majú výborne korčuľujúce technické mužstvo. Hrajú kombinačný hokej a majú dosť rozdielových hráčov. No aj na ich hru sa dá nájsť správny systém. Ten musíme aplikovať, aby sme boli úspešní. Treba však uznať, že Zvolen má vysokú kvalitu.

Museli ste si počas semifinále v šatni niečo vyčítať ako počas štvrťfinále s Trenčínom?

Vždy sa nájdu veci a časové úseky, ktoré nie sú ideálne. Vtedy si to treba povedať. V druhom zápase sme hrali zle v prvej tretine, bola katastrofálna. Domáce zápasy s hráčmi, ktorých sú zdraví a máme ich k dispozícii, sme odmakali. Každý šiel na dno svojich síl. Tam nie je čo vyčítať. Naopak, musíme sa navzájom pochváliť.

Kto rozhodne piaty zápas?

Marek Slovák. Veľmi dlho nedal gól, ale v pondelok to zlomí!

Potrebujeme vo Zvolene atmosféru, aká vládne v Nitre

Hrdinom štvrtého semifinálového zápasu medzi hokejistami Nitry a Zvolena sa stal hosťujúci obranca Peter Hraško (27). Najprv ho škrel vyrovnávajúci gól Samuela Bučeka, no o to väčšiu radosť mal, keď štyri minúty pred koncom práve cez túto oporu súpera rozhodol duel v prospech hostí – 2:1.

„On obstrelil mňa, ja jeho. Paráda,“ neskrýval nadšenie bývalý mládežnícky reprezentant, ktorý má so Zvolenom titul zo sezóny 2012/13.

Čo pre vás znamená víťazný gól v stretnutí play off?

Som veľmi rád, že som dal gól v play off v takom dôležitom zápase, ktorý sme potrebovali bezpodmienečne vyhrať. Prvý v play off a hneď rozhodujúci. Samozrejme, že by ma potešilo, keby dal víťazný gól ktokoľvek, ale že som ho strelil práve ja, je ešte o čosi krajšie.

Peter Hraško a Peter Zuzin zo Zvolena sa snažia... Foto: SITA, Martin Havran
Peter Hraško, Peter Zuzin, Kale Kerbashian Peter Hraško a Peter Zuzin zo Zvolena sa snažia zastaviť Kala Kerbashiana z Nitry.

Vraj ste mali obzvlášť radosť, že ste skórovali práve cez Samuela Bučeka. Prečo?

On vyrovnával cezo mňa. Obstrelil ma. Takže sme si to vrátili. Pri Samovej šanci som si kľakol do strely, puk ma štrajchol, zmenil smer a šiel nášmu brankárovi pomedzi nohy. Nemal šancu.

Ako veľmi bolo dôležité sobotňajšie víťazstvo?

Nič iné neprichádzalo do úvahy. Bol to zlomový zápas. Potrebovali sme ho bezpodmienečne vyhrať. Teraz musíme v pondelok využiť domáce prostredie. Získať mečbal a potom uvidíme, čo bude ďalej.

Očakávate, že sa výraznejšie zaplní zvolenský zimák?

Dúfam, že ľudí príde čo najviac. Vypredaný zvolenský zimák som zažil len vo finále s Košicami pred šiestimi rokmi. Aj to až v piatom zápase, v ktorom sme získali titul. Neviem, ako to bude teraz, ale potrebovali by sme, aby prišlo čo najviac ľudí. Atmosféra v Nitre bola neskutočná. Keby bolo taká aj u nás, to by bolo super.

Peter Hraško z HKM Zvolen. Foto: SITA, Jakub Julény
Peter Hraško Peter Hraško z HKM Zvolen.

V čom je Zvolen lepší než Nitra?

Obe mužstvá sú veľmi vyrovnané. Nitra je zatiaľ lepšia v tom, že dokáže potrestať takmer každú našu chybu. Pokojne dá z dvoch šancí dva góly. My sa na ne nadrieme. Toto musíme zmeniť a byť oveľa efektívnejší. Samozrejme, okrem toho nesmieme robiť individuálne chyby.

Kto rozhodne piaty duel?

To neviem. Doprial by som to každému z mojich spoluhráčov. No čakám, že opäť rozhodnú presilovky.

Počas sezóny ste boli na dlhom hosťovaní v Detve. Verili ste, že sa vrátite a zahráte si v semifinále?

Neriešil som to. Bol som v Detva, snažil som sa hrať čo najlepšie a pomáhať svojmu mužstvu. Nerozmýšľal som, či tam ostanem alebo sa vrátim do Zvolena. Potešilo ma, že ma zavolali späť. Detva mi však neskutočne pomohla, potreboval som na chvíľu zmenu. Hral som tam strašne veľa a cítil som dôveru trénerov.

TV Pravda: Šéf slovenského hokeja Martin Kohút pochvaľuje pripravenosť Bratislavy a Košíc pred blížiacimi sa MS na Slovensku

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Branislav Rapáč