Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nitrianskeho hrdinu zo striedačky nadchlo Pupákovo gesto fair play

Má už 27 rokov, ale len teraz zažíva premiéru v play off najvyššej súťaže. Do bránky sa dostal až vo štvrtom stretnutí série s Trenčínom a hokejistov Nitry výrazne potiahol k postupu do semifinále. Za 180 minút inkasoval jediný gól.

21.03.2019 15:37
SR Hokej TL Štvrťfinále Play Off Trenčín Nitra... Foto: ,
Juraj Šimboch sleduje dianie pred svojou bránkou počas zápasu Trenčín - Nitra.
debata

Štatistiky radšej nesleduje

Bývalý juniorský reprezentant Juraj Šimboch sa vrátil do Nitry po šiestich rokoch v Čechách. V tom čase kmeňový hráč Třinca strávil drvivú väčšinu času na hosťovaní v druhej najvyššej súťaži.

Pod Zoborom si síce vybojoval pozíciu tímovej jednotky, ale krátko pred play off dotiahol manažment českého veterána Miroslava Hanuljaka a ten dostal pred odchovancom Nitry prednosť. Šimboch sa do bránky postavil až v Trenčíne za stavu 1:2 na zápasy.

„Necítim sa ako hrdina. Zahrali sme parádne tímovo. Výsledky posledných dvoch zápasov veľa vypovedajú o našom mužstve. Nula je vždy obraz tímu. Jeden z dôvodov, prečo sme postúpili, je obrovské množstvo zblokovaných striel,“ vysvetľuje Šimboch.

Neskrýva, že postaviť sa do bránky po 18 dňoch nebolo vôbec jednoduché.

„Nemal som ani tak obavy z dôležitosti duelu, nervózny som bol najmä z toho, že som dlho nestál v bránke. Po prvej tretine som sa do toho dostal a už som sa cítil parádne. Situáciu som mal o to ľahšiu, že mužstvo sa po druhej prestávke v treťom zápase rozbehlo a nastavený trend už udržalo až do konca série,“ pripomenie.

V troch stretnutiach kryl 104 zo 105 striel súpera. Okrem dvoch čistých kont to značí priemer 0,33 gólu na zápas a neuveriteľná úspešnosť zákrokov 99,05 %.

„Štatistiky nesledujem. Brankára môžu len zbytočne rozptýliť. Posledné dva zápasy boli postavené tak, že sme si nemohli dovoliť inkasovať. V oboch rozhodol jediný gól. Najdôležitejšie je, že sme tam, kde sme chceli byť,“ tvrdí.

VIDEO: Fair play gesto Miroslava Pupáka smerom k rozhodcom

Fair play patrí k hokeju

V pondelok a v utorok sa Nitrania predstavia vo Zvolene, s ktorým si to rozdajú o finálovú miestenku.

„Očakávam veľmi náročnú sériu. Ťažký boj ako s Duklou. Možno aj väčší. Trochu si oddýchneme, doliečime šrámy a nachystáme sa. Oba tímy majú veľkú ofenzívnu silu. Sám som zvedavý, ako sa to prejaví v sérii,“ hovorí.

Svoje prvé seniorské play off v najvyššej súťaži si užíva. „Je super pocit stáť v takýchto zápasoch v bránke,“ pritakáva.

Pri hodnotení série s Duklou opätovne vyzdvihne najmä kolektív a tímovú prácu. Nezabudne však ani na dôležité góly Samuela Bučeka. „Urobil najväčší pokrok, aký som u hráča videl. Je to chalan, ktorý má pred sebou veľkú budúcnosť,“ prognózuje.

Ani jemu neunikol výnimočný moment, keď sa jeho spoluhráč Miroslav Pupák krátko pred koncom zápasu za stavu 1:0 priznal, že ho kapitán súpera Branko Radivojevič nezasiahol vysokou hokejkou.

„Tak to má byť. Verím, že by to urobilo viac našich chalanov. Miro je však špeciálny prípad – vo všetkom,“ rozosmeje sa Šimboch.

„V Čechách som sa s tým stretával veľmi často a príklad od seniorov si brali aj mladší chlapci v juniorke či doraste. Na to, akými zákernými faulami sa séria začala, to možno bolo prekvapujúce gesto, ale malo to tak byť. Verím, že sa o tom bude hovoriť a niečo to zanechá najmä v mladých,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Juraj Šimboch