Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tomek: Chytanie v kaluži ma vyžmýkalo. Voda hrala s nami

Do histórie najvyššej slovenskej hokejovej súťaže vojde, že gloriola prvého víťaza zápasu pod holým nebom Kaufland Winter Classic patrí hráčom Zvolena.

05.02.2019 10:00
HOKEJ-TL: Banská Bystrica - Zvolen Foto: ,
Hráči HKm Zvolen počas nástupu na zápas pod holým nebom. V popredí brankár Tomáš Tomek.
debata

„Teší nás to. Vyšlo to tak, že v nedeľu sa v tradičnom derby v Banskej Bystrici hralo aj o prvenstvo v súťaži,“ vraví brankár Zvolena Tomáš Tomek (30).

Prežili ste náročné hokejové spievanie v daždi v plnom zdraví?

Jasné! Všetko bolo, ako malo byť – s výnimkou počasia. Ale ani vytrvalý dážď nám neubral z veľkého zážitku a zábavy, ktorá s tým súvisela. Pokiaľ viem, všetci hráči sme v poriadku. Dostali sme dva dni voľna, na tréningu sa stretneme v stredu. Verím, že bez nejakých strát.

Ako sa brankár pripravuje na zápas v daždivom počasí pod holým nebom? Sledovali ste sobotňajšiu exhibíciu slovenských legiend?

Tú som nevidel, no sledoval som predpoveď počasia. Čakal som, že bude pršať, tak som sa na to psychicky pripravoval. Pred začiatkom zápasu som si pozrel plochu. Napriek tomu, že som vedel, že chytať vo vode bude poriadna fuška, tešil som sa. Oba tímy mali rovnaké podmienky, hralo sa na užšom klzisku. S nepriaznivými okolnosťami sme sa vyrovnali lepšie než súper.

Voda hrala s brankármi alebo proti nim?

Za seba poviem, že hrala s nami – lebo sme vyhrali. Nebolo však jednoduché chytať v kaluži. Po prvej tretine som to hodil za hlavu, nemalo význam sa tým zaťažovať.

Video

Prezliekli ste si dres v prestávkach?

Neprezliekal som sa, bol som taký premočený, že aj tak by bol suchý dres hneď mokrý. Akurát mi ho kustódi trochu vysušili.

O koľko vám oťažel výstroj?

To presne neviem, no v tretej tretine som mal už ťažké nohy aj ruky. Presuny od žŕdky k žŕdke ma stáli veľa energie, žmýkali ma zo síl. Práve v treťom dejstve som sa mal čo obracať, boli sme pod najväčším tlakom, domáci sa usilovali vyrovnať. Našťastie sme to ustáli – aj v oslabeniach i v závere, keď odvolali brankára. Urobili sme všetko pre to, aby sa nebodaj nepredlžovalo. To by už bolo príliš.

Zvolen viedol už 3:0, obhajca titulu sa dotiahol na rozdiel gólu, zápas príťažlivo gradoval. Prežívali ste vtedy najťažšie chvíle?

Pred divákov bol napínavý záver zaujímavý, pre nás hektický. Možno by bolo všetko inak, keby nám rozhodcovia uznali gól na 4:1. Už by bolo takmer rozhodnuté. Neuznali ho, tak sme bojovali o víťazstvo do poslednej sekundy. Mohli sme ho aj prikrášliť – krátko predtým súperov hráč odpálil puk v poslednej chvíli z bránkovej čiary. Zabrzdila ho voda – vtedy hrala proti nám. Do histórie vojde, že sme vyhrali prvý zápas Winter Classic a ešte k tomu na ľade majstra v súboji prvého tímu s druhým. V tabuľke sme mu odskočili.

Winter Classic 2019 v Banskej Bystrici Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Gábor Gilbert z HC 05 iClinic Banská Bystrica...

Spomeniete si na nejaký kľúčový zákrok?

Fú… Možno keď som za stavu 3:2 zneškodnil Bartánusovu strelu, pálil z výhodnej pozície. Pre mňa však boli rovnako dôležité prvé zákroky. Potreboval som si zvyknúť na chytanie vo vode: čo to môže spraviť s odrazmi puku, ako reagovať, aby som sa čo najskôr dostal do hernej pohody. Dvojgólový náskok nám k nej pomohol, s vypätím síl sme si víťazstvo ustrážili.

Aký bol váš prvý pocit po záverečnom hvizde?

Obrovská úľava i radosť z cenného víťazstva. Šlo predsa o výnimočný zápas pod holým nebom. Všetci sme sa tešili, pre každého z nás to bol i napriek veľkej nepriazni počasia veľký zážitok. Bolo by pekné Winter Classic niekedy zopakovať – ale už bez dažďa.

Zvolen po osemzápasovej sérii prehier a poklese z čela tabuľky ťahá pätnásťzápasovú sériu, v ktorej bodoval. Udrží sa po dôležitom víťazstve na ľade majstra na čele po základnej časti?

Všetci si to želáme! Z prvého miesta by sme radi šli do play off, no ešte nemáme nič isté. Z nelichotivej série prehier sme sa otriasli, verím, že zažijeme ďalšie pekné chvíle. Do konca základnej časti ostáva ešte šesť kôl, v hre je osemnásť bodov, o prvé miesto sa bude tuho bojovať do konca, rozdiely na čele nie sú veľké.

debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #Tomáš Tomek #Kaufland Winter Classic 2019