Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dážď nepokazil dojem z Winter Classic. Bondra: Takto sa rodil hokej

Hviezdy hrali pod hviezdami. Prvýkrát v histórii Slovenska sa slovenské hokejové legendy stretli v sobotu popoludní v zápase Winter Classic pod holým nebom. Veľká oslava hokeja sa konala v uvoľnenej atmosfére na banskobystrických Štiavničkách na štadióne Dukly.

02.02.2019 20:42 , aktualizované: 03.02.2019 14:02
HOKEJ-KWCG 2019: Súboj legiend Foto: ,
Peter Bondra z Kaufland tímu.
debata

V dvoch tímoch sa stretli majstri sveta, hráči zámorskej NHL, aj držitelia Stanleyho pohára. Peter Bondra, Miroslav Šatan, Jozef Stümpel, Ľubomír Višňovský, Richard Zedník, Michal Handzuš, Vladimír Országh či Marcel Hossa. To je len pár mien zo zlatej hokejovej generácie.

Cez víkend potešili fanúšikov exhibičným zápasom. Predviedli v ňom popri výkonoch v troch desaťminútových tretinách aj svoje zručnosti v rôznych súťažiach. Spočiatku daždivé počasie neodradilo divákov ani hráčov. „Dúfam, že to bude stáť za to a potešíme nielen seba, ale aj publikum,“ povedal krátko pred začiatkom Jozef Stümpel.

Riaditeľ Pro-Hokeja a hlavný organizátor podujatia Richard Lintner v úvode verejne poďakoval trénerovi Jánovi Filcovi, s ktorým zažili naše hokejové esá časy najväčšej slávy. Čestné buly hodil medzi kapitánov Šatana a Bondru práve on. Góly začali padať od druhej minúty, pričom do zápasového výsledku sa pripisovali aj tie, ktoré videli diváci počas súťaže medzi jednotlivými tretinami.

Video

Tí, čo uspeli v jednotlivých disciplínach – samostatných nájazdoch, mierení na terče či streľbe zo strechy – tak okrem celkového skóre prispeli aj na konto Kvapka nádeje. Peter Bondra, ktorého vyhlásili za najužitočnejšieho hráča podujatia, zažil v minulosti hokejovú klasiku aj v zámorí. Veľký rozdiel medzi slovenskou a tamojšou atmosférou nevidel.

"Myšlienka je tá istá. Takto sa hokej rodil, pripomíname si začiatky, ktoré sme mali asi všetci rovnaké. Bolo to niekde na ulici, na zamrznutom rybníku, potoku či mláke,“ povedal v šatni medzi tretinami. V Kanade a USA sa zúčastnil za Washington Capitals zápasov starých pánov niekoľkokrát.

"Aj mám super zážitok, veľmi si to užívam. Je to zábava, ale aj spojenie príjemného s užitočným. Všetky góly prispejú ľuďom, ktorí sú na to odkázaní,“ pripomenul. Dobre mu padli aj stretnutia so spoluhráčmi, ktorých nevidel niekoľko rokov. "Navzájom pospomíname a dozvieme sa o sebe, čo momentálne robíme. Dlho som nevidel napríklad Tomáša Kopeckého a Laca Čierneho. Je pekné takto sa po rokoch vidieť,“ dodal.

Winter Classic 2019 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Ján Lašák počas súboja legiend na hokejovom...

Hru pod otvoreným nebom si vychutnal aj Rastislav Pavlikovský.

"Je to taká nostalgia, spomienka na časy, keď sme boli malí a takto sme hrávali stále,“ podotkol. Mira Šatana sme zastihli v šatni unaveného, no v dobrej nálade. "Už si ani nepamätám, kedy som naposledy hral na otvorenom klzisku. Viem však, že to bolo veľmi dávno, ešte v Trnave, medzi prípravkármi. Vtedy tam mali štadión pod holým nebom,“ zaspomínal.

Na atmosfére v Banskej Bystrici podľa neho neubral ani dážď a mäkší ľad. Za jedinú chybu pobavene označil, že Citrón, teda Richard Lintner, nevybavil ideálne počasie. „Ale inak je to vydarená akcia,“ zdôraznil.

Marián Hossa na ľad pre známe problémy s alergiou na hokejový výstroj nenastúpil, no na striedačke pri kamarátoch nechýbal. „Veľmi rád by som si zahral, no momentálne je situácia, aká je, takže to beriem reálne,“ povedal. „Som však rád, že môžem byť súčasťou tejto akcie a zastrieľam si aspoň zo strechy,“ dodal poukazujúc na jednu zo súťažných disciplín lahodiacich oku diváka.

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Kaufland Winter Classic 2019