Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lintner: Do ligy by mali vstúpiť aj zahraničné tímy

Potešila ho obrovská vyrovnanosť tímov v prvej päťke aj zaujímavá zápletka v boji o čelo tabuľky či ôsmu priečku. Pochvaľuje si All Star Cup i Vyšehradský pohár.

14.03.2018 04:30
Richard Lintner Foto: ,
Richard Lintner.
debata (10)

„Po takomto priebehu základnej časti sa už neviem dočkať štvrtkového štartu play off. Sľubuje atraktívne a napínavé súboje plné emócií už od štvrťfinále,“ tvrdí šéf hokejovej Tipsport Ligy Richard Lintner (40).

Kto je pre vás favoritom play off?

V žiadnej štvrťfinálovej dvojici podľa mňa nie je jednoznačný favorit. Neprekvapilo by ma, keby sa už v prvom kole natiahli niektoré série až do zápasu číslo sedem. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že forma na konci základnej časti nie je úplne smerodajná k tomu, čo sa udeje v play off. Výsledky posledných zápasov by som preto nepreceňoval. Play off je nová súťaž, každý začína s čistým stolom.

Čo vás najviac potešilo v základnej časti?

Mám radosť z veľkej vyrovnanosti. Je to vec, ktorú nedokážeme ovplyvniť. Každá liga sa snaží predávať ľuďom emócie a vyrovnanosťou sa emócie ešte navyšujú. Okrem toho sa nám podarilo naplniť plán sprievodných akcií, všetky vyšli podľa očakávania. Sme spokojní aj s Fantasy Ligou, do ktorej sa zapojilo takmer 20 000 ľudí. Budeme investovať veľmi veľa energie, času aj peňazí, aby sme hru ešte zlepšili. Skončil som na 212. mieste, čo je pre mňa trochu sklamanie. Súťaž poznám azda najlepšie a čakal som, že budem vyššie.

Kto vás počas sezóny upútal?

Nikdy som nebol veľký fanúšik Marka Hovorku. Za poslednú jeden a pol sezónu ma však úplne presvedčil o svojich kvalitách – výkonmi v klube aj v reprezentácii.

Máte radosť zo znovuzrodenia Trenčína?

Pre ligu je veľmi dobrá správa, keď sa tradičným klubom darí. Trenčín sa vrátil na popredné miesta. Vyzdvihol by som prínos Branka Radivojeviča, ktorý sa vrátil domov a do veľkej miery je to aj jeho zásluha, že sa Dukla dostala tam, kde je.

V závere základnej časti je okolo súťaže dusná atmosféra. Nemrzí vás to?

Vidím, že sa z takýchto tém robia senzácie. Rozumiem tomu a je to v poriadku. No treba povedať, že ako je liga vyrovnaná, prináša so sebou väčšie emócie. Kluby medzi sebou bojujú na ľade i mimo neho. Nemám s tým problém. Ak príde k nejakým nezrovnalostiam, sú tu príslušné orgány, ktoré ich musia vyriešiť. Pro Hokej má ohľadom striedavého štartu jednoznačné stanovisko, je zrozumiteľné a opreté o fakty a analýzy.

Nejde o snahu využiť nedostatky v pravidlách?

My sme svoje stanovisko opreli o fakty a predpisy, ktoré platia. Nepoznám argumenty druhej strany. Jediné, ktoré sa ku mne dostali, sú – že takto sme to zvykli riešiť v minulosti. Pred troma rokmi sme sa dohodli, že čo bolo zvykom, ale nie je na papieri, už neplatí. Vďaka tomu sa Tipsport Liga dostala z hlbokej jamy do situácie, že kluby nemajú problém plniť si svoje záväzky voči hráčom či trénerom a spĺňajú podmienky na udelenie licencie na ďalšiu sezónu. Pravidlá sa nedajú dodržiavať len tak trochu. Buď ich dodržiavame alebo nie.

Cítite tlak viacerých klubov na vašu osobu?

Tiež to považujem za prirodzené. Striktné dodržiavanie pravidiel nie je vždy prijímané príjemne, ale je to jediná cesta, ako môže liga pokračovať v progrese. Museli sme už urobiť aj nepríjemné kroky – vylúčenie Skalice či neudelenie licencie Martinu.

Naznačili ste, že Vyšehradský pohár ukazuje cestu pre našu ligu do budúcnosti. Čo to znamená?

Keď sa ma kolegovia pýtajú, kde vidím ligu o dva, tri či štyri roky, hovorím, že smerujeme k medzinárodnej spolupráci. Chceme využiť našu exkluzívnu geografickú polohu a nájsť dohody tak, aby novými účastníkmi ligy boli aj zahraničné tímy.

Kedy to bude aktuálne?

Nevylučujem, že sa tak môže stať už v nasledujúcej sezóne.

Ste za vstup zahraničných tímov do slovenskej ligy či vytvorenie nadnárodnej súťaže?

Išlo by o postupné kroky. Spočiatku by do súťaže mohli vstúpiť kluby zo zahraničia. Rokovania k tejto témy prebiehajú už tri roky.

Znížila sa návštevnosť súťaže. Nie je desať tímov na najvyššiu súťaž priveľa?

Divácky pokles ma momentálne až tak netrápi. Som si istý, že na konci sezóny budú čísla oveľa lepšie, než minulý rok. Očakávam, že play off doženie naše straty z obdobia počas olympiády, keď sme doplatili na preloženie víkendových kôl na pracovný týždeň. Budúcnosť ligy je v minimálne desiatich tímoch, časom by mohli nejaké aj pribudnúť. Buď zahraničné alebo aj domáce, veď vidíme, že sa postupne dostávajú do dobrej kondície aj tradičné kluby ako Skalica, Martin či Michalovce. Viem, si predstaviť, že naše kluby budú v takej ekonomickej a športovej kondícii, že sa otvorí aj téma rozširovania. Môže prísť trebárs k rozdeleniu na dve konferencie.

Očakávate zotrvanie dvadsiatky v súťaži aj pre ďalšiu sezónu?

Po tohtoročnom účinkovaní mladíkov očakávam, že zväz bude mať záujem, aby dvadsiatka pokračovala v lige aj v ďalšej sezóne.

Na olympiáde sa predstavilo desať hráčov z Tipsport Ligy. Koľko by ich mohlo byť na MS v Dánsku?

To sa nedá len tak tipovať. Rozhodovať sa bude realizačný tím reprezentácie. Play off však bude vyrovnané a kvalitné, takže hráči budú mať veľkú šancu presvedčiť Mira Šatana a Craiga Ramsayho, aby ich nominovali.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #Pro Hokej #Tipsport Liga