Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Top momenty Tipsport Ligy: Olympionici, nevýrazný nováčik, (ne)uvoľnenie Országha

Desiatka tipsportligových hráčov sa predstavila na olympiáde v Pjongčangu, v Trenčíne opäť našli radosť z hokeja, liga pútala obrovskou vyrovnanosťou, ale aj viacerými zbytočnými kauzami či prekáračkami. Základná časť 25. sezóny najvyššej slovenskej súťaže priniesla množstvo zaujímavých momentov, ktoré stoja za pripomenutie.

13.03.2018 11:13
Patrik Lamper Foto: ,
Banskobystričan Patrik Lamper bol jedným z desiatich hráčov Tipsport Ligy, ktorých zobral reprezentačný tréner Craig Ramsay na ZOH do Pjongčangu.
debata

Nebývalá vyrovnanosť

V minulosti bojovali o triumf v základnej časti dva či tri tímy. Tentoraz sa však k lídrom z predošlých ročníkov Banskej Bystrici, Nitre a Košiciam pridali aj Trenčín so Zvolenom. Rozdiel medzi prvým a štvrtým bol len štyri body a keby Košice nespackali záver základnej časti (1 bod zo 7 zápasov), pokojne mohli vyhrať dlhodobú časť aj oni.

„Pre ligu je to len a len dobre, že sa takto vyrovnala. Prvá päťka mala výrazný odstup od súperov, ale aj ostatné tímy majú kvalitu a vedia zahrať veľmi dobre,“ pochvaľovala si už začiatkom januára opora Zvolena Milan Kytnár.

Znovuzrodenie Dukly

Pred rokom sa Trenčín trápil v play out a o zachovaní tipsportligovej príslušnosti rozhodol až v jej poslednom stretnutí. Teraz začal sezónu famózne a dlho sa držal na čele. Dukla ťažiaca z výkonov vynikajúceho brankára Valenta (93,5 %, 1,94 gólu na zápas a 11 shutoutov) a skúseností Radivojeviča, Starostu či Hossu zvládla aj záver a vďaka tretej priečke sa vo štvrťfinále vyhla Košiciam.

„Dukla je značka a posledné roky rozhodne neboli, aké by mali byť. Vyvrcholilo to minulou sezónou. Vtedy si každý uvedomil, že to je vážne varovanie,“ vysvetlil Tomáš Starosta.

Desiatka olympionikov

Reprezentačný tréner Craig Ramsay mnohých prekvapil, keď pri tvorbe nominácie na ZOH hlboko načrel aj do domácej ligy. Vybral si Starostu, Ölveckého, Surového, Bubelu, Lampera, Hovorku, Nagya, Krištofa, Pauloviča a Sukeľa.

Hokejový "tanec" Tomáša... Foto: SITA/AP, Matt Slocum
ZOH 2018, hokej Slovensko, Rusko, Starosta Hokejový "tanec" Tomáša Starostu s ruským hokejistom Nikolajom Prochorkinom na ZOH v Pjongčangu.

„Pred sezónou som hovoril, že sa v nominácii môže objaviť šesť až osem hráčov z ligy. Desiatka ma príjemne prekvapila. Je to skvelá vizitka práce v kluboch,“ hodnotil šéf súťaže Richard Lintner.

Detva bez iskry

Nováčik mal byť príjemným osviežením súťaže. Ambície však naplnil až v úplnom závere, keď už bol bez reálnej šance postúpiť do play off. Vtedy zdolal aj popredné tímy. Na prvé víťazstvo však čakal až do 15. kola. Rozhodne nepotešili ani nízke návštevy na detvianskom zimáku.

„Zomkli sa a klobúk dole, ako sa dostali z veľmi náročnej situácie,“ vravel začiatkom marca brankár Liptovského Mikuláša Andrej Košarišťan. Práve Liptáci, Detvania a finalisti prvej ligy Skalica s Michalovcami sa predstavia v play out.

Ligové lapsusy

Richard Lintner sa snaží marketingovo pozdvihnúť úroveň ligy, čo sa mu darí. Zaujal zaujímavou a atraktívnou akciou All Star Cup, tá však doplatila na nie najšťastnejšie zvolený termín. Oveľa viac mrzeli naťahovačky okolo zmeny prestupového termínu či neschopnosť skôr presunúť kolá naplánované na obdobie trvania olympiády, ktoré vyvrcholili medializovanou kauzou okolo (ne)uvoľnenia Vladimíra Országha do Pjongčangu.

„Ukázalo sa, že aj najkomplikovanejšie témy vieme spoločnou diskusiou a záujmom vyriešiť. Aj v budúcnosti nejaké vyvstanú a za Pro-Hokej môžem sľúbiť, že sa k nim budeme stavať čo najkonštruktív­nejšie v záujme všetkých,“ povedal s úsmevom Lintner. V závere základnej časti sa však objavil ďalší problém s (ne)oprávneným štartom pätice hráčov Slovana v drese Banskej Bystrice a Trenčína.

Dvojice a program štvrťfinále

Nitra (1) – Nové Zámky (8)
15., 16., 19., 20., prípadne 23., 25. a 27. marca

Zvolen (2) – Žilina (7)
15., 16., 19., 20., prípadne 23., 25. a 27. marca

Trenčín (3) – Poprad (6)
17., 18., 21., 22., prípadne 24., 26. a 28. marca

Banská Bystrica (4) – Košice (5)
17., 18., 21., 22., prípadne 24., 26. a 28. marca

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #Dukla Trenčín #Pjongčang 2018 #Tipsport Liga