Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stavjaňa bol pre nás jediná voľba, vraví šéf hokejovej Nitry

Miroslav Kováčik (38), niekdajší slovenský reprezentant, tretiu sezónu šéfuje nitrianskemu hokejovému klubu. Veľmi úspešne: v predminulom ročníku získalo mužstvo premiérový slovenský titul, v minulom vo finále podľahlo Banskej Bystrici. V tomto zaostáva za výkonmi z predchádzajúcich sezón, a tak vedenie angažovalo skúseného trénera Antonína Stavjaňu, ktorý doviedol Nitru k zlatu. "Bol pre nás jediná voľba," vraví Kováčik.

24.10.2017 10:51
debata
Šéf HK Nitra Miroslav Kováčik (vpravo vpredu)... Foto: SITA, Martin Havran
Miroslav Kováčik Šéf HK Nitra Miroslav Kováčik (vpravo vpredu) na snímke z minulého roka pred začiatkom 1. kola Tipsport Ligy 2016/2017.

Museli ste českého experta prehovárať alebo ste sa dohodli rýchlo?

Záujem vzišiel z našej strany. Poznáme sa veľmi dobre, viedol ma ako hráča, zažil som ho aj ako riaditeľ klubu. Keď sa dvaja rozumní ľudia chcú dohodnúť, dohodnú sa. Vraciame sa k tomu, v čom sme chceli pokračovať po zisku titulu. Ešte pred play off nám vtedy Antonín Stavjaňa oznámil, že po sezóne odíde do Českých Budějovíc. Rešpektovali sme jeho slobodné rozhodnutie, teraz sa naše cesty opäť spojili. I to prináša hokejový život.

Pôvodne ste oznámili, že dopĺňate realizačný tím. Akú pozíciu v ňom má Stavjaňa?

Je hlavný tréner, s mužstvom sa zoznámil hneď po príchode. Aktuálne postavenie v tabuľke sme si predstavovali trochu inak, preto sme hľadali spôsob, ako naštartovať mužstvo na víťaznú vlnu, aby sa dostalo tam, kde by sme ho radi videli.

Kde by ste ho radi videli?

Čo navyššie v tabuľke. Na to je ešte dosť času, účet sa robí až po sezóne, no doterajšie výsledky nás neuspokojovali.

Ostáva v realizačnom tíme aj predchádzajúci tréner Andrej Kmeč?

Áno, viedol mužstvo v nedeľňajšom zápase proti Trenčínu.

Nitra v ňom stratila trojgólový náskok a v predĺžení lídrovi podľahla. Kde nastal zlom?

Taká prehra mrzí… Prvé dve tretiny mužstvo hralo veľmi dobre – až do inkasovaného gólu. Po ňom akoby na hráčov doľahla psychická ťarcha. Svedčí to o našej nestabilite, súper využil naše menšie chybičky. Je to škoda, nezaslúžili sme si prehrať, extra bod sme mali získať my… Podľa nášho názoru stál pri víťaznom góle Dukly jej hráč v bránkovisku. Hlavný rozhodca konzultoval situáciu z vlastnej iniciatívy s videorozhodcom – a gól uznal. Na tom už nič nezmeníme, no podali sme sťažnosť, žiadame vysvetlenie od rozhodcovskej komisie. Aj ja som za to, aby padalo viac gólov, ale musí platiť rovnaký meter. Pre budúcnosť by bolo vhodné, keby hlavný rozhodca oboznámil divákov s odôvodnením verdiktu videorozhodcu, ako to vidíme napríklad v KHL.

Uvažujete ešte o doplnení kádra? Je aktuálny návrat Mareka Slováka?

Potrebovali by sme kvalitného centra. S Marekom sme v kontakte, ale jeho bieloruský klub ho nechce uvoľniť, takže to neprichádza do úvahy. Dopĺňanie kádra je živá vec, no záleží aj od situácie na trhu, našich možností a šťastia.

Čo chýba tímu v porovnaní s minulou sezónou?

Najmä víťazstvá… Na dobré sa ľahko zvyká, vyznávam zásadu, že všetko sa pre niečo deje. Asi potrebujeme aj horšie časy, aby sme si uvedomili, aké boli tie lepšie a aj viac pokory od všetkých v klube.

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Miroslav Kováčik