Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Banská Bystrica to dokázala! Je prvýkrát majstrom Slovenska

Hokejisti HC '05 iClinic Banskej Bystrice sa stali majstrami Slovenska v sezóne 2016/2017.

22.04.2017 21:10 , aktualizované: 21:50
hc Banská Bystrica Foto: ,
Hráči HC´05 Banská Bystrica sa radujú zo zisku titulu.
debata (25)

V piatom finále play-off Tipsport ligy Bystričania doma hladko zdolali súperov z Nitry 6:2 (2:1, 4:1, 0:0) a v sérii hranej na štyri víťazstvá dali konečnú podobu 4:1. Domáci zlomili hostí už na začiatku druhej tretiny, keď im odskočili z 2:1 na 4:1 a od stavu 6:2 v 39. min sa stretnutie už len dohrávalo.

Hokejisti z mesta pod Urpínom sa stali majstrami prvýkrát v histórii najvyššej slovenskej súťaže, na titul premenili tretí finálový pokus. V sezóne 2014/2015 neuspeli proti Košiciam a vlani práve proti Nitre, keď jej podľahli 2:4 na zápasy.

Martin Belluš z Banskej Bystrice vo finálovom... Foto: SITA, Peter Rusko
hc banská bystrica, martin belluš Martin Belluš z Banskej Bystrice vo finálovom zápase proti Nitre.

Dva góly v piatom a rozhodujúcom finále strelil bystrický kapitán Tomáš Surový, ďalšie dva pridal Martin Belluš, úspešní boli aj Brock Higgs a Tomáš Zigo. Posledné dva góly Nitry v sezóne 2016/2017 dosiahli Matúš Rais a Judd Blackwater.

Zverenci trénera Vladimíra Országha sa zároveň stali aj víťazmi dlhodobej základnej časti Tipsport ligy a majstrovský titul im zaručuje miestenku v Lige majstrov 2017/2018.

HC '05 iClinic Banská Bystrica – HK Nitra 6:2 (2:1, 4:1, 0:0) – konečný výsledok série 4:1, Banská Bystrica získala titul

  • Góly: 6. Belluš (Handzuš, Wishart), 20. Higgs (T. Surový, Buc), 21. T. Surový (Hickmott), 25. T. Surový (Buc, Hickmott), 37. Belluš (Handzuš), 39. Zigo (Lamper) – 14. Rais (Mezei, H. Ručkay), 38. Blackwater (Milam, Marek Slovák)
  • Vylúčení: 5:3 na 2 min, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Babic, Hribik – Barviř, Blümel (všetci ČR), 2841 divákov (vypredané)

Od prvej minúty bolo zjavné, že Bystričania pôjdu tvrdo za titulom. Vpredu boli aktívnejší aj nebezpečenejší ako Nitrania a na prvý gól čakali ich fanúšikovia ani nie 6 minút. Handzuš prihral na pravý útočný kruh Bellušovi a ten mohutným príklepom prestrelil Hartzella – 1:0.

Zľava: Petr Kafka z Banskej Bystrice a brankár... Foto: SITA, Peter Rusko
hk nitra, hc banská bystrica, petr kafka, eric hartzell Zľava: Petr Kafka z Banskej Bystrice a brankár Eric Hartzell z HK Nitra.

Nitrania vyrovnali v 14. min počas presilovej hry, keď Matúš Rais tečoval strelu Branislava Mezeia za chrbát Jasona Bacashihuu. Bystričanov to nezastavilo v aktivite a druhýkrát ich poslal do vedenia v presilovke Brock Higgs, ktorý 44 sekúnd pred prvou sirénou úspešne tečoval pokus Tomáša Surového od modrej čiary. Kapitán Surový bol pri chuti.

Z druhej tretiny uplynulo len 54 sekúnd, keď práve on halfvolejom poslal do siete puk po nahodení Hickmotta – 3:1. O necelé štyri minúty už bolo 4:1, keď opäť Surový v presilovej hre z pomerne ostrého uhla prekvapil Hartzella. Americký brankár to vyhodnotil tak, že sa radšej nechal vystriedať Michalom Valentom.

Michal Handzuš z HC'05 Banská Bystrica s... Foto: SITA, Peter Rusko
michal handzuš, hc banská bystrica Michal Handzuš z HC'05 Banská Bystrica s pohárom majstra.

Nasledovala presilovka Nitry, ale hostia vylúčenie Hickmotta nepotrestali.To z bystrickej strany zďaleka nebolo všetko. V 37. min Handzuš po druhý raz presne prihral Bellušovi a opäť bol z toho gól – 5:1. Nitra sa ako-tak vrátila do zápasu o minútu neskôr, keď presilovú hru expresne za 8 sekúnd využil Judd Blackwater.

Už nezastaviteľní domáci však ešte raz skórovali v druhej tretine. V 39. min Tomáš Zigo prekonal Valenta tak, že puk trafil vo vzduchu rúčkou hokejky – 6:2. Na jednoznačnú prevahu Bystričanov poukazovali aj strely na bránku: 28:17. V tretej tretine sa zápas už len dohrával za majstrovského skandovania bystrických priaznivcov.

Hlasy:

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): „Pocity sú fantastické. Pre rokom a dvoma sme tu takto smútili a som rád, že nám to teraz vyšlo a dotiahli sme to do víťazného konca. Dnes bolo vidieť, že Nitre dochádzajú sily. My sme hrali zodpovedne a padalo nám to tam. Do sezóny sme vstupovali s vysokým cieľom a splnili sme ho.“

Andrej Kmeč (tréner Nitry): „Veľmi nás mrzí, že sme sériu nedokázali vrátiť do Nitry, lebo naša snaha bola enormná. Banská Bystrica však dávala počas celej sezóny góly ľahšie a to rozhodlo. Domáce finálové zápasy sme mali dobre rozohrané, ale súper zvládol ich koncovku. Gratulujem Banskej Bystrici k titulu, keďže zložila kvalitný tím. Zdolaný finalista má vždy opačné emócie ako víťaz, nás to teraz veľmi mrzí a bolí.“

Michal Handzuš (útočník Banskej Bystrice): „Je to super pocit, vyhrať doma titul je paráda a všetci si to užívame. Celý duel som sa sústredil na hru, užíval som si atmosféru až posledné tri minúty. Je to veľká vec pre náš klub a celé mesto.“

Marek Slovák (útočník Nitry): „Momentálne prevláda sklamanie, predstavovali sme si to inak. Ale taký je šport. Sériu sme stratili doma. Dnes sme chceli zabojovať o jej predĺženie, ale bolo to veľmi ťažké. V závere sezóny sme dávali ťažšie góly ako v jej základnej časti.“

Zlatá korčuľa pre brankára Corbeila

Kanadský brankár Mathieu Corbeil z klubu MHC Martin sa stal najužitočnejším hráčom play-off Tipsport ligy 2016/2017. Dvadsaťpäťročný gólman sa na základe hlasovania fanúšikov stal druhým zahraničným víťazom Zlatej korčule. Druhé miesto obsadil kapitán Banskej Bystrice Tomáš Surový a tretie nitriansky útočník Marek Slovák. Pred rokom v tejto ankete triumfoval kanadský útočník Nitry David Laliberté.

„Som veľmi poctený a ďakujem všetkým za hlasy, ktoré mi dali. Je to pre mňa prvé takéto individuálne ocenenie v kariére, o to viac si ho cením. Veľmi si užívam hokejovú atmosféru na Slovensku,“ povedal Mathieu Corbeil. Ten prišiel do Martina pred sezónou 2016/2017 po pôsobení v Banskej Bystrici. Za MHC odchytal 32 zápasov, z toho 11 v play-off.

Prehľad držiteľov Zlatej korčule Tipsport ligy:
2017 Mathieu Corbeil (MHC Martin)
2016 David Laliberté (HK Nitra)
2015 Gabriel Spilar (HC Košice)
2014 Jozef Stümpel (HK Nitra)

25 debata chyba
Viac na túto tému: #play off extraligy #HC 05 Banská Bystrica