Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mikuláša v Mikuláši režíroval prvým gólom. Víťazným

Do sezóny nevstupovali s veľkými vyhláseniami. Skromne hovorili, že urobia všetko, aby si vybojovali účasť v play off.

07.12.2016 16:48
Michal Kabáč Foto:
Michal Kabáč strelil v utorok Zvolenu svoj vôbec prvý gól v sezóne.
debata

Po polovici základnej časti Tipsport Ligy patrí hokejistom Liptovského Mikuláša so ziskom 42 bodov piata priečka. Za Žilinou zaostávajú len o skóre. Navyše, voči trom najbližším prenasledovateľom majú k dobru dohrávku s Martinom.

V utorňajšom vloženom Mikulášskom kole si zverenci Róberta Spišáka poradili so Zvolenom 4:3. Víťazný gól strelil v závere druhej tretiny za vyrovnaného stavu Michal Kabáč. Pre odchovanca liptovskomiku­lášskeho hokeja, ktorý má bronzovú medailu z majstrovstiev sveta juniorov spred dvoch rokov, to bol vôbec prvý gól v sezóne.

„Konečne to tam padlo. Na psychiku to nebolo nič príjemné. Nikto síce odo mňa neočakáva veľa gólov, ale nedať ani jeden nie pre útočníka dobrá vizitka. Navyše, vo formácii nastupujem s vynikajúcim nahrávačom a tvorcom hry Jožkom Stümpelom, takže som si užil aj dosť podpichovačiek – na čo ešte čakám,“ priznáva 21-ročný dobre urastený útočník.

Jeho radosť znásobilo, že gól mal punc víťazného a výrazne tak pomohol mužstvu k dôležitým trom bodom. Liptovskomiku­lášania dotiahli do úspešného konca štvrtý zápas za sebou. Víťazná séria má o to väčšiu hodnotu, že počas nej zdolali svojich prenasledovateľov Zvolen, Trenčín, Nové Zámky a Martin. Navyše, v ostatnom vzájomnom súboji si poradili aj s Popradčanmi.

„Bodové rozdiely medzi štvrtým a posledným tímom nie sú veľké. V takej situácii veľmi pomôže dlhšia víťazná séria. Dôležité je, aby sme v nej pokračovali čo najdlhšie a držali sa v tabuľke čo najvyššie,“ tvrdí a k sympatickému postaveniu na piatej pozícii dodáva:

„Veľa ľudí nám asi pred sezónou príliš neverilo. No my sme videli, že máme dve veľmi kvalitné formácie a aj zvyšné dve majú tiež svoju úroveň. Výsledkami v prvej polovici sezóny sme si u súperov vybudovali rešpekt. Body vieme získať nielen doma, ale aj vonku. Rozhodne nám pomohlo, že v klube ostali kľúčoví hráči, ktorí mali možnosť odísť v prípade dobrej ponuky. Držia nás výkonmi na ľade, ale starajú sa aj o náladu v šatni.“

Krídelník štvrtej formácie si veľmi pochvaľuje možnosť nastupovať po boku 44-ročného majstra sveta z Göteborgu 2002 Stümpela. „Nebol som veru zvyknutý hrať v útoku s takou legendou. Na Jožkovi je vidieť, koľko toho má odohraného. Vie si správne postaviť hráčov, hodiť im puk. Jednoducho má hokejový rozum. Všetci v klube sme radi, že ho tu máme. Vie nám poradiť na ľade aj v šatni,“ potvrdzuje Kabáč.

Do materského klubu sa vrátil po minulosezónnom hosťovaní v Martine. „Leto som strávil s Martinčanmi a bolo už takmer isté, že tam odohrám i aktuálnu sezónu. Potom však Liptovský Mikuláš získal tipsportligovú licenciu a stiahol ma späť,“ približuje zmenu klubovej príslušnosti.

Reprezentačný obranca zaskakuje v útoku

Patrí medzi najlepších obrancov v súťaži. Aj so sympatickými ofenzívnymi chúťkami. Preto mu dal tréner Zdeno Cíger v minulej sezóne príležitosť v národnom tíme. O možnosť zabojovať o účasť na majstrovstvá sveta v Rusku ho pripravili najmä zdravotné problémy. V aktuálnom ročníku však nastúpil Eduard Šedivý už dvakrát – netradične – v útoku.

Pred necelými troma týždňami v Nových Zámkoch hral na krídle prvej košickej formácie s Bicekom a Sujom. Pri výhre 2:1 si pripísal asistenciu na víťazný gól Biceka. Teraz v utorok si vyskúšal aj post centra. V súboji s Martinom (7:2) naskakoval na ľad po boku Bartánusa s Vargom.

„Naposledy som si v útoku párkrát zahral v doraste a juniorke Senice. V Nových Zámkoch ma tréner potreboval v útoku a asi som sa osvedčil, keď to skúsil znova,“ usmieva sa 24-ročný útly obranca (176 cm, 75 kg). „Chalani z útoku mi v oboch prípadoch poradili a na ľade pomohli. Pre hráča je to zaujímavá zmena, akési osvieženie. V útoku mám trošku menšiu zodpovednosť. Keď pokazíte prihrávku vpredu, vždy to vidieť menej než v obrannom pásme,“ dodáva.

V oslabeniach nastupoval v oboch súbojoch na svojom tradičnom poste v obrane. V presilovkách má najnovšie novú úlohu – brániť vo výhľade a dobiedzať pred bránkou. „Asi je to preto, aby nejaký puk cezo mňa prešiel až do bránky. Laco Nagy sa presunul na modrú čiaru, tak mi tréner našiel nové miesto. V Nitre sme dali v presilovke jeden gól, teraz dva. Takže to takto asi ostane,“ vraví.

Predpokladá, že už v piatok v Poprade sa vráti na svoju tradičnú pozíciu v obrane. „V utorok chcel mať tréner Čada k dispozícii štyri útoky a tri obrany. Verím, že bol so mnou spokojný, ale predsa len som stále obranca,“ vysvetľuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MHk 32 Liptovský Mikuláš #Michal Kabáč