Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košice potrebujú zlepšiť oslabenia, Nitra znížiť ich počet

Žiadna gólová prestrelka ani jednoznačné debakle. Naopak, skôr vyrovnané zápasy. Napriek tomu prešli hokejisti Košíc a Nitry prvým kolom play off v najrýchlejšom možnom čase. Pre Martin a Žilinu sa sezóna končí po štyroch štvrťfinálových dueloch.

18.03.2016 10:00
nitra, žilina, Jakub makovský, filip bajtek Foto: ,
Obranca Žiliny Jakub Makovský padá po súboji s útočníkom Nitry Filipom Bajtekom. Štvrťfinálová séria sa skončila už po štyroch zápasoch triumfom tímu spod Zobora.
debata

Šampión z ostatných dvoch sezón a víťaz základnej časti uzavrel sériu s Martinčanmi stredajším víťazstvom 4:1, deň predtým však pridal kľúčový tretí zárez až v predĺžení. Ani Nitrania to nemali so Žilinou jednoduché, až dvakrát museli do predĺženia. V poslednom súboji dokonca zlomili húževnatého súpera až v samostatných nájazdoch (3:2).

Suja: Rozhodol tretí zápas a naša kvalita

Zverenci Rostislava Čadu zatiaľ potvrdzujú vo vyraďovacích bojoch svoju skalopevnú obranu pri hre v rovnovážnom stave. V štyroch súbojoch inkasoval Tomáš Halász len šesťkrát, no až päťkrát z toho sa Martinčania presadili v početných výhodách.

„Na hre v oslabení musíme pred semifinále popracovať. Samozrejme, priestor na zlepšenie je vždy aj v presilových hrách,“ priznáva košický útočník Jakub Suja, ktorý uzatváral skóre v oboch zápasoch v Martine. Dôležitý bol najmä jeho víťazný gól v utorňajšom predĺžení.

„Bolo to kľúčové stretnutie. Pre mužstvo, ktoré v sérii prehráva je niečo úplne iné, či ide do ďalšieho zápasu za stavu 0:3 alebo 1:2. Hoci sme tretí duel rozhodli až v predĺžení, mali sme ho pod kontrolou. V celej sérii sa prejavili naše väčšie skúsenosti, sebavedomie, chcenie, ale i kvalita. Súper síce zo seba vydal sto percent, ale stále sme mali viac z hry,“ dodáva 27-ročný center.

Potešilo ho, že do zostavy sa po Jirkovi Bicekovi vrátil už aj kapitán Marek Bartánus, s ktorými tvorí extrémne nebezpečný útok. „Marek je pre nás veľmi dôležitý hráč. Do mužstva sa zo zámoria vrátil aj Adam Lapšanský, čím sa ešte zvýšila naša ofenzívna sila. Dúfam, že sa nám už odteraz budú vyhýbať zdravotné problémy a play off odohráme v plnej sile,“ praje si Suja.

Košičania nedostali po vyradení Martina voľno. Naopak, v utorok a sredu trénovali a oddýchnu si až počas víkendu. Semifinálovú sériu odštartujú na Veľkonočnú nedeľu. S kým, zatiaľ nevedia.

„Zápasy ostatných štvrťfinálových sérií si občas pozriem v televízii. Vydržím vždy podľa toho, aký hokej sa hrá. Vyrovnanejšia dvojica vyzerá byť Banská Bystrica s Trenčínom. Asi bude náš súper jeden z nich,“ dodáva.

Bajtekovu dcérku oslávili postupom

Rovnako ako Košice, aj Nitra postúpila do semifinále úplne zaslúžene. Žilina strelila len jediný gól z ôsmich pri rovnovážnom stave. Vo vyrovnaných koncovkách sa prejavila vyššia individuálna kvalita aj skúsenosť hráčov spod Zobora.

„Výsledok 4:0 vyzerá jednoznačne, no zápasy také neboli. Najmä v obrane, ale aj v útoku, sme mali vyššiu kvalitu ako Žilina. Väčšinu gólov dali v presilovej hre. Musíme sa vyvarovať prílišným emóciám a zbytočným trestným minútam. Pri vyrovnanom počte hráčov sme boli lepším tímom,“ hodnotil sériu tréner Nitry Antonín Stavjaňa.

Jeho hráči dostali pred semifinále voľno. „Drobné oslavy boli, ale to najmä kvôli tomu, že Filipovi Bajtekovi sa narodila dcéra. S chalanmi sa stretneme až v pondelok. Verím, že v semifinále odohráme dobrú sériu. Uvidíme, kto v nej bude mať lepšiu formu a postúpi do finále,“ ozrejmil český kouč.

Podľa jeho náprotivka Milana Jančušku bol zlomovým momentom hneď úvodný zápas. "Prehrať tak hladko je pre nás krutý výsledok. Duely sa lámali na detailoch. V nich boli Nitrania lepší a dokázali tesné zápasy strhnúť na svoju stranu. Najdôležitejším momentom celej série bol prvý zápas. No po sporných verdiktoch rozhodcov sme prišli o víťazstvo.

Sezónu však hodnotíme pozitívne. Skončili sme na siedmom mieste. Vyhli sme sa barážovým stresom a užívali sme si záver základnej časti aj play off," uzavrel skúsený lodivod.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #HK Nitra #play off extraligy