Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zámorskí veteráni tvrdia muziku. Motivujú, radia a lákajú

Dvaja víťazi Stanleyho pohára, štvorka draftu zámorskej NHL či hráč s vyše sedemsto kanadskými bodmi. Aj takíto hokejisti brázdia ľad na slovenských klziskách.

19.10.2015 10:00
Peter Bartoš, Róbert Petrovický Foto:
Výraznými osobnosťami v lige sú aj Košičan Peter Bartoš a Trenčan Róbert Petrovický.
debata

Úroveň Tipsport Ligy zvyšujú viacerí hráči, ktorí na vlastnej koži okúsili najprestížnejšiu hokejovú ligu na svete. Väčšina z nich sa do najvyššej slovenskej súťaže vrátila na sklonku kariéry. Bohatými skúsenosťami a hernou inteligenciou patria stále k nositeľom kvality.

Bicek prvý napodobnil Mikitu

Najvýraznejšiu zámorskú pečať nájdeme v Banskej Bystrici. Vlaňajší vicemajster sa môže pochváliť štyrmi hokejistami a dvoma trénermi, ktorí zažili atmosféru NHL. Najväčšou osobnosťou tímu je Michal Handzuš. Tridsaťosemročný center odohral v NHL pätnásť ročníkov a v sezóne 2012/13 získal s Chicagom Stanleyho pohár. Taktiež pôsobil v St. Louis, Phoenixe, Philadelphii, Los Angeles a San Jose.

„Mišo odohral v zámorí vyše tisíc zápasov. Je to veľký líder na ľade i v kabíne. Nedá sa ani opísať, čo mužstvu prináša. Bolo to vidieť už vlani a sme nesmierne šťastní, že začal s nami aj túto sezónu,“ vraví asistent trénera Richard Zedník. Spolu s hlavným koučom Vladimírom Országhom patrili niekoľko sezón k pevnej súčasti NHL.

Banskobystričania majú vo svojich radoch aj dvoch kanadských hokejistov, ktorí pôsobili v NHL. Brankárska trojka draftu z roku 2001 Jason Bacashihua odchytal 38 duelov za St. Louis, pripísal si jednu asistenciu. Najnovšou akvizíciou baranov je 26-ročný Colton Gillies – s kanadskou juniorkou získal v roku 2008 titul majstra sveta. Pôsobil v Minnesote a Columbuse. Jediný zápasový krížik si pripísal aj Milan Kytnár v drese Edmontonu. „Sme radi, že ich máme v mužstve. Sú to profesionáli v každom okamihu. Mladí hráči si to vážia a môžu sa od nich veľa naučiť. Je to škola, ktorú inde tak ľahko nenájdu,“ dodáva Zedník.

Jozef Stümpel z HK Nitra (vľavo) a Michal... Foto: SITA, Martin Havran
Jozef Stümpel, Michal Handzuš Jozef Stümpel z HK Nitra (vľavo) a Michal Handzuš z HC'05 Banská Bystrica (vpravo) počas zápasu vlaňajšieho semifinále play off.

Skúsenosti z najkvalitnejšej hokejovej ligy planéty majú aj dvaja hokejisti Košíc. Úradujúci majster má v tíme aj držiteľa Stanleyho pohára. Jiří Bicek ho zdvihol nad hlavu v drese New Jersey Devils, za ktoré odohral štyri sezóny. Po Stanovi Mikitovi sa stal druhým Slovákom s najcennejšou hokejovou trofejou. Jeden ročník v zámorskej profilige má na svojom konte aj Peter Bartoš. Štyridsaťdvaročný útočník nastúpil za Minnesotu v trinástich dueloch, zaznamenal šesť bodov (4+2).

Nový ročník v košickom drese odštartoval aj 40-ročný obranca Martin Štrbák, ktorý si zámorskú profiligu vyskúšal v Los Angeles a Pittsburghu. Vedenie majstra s ním však nedávno ukončilo spoluprácu a majster sveta z Göteborgu 2002 sa rozhodol ukončiť profesionálnu kariéru.

Stümpel ovládol produktivitu v Bostone

Silnú stopu v NHL zanechali Ľuboš Bartečko a Radoslav Suchý. Obaja 39-roční rodáci z Kežmarku sa v zámorí presadili bez draftu a momentálne pomáhajú Popradu. Bartečko začínal v St. Louis, spolu s Pavlom Demitrom a Michalom Handzušom utvorili útočnú légiu skazy. Neskôr odohral dve sezóny v Atlante.

Šesťročnú anabázu v NHL zažil obranca Radoslav Suchý. „V zámorí je obrovská konkurencia. Hráči idú na sto percent, lebo na ich miesto čakajú ďalší dvaja adepti. Na Slovensku mladí hráči nepociťujú tlak, a tak akoby sa nechceli posúvať ďalej,“ vraví dvojnásobný medailista zo svetového šampionátu.

Hokejista Popradu Ľuboš Bartečko. Foto: SITA, Jozef Jakubèo
Ľuboš Bartečko Hokejista Popradu Ľuboš Bartečko.

Bohaté skúsenosti zúročuje v Poprade už šiestu sezónu. „Vždy som tvrdil, že kariéru dohrám na Slovensku. Keď syn začal chodiť do školy, nechceli sme cestovať ako kočovníci. Pre ligu je prospešné, že sa vracajú hráči zo zámoria. Mladým chalanom majú čo odovzdať, ukázať, poradiť a posunúť ich správnym smerom,“ doplnil.

Ďalšou výraznou osobnosťou, ktorá sa preháňa po slovenských klziskách, je Jozef Stümpel. V NHL odohral 957 zápasov, zaznamenal 202 gólov a 507 asistencií. Zámorskú kariéru odštartoval v Bostone, kde v sezóne 1996/97 ovládol ako prvý Európan bodovú produktivitu Bruins. Svoju kvalitu potvrdzoval tiež v Los Angeles i na Floride, kde pôsobil tri sezóny s Branislavom Mezeiom. Ten vstúpil do veľkého hokeja v New Yorku Islanders – ako desiatka draftu v roku 1999.

Bok po boku aktuálne zarezávajú v rodnej Nitre. „Známejšie hokejové mená zviditeľňujú slovenskú súťaž vo svete a azda lákajú aj fanúšikov. Snažím sa byť lídrom mužstva. Očakávania sú vysoké od trénera, divákov, ale aj odo mňa samotného. Videl som, ako sa hokejisti pripravujú v zahraničí a hoci podmienky u nás nie sú porovnateľné, vždy sa dá nájsť správna cesta. Mladí chalani sa nemôžu uspokojiť a musia bojovať o svetlejšiu budúcnosť,“ tvrdí 34-ročný obranca.

Máme silný tímový duch a všetci vieme, čo...
Jiří Bicek, HC Košice Máme silný tímový duch a všetci vieme, čo chceme dokázať, tvrdí útočník Košíc Jiří Bicek.

Prihral Messierovi, prekonal Brodeura

Medzi prvých Slovákov, ktorí okúsili atmosféru NHL, patrí Róbert Petrovický. Hartford (súčasná Carolina) ho v roku 1992 draftoval z deviateho miesta. Počas deviatich ročníkov v zámorí hrával v Dallase, St. Louis, Tampe Bay i NY Islanders. Po desiatich rokoch v európskych súťažiach si 41-ročný center spestruje záver kariéry v Trenčíne. Dukle sa na začiatku ročníka upísal aj Peter Ölvecký, ktorý si vysokú školu hokeja vyskúšal v Minnesote a jeden duel odohral aj za Nashville. Netradičný zámorský príbeh má hokejista Piešťan Jozef Balej, hoci v NHL odohral len 18 zápasov. V drese NY Rangers si ho na krídlo vyžiadal samotný Mark Messier, ktorému 33-ročný Myjavčan prihral na posledný gól jeho bohatej kariéry. Prvý a zároveň jediný zásah v NHL vsietil legendárnemu Martinovi Brodeurovi.

Štrnásť hokejistov so zámorskými skúsenosťami, ktorí v súčasnosti pôsobia v Tipsport Lige, uzatvára skalický hokejista Pavel Brendl. Český krídelník zažil svoju najhviezdnejšiu chvíľku už pri drafte. V roku 1999 si ho vybral zo štvrtého miesta NY Rangers. Pred ním skončil len Patrik Štefan a bratia Henrik a Daniel Sedinovci. V 78 dueloch nazbieral chudobných 22 bodov a podľa hokejových odborníkov nikdy nenaplnil svoj obrovský potenciál.

Branislav Mezei sa predstavil v drese Nitry. Foto: SITA, Martin Havran
Branislav Mezei Branislav Mezei sa predstavil v drese Nitry.

Len trojica tímov z najvyššej slovenskej súťaže – Zvolen, Martin a Žilina – nemá v súčasnom kádri hráča, ktorý pôsobil v najprestížnejšej hokejovej lige sveta.

Hokejisti v slovenskej lige so skúsenosťami z NHL

Banská Bystrica: Michal Handzuš (38), Milan Kytnár (26), Jason Bacashihua (33), Colton Gillies (26), Košice: Peter Bartoš (42), Jiří Bicek (36), Nitra: Jozef Stümpel (43), Branislav Mezei (34), Poprad: Ľuboš Bartečko (39), Radoslav Suchý (39), Trenčín: Róbert Petrovický (41), Peter Ölvecký (29), Piešťany: Jozef Balej (33), Skalica: Pavel Brendl (34).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Suchý #Richard Zedník #Branislav Mezei
Načítavajú sa športové výsledky...