Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košice túžia prekonať Slovan. Kto ich zastaví?

Favorizované Košice zabojujú o rekordný titul. Hokejisti Banskej Bystrice a Nitry túžia po premiérovom prvenstve. Atraktívnou novinkou bude baráž, v ktorej sa predstavia posledné dve mužstvá z najvyššej súťaže a finalisti prvej ligy.

11.09.2015 06:00
Košice, hokej, radosť, titul, pohár Foto: ,
Hokejisti Košíc sa radujú zo zisku majstrovského titulu.
debata

Pred začiatkom nového ročníka Tipsport Ligy sú veľké očakávania. Nový vietor prináša generálny manažér Pro-Hokeja Richard Lintner. Počas letnej prestávky sa obmenili kádre. Ciele mužstiev z minulej sezóny ostali približne rovnaké.

Nitru potiahne Stümpel i diváci

Najväčšie ambície majú už tradične majstrovské Košice, ktoré sa deviatykrát nepretržite môžu prebojovať do finále a získať rekordný deviaty titul (Slovan Bratislava ich má osem). Z košického košiara odišiel po sezóne najlepší hráč play off Gabriel Spilar i reprezentační obrancovia Adam Jánošík a Erik Černák.

„Baviť sa teraz o finále či titule je predčasné. O reálnych cieľoch sa dá debatovať v decembri alebo v januári. Pre nás je dôležité dobre vstúpiť do súťaže a baviť divákov atraktívnym hokejom,“ uviedol kapitán Košíc Martin Štrbák.

Vo vlaňajšom finále ťahali Banskobystričania za kratší koniec. Lavičku vicemajstra obsadila zaujímavá trénerská dvojica Vladimír Országh a Richard Zedník, ktorú na ľade doplní víťaz Stanleyho pohára Michal Handzuš. Streleckých ťahúňov Petra Kafku či Andreja Kudrnu by mohli nahradiť Dušan Pašek a Juraj Majdan. Brankársky post rozšírili o Kanaďana Jasona Bacashiua so skúsenosťami z NHL.

„Mužstvo má charakter a verím, že hokejová eufória v meste i okolí ešte pár rokov vydrží. Treba robiť postupné kroky a verím, že titul do Banskej Bystrice čoskoro príde,“ vravel po minuloročnom finále Michal Hudec.

Bronzové mužstvo z ostatnej sezóny si udržalo ofenzívny klenot Jozefa Stümpela, ktorému z útočnej formácie vypadol najproduktívnejší hráč Roman Tománek. Bodová produktivita sa očakáva od novica Tibora Kutáleka. Najvýraznejšou posilou Nitranov by mohol byť skúsený obranca Peter Podhradský.

Hokejisti Nitry sa budú tradične spoliehať aj na búrlivé domáce prostredie. „Verím, že ukážeme fanúšikom i sami sebe, že sme sa zlepšili a opäť budeme patriť medzi najlepšie mužstvá. Chuť do hokeja mi nechýba, chcem chlapcom pomôcť k atraktívnej hre a víťazstvám,“ povedal 43-ročný Stümpel.

Poprad i Zvolen sa oslabili

Nevydarenú letnú prípravu, aspoň čo sa výsledkov týka, majú za sebou hokejisti Popradu. Z desiatich duelov si pripísali deväť prehier a jediné víťazstvo so Žilinou 4:1. Môže to byť následok viacerých zmien v kádri. Tri silné straty utrpela najmä popradská ofenzíva: odišli Tomáš Sýkora, Lukáš Hvila a Samuel Takáč. Matúš Paločko je navyše dlhodobo zranený.

Ešte výraznejšie oslabenie hlásia Zvolenčania. Po sezóne odišiel kapitán Lukáš Jurík, brankárska jednotka Marek Šimko, najproduktívnejší obranca minulej sezóny Peter Hraško i produktívny Michal Chovan. Kariéru ukončil Andrej Podkonický – presunul sa na pozíciu asistenta trénera.

„Veľa hráčov sa vymenilo, máme viac mladých chlapcov, s ktorými pre úspech urobíme maximum. Možno to bude viac o bojovnosti a nasadení, čo by sa mohlo divákom páčiť,“ povedal pre klubový web nový kapitán Michal Juraško

Príjemnejšie starosti by mohli mať hokejisti Trenčína. Do obrany získali Petra Mikuša i Richarda Pavlikovského, útočným ťahúňom môže byť aspoň na začiatku sezóny Peter Ölvecký. Najťažšia výzva stojí pred českým brankárom Janom Cháberom. Mal by zastúpiť Branislava Konráda, najlepšieho brankára uplynulého ročníka.

„Oproti minulému roku máme pozmenený káder, je tu veľa nových chalanov. Niektorí , ktorí tu vyrastali, sa vrátili. Je tu dobrý mix mladších a starších. Verím, že všetci si pomôžeme a spolu pôjdeme do boja,“ vyhlásil pre klubovú stránku skúsený kapitán Róbert Petrovický.

Posledná Žilina zbrojila

Pred začiatkom sezóny hlásili najväčšie ťažkosti v Martine, Piešťanoch a Skalici. Martinčania vymenili vedenie klubu, odišla brankárska opora Jakub Čech i zakončovatelia Jaroslav Markovič s Petrom Galambošom. Najväčším úlovkom je obranca Ján Tabaček – vo svojej bohatej kariére získal už osem majstrovských primátov.

Až po výraznej pomoci z mestskej kasy si príslušnosť medzi elitou zabezpečili Piešťany. Káder prešiel výraznou obmenou. K najzvučnejším menám patria útočníci Jozef Balej a Jakub Ručkay či talentovaný brankár Andrej Košarišťan.

Neľahkú situáciu pred novým ročníkom zažívali hokejisti Skalice. Angažovaním Reného Školiaka a udržaním Čecha Pavla Brendla dávajú najavo, že sa chcú vyhnúť nevyspytateľnej baráži. „Nový tréner Martin Stloukal si vybral overených hráčov. Stali sa základnou kostrou tímu. Zvyšní hokejisti vzišli z try-outu,“ informoval generálny manažér klubu Tibor Martinčič.

Šťukou nadchádzajúcej sezóny môžu byť Žilinčania, ktorí si extraligovú príslušnosť zabezpečili až v baráži s Detvou. Napriek tomu v lete nehlásili žiadne finančné ťažkosti. Do tímu získali bratské duo Richarda a Róberta Hunu, útočníka Tomáša Bulíka či brankára Tomáša Tomeka.

Najvýraznejšie odchody z Tipsport Ligy
Gabriel Spilar Košice Vaasan Sport
Roman Tománek Nitra Ertis Pavlodar
Petr Kafka Banská Bystrica Olomouc
Branislav Konrád Trenčín Olomouc
Adam Jánošík Košice Chomutov
Tomáš Sýkora Poprad Zlín
Najzaujímavejšie príchody do Tipsport Ligy
Peter Podhradský Lada Togliatti Nitra
Peter Ölvecký Slovan Trenčín
Ján Tabaček ZSC Lions Martin
Jozef Balej Plzeň Piešťany
Jason Bacashihua Straubing Tigers Banská Bystrica
Tomáš Slovák Brynäs IF Košice

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #HK Nitra
Načítavajú sa športové výsledky...