Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Liga mení imidž. Voľnosť dostanú hráči i novinári

Nové logo, názov i slogan. Najvyššia slovenská hokejová súťaž - Tipsport Liga odštartuje s viacerými novinkami. Zmeny zasiahnu hráčov, médiá, fanúšikov i partnerov.

09.09.2015 19:00
tipsport liga, hokej, Richard Lintner, Stumpel,... Foto: ,
Riaditeľ Tipsport Ligy Richard Lintner (v strede) s hokejovými veteránmi Michalom Handzušom (vpravo) a Jozefom Stümpelom. Tí dnes nastúpia proti sebe v otváracom zápase sezóny.
debata (1)

Vedenie domácej hokejovej súťaže schválilo pred štartom 23. ročníka štyri konkrétne kroky pre lepší hokej. Prvý sa týka hokejistov, ktorým sa upravili hráčske zmluvy. V prípade omeškania platby o viac ako 30 dní môžu jednostranne odstúpiť od zmluvy.

„Treba to chápať ako obrovské gesto, ktoré nevzniklo z iniciatívy hráčov, ale jednotlivých klubov. Doterajšie zmluvné nastavenie bolo v neprospech hokejistov, čo nepovažujem za férové. Pre kluby to nie je jednoduchý krok, ale aj z neho cítiť, že nastáva výrazná jednota v rámci riešenia problémov,“ prezradil na včerajšej tlačovej konferencii riaditeľ Tipsport Ligy Richard Lintner.

Nadchádzajúca sezóna sa bude vniesť aj v znamení väčšej otvorenosti vo vzťahu k médiám. Po každom zápase budú pre zástupcov médií otvorené kabíny s hráčmi. Novinkou pre hokejistov a trénerov budú zas mediálne tréningy.

„Päť minút po zápase môžu novinári vstúpiť do kabíny a urobiť aktuálne rozhovory s hráčmi. Budú mať na to desať minúť a následne sa uskutoční tlačová konferencia s trénermi. Verím, že týmto spôsobom dokážeme efektívnejšie informovať verejnosť o hokejovom dianí,“ dodal.

„Hej, poď na hokej“, je nový slogan, ktorý by mal podľa Lintnera burcovať divákov a podčiarknuť novú identitu najvyššej hokejovej súťaže. Ústretovým krokom smerom k fanúšikom je vytvorenie tímu ľudí z každého klubu, ktorí budú zodpovední za komunikáciu, sociálne siete a rôzne marketingové projekty pre fanúšikov. „Cieľom je vtiahnuť divákov do fungovania klubu.“

Ďalšou dôležitou zmenou je podpísanie novej zmluvy spoločnosti Pro-Hokej so zástupcami RTVS, ktorá stanovuje pravidelné vysielacie časy na športové prenosy, ktoré budú zatiaľ každú nedeľu. Hosťom v štúdiu bude vždy Richard Lintner. „Zhodnotíme, čo sa za ostatný týždeň odohralo v najvyššej súťaži a urobíme hlbšiu analýzu,“ tvrdí 37-ročný bývalý hokejový obranca.

V Poprade sa budú v pracovných dňoch začínať zápasy o 17.00 h, v Trenčíne, Nitre, Skalici, Piešťanoch a Zvolene o 18.00 h a v Martine, Žiline, Košiciach, Banskej Bystrici a v Bratislave (HK Orange 20) o 17.30 h. Cez víkend a vo sviatok sa bude v Trenčíne začínať už o 15.00 h, v Piešťanoch o 18.00 h a na ostatných štadiónoch o 17.00 h.

Fanúšikovia budú môcť podobne ako vlani vyberať najkrajší gól Tipsport Ligy a najužitočnejšieho hráča play-off v anketách Zlatá prilba a Zlatá korčuľa. „Máme veľa zaujímavých projektov, ktoré budeme postupne prezentovať. Pre hokejových priaznivcov pripravujeme darček pred Vianocami a megaprojekt pred play off,“ prezradil generálny manažér Pro-Hokeja, ktorý na začiatku septembra nahradil dlhoročného šéfa Vladimíra Paštinského.

Po nástupe do funkcie si dal Lintner za prioritu zvýšenie financií pre najvyššiu hokejovú súťaž. „Ak nestúpne rozpočet, stratí sa zmysel môjho príchodu a sám po sezóne odstúpim,“ vyhlásil.

Základná časť Tipsport Ligy bude mať 54 kôl, tímy sa vzájomne stretnú trikrát doma a trikrát vonku. Dlhodobá sezóna sa skončí 6. marca 2016. Do play off postúpi osem najlepších tímov. Zmena bude v baráži, v ktorej si zahrajú mužstvá umiestnené na 9. a 10. mieste tabuľky s finalistami prvej ligy. V dvanásťkolovom play out sa medzi elitu dostanú dva najlepšie tímy.

„Baráž prináša do hokeja neskutočnú emóciu. Vo Švédsku sa hral podobný formát, ktorý bol atraktívnejší a sledovanejší ako prvé kolo play off,“ doplnil. Ďalšia zmena vo vyraďovacej časti bude v siedmich dueloch. V prípade nerozhodného stavu nebudú samostatné nájazdy, ale predĺženie sa bude hrať až do rozhodnutia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport extraliga