Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Martin tlačí na hráčov. Posunie licenciu Detve?

Hrozí im krach. Hokejový klub MHC Martin sa nachádza v nelichotivej situácii. Finančné ťažkosti a dlžoby zrážajú tradičný klub do kolien.

16.07.2015 19:00
MHC Martin Foto: ,
Budú hokejisti MHC Martin na extraligovej mape aj budúcu sezónu?
debata

Od 1. júla prišlo v Martine k výmene celého vedenia. Generálneho manažéra Martina Kalnického nahradili noví akcionári na čele s prezidentom Michalom Taligom a riaditeľom Milanom Murčekom. Pred týždňom sa nový prezident vyjadril, že väčšina hráčov, ktorým v klube dlhujú peniaze, súhlasila s dohodami a obdržanie licencie na novú sezónu je na dobrej ceste. Po týždni sa situácia radikálne zmenila.

„Za ostatných pár dní hráči, realizačný tím a bývalí funkcionári nepristúpili na naše dohody o vysporiadaní záväzkov. Požadovali od nás veci, ktoré narýchlo nevieme zrealizovať. Pokiaľ sa situácia nezmení, hokej v Martine skončí,“ tvrdí Taliga.

Vedenie klubu zvažuje presun extraligovej licencie, akcionárov i sponzorského zázemia do HC 07 Detva. „So zástupcami klubu sme v dlhodobom kontakte a už prebehli prvé rokovania. Detva by bola prirodzeným pokračovateľom licencie, keďže vlani vyhrali prvú ligu a boli neúspešní až v baráži o extraligu. Dostal som ponuku na spoluprácu a keď ma nebudú chcieť ľudia v Martine, pomôžem Detve,“ dodal.

Dlžnú sumu, ktorá sa pohybuje okolo 300-tisíc eur majú záujem vyplatiť dvoma spôsobmi. „Päťdesiat percent by sme vyplatili v hotovosti. Druhú polovicu uhradíme formou splátkových kalendárov, aj keď tento termín nemám rád, lebo sa môže stať, že keď zoženieme financie, vyplatíme to jednorázovo. Urobili sme maximum, aby boli všetci spokojní. Ostávajú nám ešte dva týždne, aby sme sa dohodli,“ konštatoval prezident klubu.

Fatálne následky, ktoré hrozia hokejovému Martinu, nenechalo chladným ani bývalého generálneho manažéra Martina Kalnického, ktorý tvrdí, že nové vedenie upozorňoval, že všetci hráči nebudú súhlasiť so splátkovými kalendármi.

„Pán Taliga povedal, že má všetko pod kontrolou. Vedel o všetkých dlhoch a vraj ich dokáže uhradiť. Keby súčasné vedenie nevstupovalo do týchto záležitostí, mohli sme situáciu zvládnuť. Keď už bolo veľmi zle, navrhol som im, aby sme spolupracovali. Odmietli to. Mrzí ma, že to nezvládajú, asi to nemali dobre spočítané,“ myslí si Kalnický.

Za dva a polročné pôsobenie v klube dokázal podľa vlastných slov znížiť dlh v klube z 1,27 mil. eur na rovný milión. Koniec hokeja v Martine by považoval za obrovskú blamáž. „Ak plánujú skoncovať s martinským hokejom, nech radšej odstúpia a vezmú to ľudia, ktorí sa ho pokúsia zachrániť,“ doplnil.

Finančné podlžnosti hráči vnímajú citlivo. Svoje o tom vie aj najproduktívnejší hráč Martina z vlaňajška Jaroslav Markovič. „Žiadame len to, čo máme v zmluve. Nikto si nepýta viac. Každý má právo na svoje peniaze. Nikomu netreba nič zazlievať,“ konštatoval Markovič, ktorý po sezóne prestúpil do Slavie Praha.

K situácii sa vyjadril aj minuloročný kapitán Martina Ivan Ďatelinka, ktorý sa včera dohodol na zmluve s Banskou Bystricou „Nečudujem sa, že niektorí chalani nesúhlasia so splátkovými kalendármi. Už v minulosti ich podpísali a napokon to bol zdrap papiera, ktorý sa neplnil. Vedenie klubu na nás robí nátlak a to nie je správna forma, ako sa dohodnúť,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Markovič #MHC Martin #HC 07 Detva #Ivan Ďatelinka