Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pálffy sa venuje mládežníkom zo Skalice, Stümpel ho na návrat nezlákal

Majster sveta z Göteborgu 2002 Žigmund Pálffy pomáha pri výchove hokejových talentov v rodnej Skalici. V novom klube MHKM Skalica, ktorý 21. apríla prijali za riadneho člena Slovenského zväzu ľadového hokeja, je čestným prezidentom a bude mládežníkom radiť aj pri ich krokoch na ľadových plochách.

07.05.2015 14:56 , aktualizované: 17:26
ŽŽigmund Pálffy Foto: ,
ŽŽigmund Pálffy, ktorý bude v rodnej Skalici pôsobiť ako ššéf vššetkých mládežžníckych kategórií HK 36 od prípraviek ažž po juniorov, počas odovzdania kľúča od auta pre skalických mládežžníkov.
debata (1)

„V klube aktívne fungujem, v poslednej dobe som pre plnenie povinností ani poriadne nespal. Snažíme sa odviesť dobrú prácu, aby sme mali financie. Chceme vychovať do budúcnosti nových dobrých hokejistov. Máme víziu, chceme sa posunúť dopredu. Verím, že naše ciele naplníme, dosiahneme v Skalici dobré výsledky a chalani budú rásť,“ uviedol Žigmund Pálffy, ktorého tohtotýždňová narodeninová oslava odštartovala prípravu skalických nádejí na nový súťažný ročník.

Myšlienka založiť MHKM Skalica vznikla na skalickom magistráte, mestskí poslanci odhlasovali vznik neziskovej organizácie i jej všetky orgány, v správnej rade klubu figuruje aj asistent reprezentačného družstva seniorov Peter Oremus. Vedenie nového klubu chce vytvoriť čo najlepšie podmienky pre nádeje skalického hokeja. Talentovaným hráčom sa chcú na Záhorí venovať komplexne.

„Snažíme sa, aby sa všetci v meste bavili skalickým mládežníckym hokejom. Chceme byť zároveň aj inšpirácia pre všetky mládežnícke kluby na Slovensku,“ uviedla riaditeľka a štatutárna zástupkyňa MHKM Skalica Monika Kušnierová.

Dnes 43-ročný bývalý skvelý krídelník Žigmund Pálffy odohral posledný zápas vrcholovej kariéry 19. marca 2013 vo štvrťfinále Tipsport extraligy proti Piešťanom, v ktorom aj skóroval pri prehre svojej Skalice. Odvtedy sa na ľade objavil už len v zápasoch amatérskej ligy.

Pálffy nastúpil v reprezentačnom drese 74-krát a dal v ňom 37 gólov. Z MS má okrem zlata zo Švédska 2002 aj bronz z Helsínk 2003. Na ZOH 2010 skončil so Slovenskom na 4. mieste. V NHL hral dvanásť sezón a je aj držiteľom rekordu produktivity v slovenskej Tipsport extralige, keď v ročníku 2008/2009 nazbieral 126 bodov.

Návrat na ľad by bol veľmi ťažký

Pálffyho prehováral na poslednú spoločnú sezónu jeho veľký hokejový kamarát Jozef Stümpel počas nedávnej oslavy Pálffyho narodenín. Jeden z najlepších krídelníkov slovenskej hokejovej histórie však odmietol lákavú možnosť a hokeju sa momentálne bude venovať na funkcionárskom poli ako čestný prezident mládežníckeho MHKM Skalica, v ktorom chce pomáhať pri výchove talentov.

„Nehral som už dva roky, na hokej musíte byť pripravení, absolvovať letnú prípravu. Návrat by bol veľmi ťažký. Hokej nie je sranda, všetci idú dopredu, nikto vám nič nedá zadarmo. Otázku návratu preto neotváram. Zatiaľ by som chcel ísť cestou práce v našom mládežníckom klube,“ uviedol Žigmund Pálffy, ktorý však na aktívny šport nezanevrel a neustále sa hýbe pri rôznych aktivitách. O trénerstvo nemá záujem, skôr bude svojimi radami v MHKM Skalica pomáhať adeptom a zároveň ich aj usmerňovať.

Pálffy hral dlhé roky na vysokej úrovni v reprezentácii, v čase jeho pôsobenia sa národný tím prepracoval z najnižšej kategórie MS až na samotný vrchol. Súčasné výsledky reprezentácie sú podľa neho odrazom nedostatočnej práce v ostatných rokoch. „My sme zaspali dobu. Naša generácia sa držala v špičke. Pre nás starších je teraz náročné pozerať zápasy, neradi vidíme, že prehráme s Nórskom a strachujeme sa o štvrťfinále. Za našich čias to nebolo. Taká je však doba, chalani musia na sebe poriadne zapracovať. Evidentne im veľké problémy robí psychika,“ uviedol Pálffy, ktorý v posledných dňoch uprednostnil pred televíznou obrazovkou semifinálové zápasy futbalovej Ligy majstrov. V súčasnej reprezentácii mu chýba hráč, ktorý by strhol celé mužstvo, ako to urobil v extraligovej Banskej Bystrici Michal Handzuš.

„Ak by prišiel Marián Hossa alebo Zdeno Chára, asi by to vyzeralo inak. Máme v mužstve asi to najlepšie, čo mohlo byť. Zmenila sa však generácia, jednotlivé krajiny idú dopredu. Švajčiari spojili sily, utvorili si špičkovú ligu. Je aj o financiách. Nič však nie je stratené, máme ešte tri zápasy. Verím, že získame ešte nejaké body a dostaneme sa na olympiádu, lebo kvalifikácia by bola potom veľmi náročná,“ tvrdí 43-ročný bývalý kanonier.

zväčšiť Pre nás starších je teraz náročné pozerať... Foto: SITA, Ján Slovák
ŽŽigmund Pálffy Pre nás starších je teraz náročné pozerať zápasy, neradi vidíme, že prehráme s Nórskom a strachujeme sa o štvrťfinále," vraví ŽŽigmund Pálffy.

Držiteľ zlata a bronzu z MS nepochopil ani posledné kroky realizačného tímu Slovenska, ktorý poslal na tribúnu na zápas s Nórskom dovtedajšieho kapitána Tomáša Kopeckého. „Takéto veci sa nerobia, nechápem tieto kroky. Nikdy som to nezažil, aby kapitána postavili mimo tímu,“ uviedol. Pálffyho bývalí spoluhráči združení okolo Richarda Lintnera sa usilujú o zmenu smerovania slovenského hokeja a chcú v júni postaviť kandidáta na post prezidenta SZĽH. Exútočník si na túto tému vymenil s niekdajším reprezentačným obrancom pár emailov. „Nezapájam sa do týchto debát, idem si svojou cestou. Pre mňa by bola vízia, ak by som dostal na náš mládežnícky klub 200-tisíc eur a mohol bez problémov fungovať. Okamžite by som sa pod túto víziu podpísal. V plánoch som to však nevidel,“ tvrdil Pálffy.

Ako rodený Skaličan sleduje pozorne aj situáciu v tamojšom seniorskom mužstve, ktorého budúcnosť je ohrozená. Vzhľadom na činnosť MHKM by privítal, ak by tím zo Záhoria pôsobil naďalej v najvyššej súťaži: „Je to veľmi ťažká situácia. Nás našťastie financuje mesto. Seniori sú však samostatná ‚eseročka‘. Skalické A-mužstvo je súkromný sektor, jeho financovanie je náročné. Mali by to robiť podnikatelia. Každý klub má u nás nedostatok peňazí, splácajú sa dlhy a lepia rozpočty. Nie je to o hokeji, hokej je niečo iné. Zabrať musia politici cez daňové úľavy, systémovo púšťať peniaze do športu. Vôľa tam však nie je.“

V ostatnej sezóne nechýbal ani na niektorých zápasoch HK 36 Skalica v najvyššej súťaži. „Prišlo mi to ako zbytočná strata času. Neklamme si, nehovorme si, že máme dobrý hokej, keď nie je. Zoberte si Banskú Bystricu, príde jeden hráč, zburcuje ich a sú vo finále,“ vyjadril sa kriticky Žigmund Pálffy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HK 36 Skalica #Žigmund Pálffy #MHKM Skalica