Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jenčík: Finále nikdy nezovšednie

Ťahá obdivuhodnú sériu. Útočník Košíc Richard Jenčík nastúpi proti Banskej Bystrici už na svoje ôsme finále za sebou.

01.04.2015 10:00
Richard Jenčík Foto: ,
Skúsený 30-ročný útočník Košíc Richard Jenčík.
debata

V drese materského klubu získal štyri tituly (2008/09 – 2010/11 a 2013/14) a teraz túži pridať ďalší. „Každé finále je krásne a výnimočné. Celú sezónu hráme hokej práve preto, aby sme mohli v závere zabojovať o titul,“ tvrdí 30-ročný hokejista.

Sledovali ste v nedeľu siedmy semifinálový zápas medzi Nitrou a Banskou Bystricou?
Áno, taký dôležitý zápas si väčšinou nenechám ujsť. Obe mužstvá hrali opatrne, nevypracovali si veľa šancí. Rozhodlo väčšie odhodlanie, túžba a bojovnosť Banskobystričanov. Nakoniec sa na ich stranu priklonilo i šťastie. Hokejovejšia sa mi totiž zdala Nitra.

Čo je najväčšia zbraň vášho finálového súpera?
Finálová séria nebude vôbec jednoduchá. Taká nie je nikdy. Neočakávam žiadne strelecké hody. Banskobystričania sú obrovskí bojovníci. Do klubu sa vrátilo viacero odchovancov a túžia po úspechu pre mesto. Mužstvo majú vyskladané kvalitne – solídny útok i obranu a aj ich tretí brankár ukázal v semifinále kvalitu. Pokúsime sa ho dostať pod paľbu a tlak. Dať mu hneď v prvom zápase nejaké góly, aby pocítil, že to nebude mať jednoduché. Nech sa trochu rozklepe.

Pred finále ste si oddýchli, súper mal kratučkú prestávku. Čo býva pre finalistu výhodnejšie?
Mne vždy viac pasoval odddych. Chalani si tak aspoň doliečia drobné zranenia. Po sedemzápasovej sérii vás vždy niečo bolí a úlohu hrá aj únava. Nie vždy však platí, že zvíťazí ten, kto mal dlhší oddych.

V Banskej Bystrici vládne hokejová eufória. Ako ju pribrzdíte?
Už to, že postúpila do finále, je pre Banskú Bystricu veľký úspech. V meste ozaj panuje eufória. My sme však na to pripravení. Vlani sme hrali s Nitrou, kde to bolo podobné. Veľa napovie už prvý zápas.

Čaká vás už ôsmy boj o titul. Je pre vás finále stále výnimočné?
Samozrejme, každé jedno finále je krásne. Celú sezónu hráme hokej práve preto, aby sme mohli v závere zabojovať o titul. Je to najkrajšia časť roka. Všetci diváci a aj my hokejisti si to užívame. Extraligu vtedy sleduje najviac ľudí. Finále nikdy neomrzí, nezovšednie.

Pamätáte si všetkých osem?
Možno netrafím presné výsledky, ale dvojice a víťaza si pamätám (smiech). Moje prvé finále sme prehrali po boji so Slovanom 3:4 na zápasy. Potom prišiel zlatý hetrik – Skalicu aj Slovan sme zdolali 4:2, Poprad 4:1. V poslednej sezóne Slovana v extralige sme s ním prehrali doma siedmy zápas v predĺžení, potom sme nestačili na Zvolen – 1:4 a vlani sme vyhrali nad Nitrou 4:3. (pozn. Richard Jenčík si presne pamätal všetky finálové série)

Ktoré z finále ostane pre vás najpamätnejšie?
Pre fanúšikov boli vždy najemotívnejšie súboje so Slovanom. Medzi klubmi vládla najväčšia rivalita. To sme si užívali aj my hráči. Každý titul však mal čosi do seba. So Skalicou sme ho získali po desiatich rokoch, s Popradom zas zavŕšili majstrovský hetrik. Zdolať Slovan bolo tiež parádne. Ťažko niektorý titul povýšiť nad ostatné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #finále #play off extraligy #Richard Jenčík