Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán Skalice: Kto nedáva góly, má problémy

Skalica aj dve predchádzajúce stretnutia na ľade Slovana v základnej časti sezóny začala dobre - viedla 1:0, resp. 2:0 - no prvý prehrala 1:6, druhý 4:6. Aj v treťom, prvom v nadstavbe, prišla o 2-gólový náskok, avšak v predĺžení strelil Zálešák víťazný gól. Dokončil to, čo začal v oslabení parádnym gólom kapitán Žigmund Pálffy. Hádzanársky si spracoval Hoviho rozohrávku, hodil puk na ľad a poslal ho popri "skamenelom" brankárovi do opustenej bránky. Stý Pálffyho gól v slovenskej extralige nebol z kategórie všedných.

29.01.2009 10:50
Žigmund Pálffy Foto:
Gólová radosť Žigmunda Pálffyho.
debata

Predvídali ste, čo brankár Hovi urobí?
Videl som, čo bude asi robiť, takže som sa tam postavil a hodil mi puk do ruky. Pred sebou som už mal len prázdnu bránku.

Dali ste niekedy podobný gól?
Určite. Dal som viac takýchto približne z rovnakých situácií.

Vedeli ste, že ste ním dosiahli stovku v slovenskej extralige?
Ako? Sto gólov v jednej sezóne?

Nie, spolu aj s predchádzajúcimi. Aký prívlastok by ste mu dali?
O stovke som nevedel. Ale – teším sa z nej. Teším sa z každého gólu. Stý má však len štatistickú hodnotu. Chalan, ktorý nedáva góly, má problémy. Ja som spokojný.

Koľko zápasov potrebovali na 100 gólov (federálna/slo­venská extraliga)

Žigmund Pálffy: 122
skalický krídelník strelil sto gólov pred odchodom do NHL – v troch sezónach federálnej ligy (1990–1993, prvá sezóna v Nitre, dve v Trenčíne) dal 113 gólov v 135 stretnutiach; v slovenskej extralige zatiaľ sto (v tejto a minulej sezóne a v dvoch epizódnych pôsobeniach) v drese Skalice – v 122 zápasoch.

Peter Bondra: 171
v štyroch sezónach (1986–1990) nastrieľal vo federálnej lige v drese Košíc 97 gólov v 166 zápasoch; stovku zaokrúhlil už v slovenskej extralige tromi gólmi v piatich zápasoch počas výluky v NHL (jeden za Košice, dva za Poprad)

Ľubomír Kolník: 176
stovku dosiahol vo štvrtej sezóne ( 1988–1992) vo federálnej lige v drese Trenčína – po 176 zápasoch

Vlastimil Plavucha: 182
stovku dosiahol na začiatku piatej sezóny (1990–1995), pričom prvé tri odohral vo federálnej lige – za 182 zápasov v drese Košíc

Ján Pardavý: 200
stovku dosiahol v piatej sezóne (1992–1997, prvú odohral vo federálnej lige) po 200 zápasoch, všetky v drese Dukly Trenčín

**Miroslav Šatan***
pre ilustráciu: po dvoch sezónach (prvej vo federálnej lige) a 53 góloch odišiel do zámoria, do slovenskej extraligy sa vrátil počas výluky (2001/2005) Slovan a krátko aj v rokoch 1999 a 2003; v 123 zápasoch dal 87 gólov; približne podobne sú na tom i Marián Gáborík a Marián Hossa

//Poznámka:// zarátané sú góly vo federálnej a slovenskej extralige, štatistika má informatívny charakter – nemožno automaticky považovať obe súťaže za rovnocenné.


Puk ste zachytili takým hádzanárskym ťahom. Odpozorovali ste ho z prenosov svetového šampionátu?
Nie, hádzanú vôbec nesledujem.

Takmer sa opakoval scenár z predchádzajúcich stretnutí na ľade Slovana. Skalica prišla o dvojgólový náskok podobne ako aj v minulom kole doma proti Nitre. Neobávali ste sa za stavu 3:3, že dobre rozbehnutý zápas opäť stratíte?
Po náskoku sme ho trošku vypustili – neviem prečo. Urobili sme aj pár chýb, Slovan strelil dva góly a vyrovnal. Ale potom sme to dotiahli do víťazného konca. To je dobré. Po zápase s Nitrou som bol však najedovaný, lebo takéto stratené zápasy nám môžu na konci chýbať. Nám ide o prvú štvorku, pred play off chceme byť čo najvyššie. Ale – musíme to zobrať aj tak, že sme sa dostali do prvej šestky, je taká väčšia pohoda. Niekedy sa dá aj niečo vypustiť. (smiech)

Je Skalica silnejšia ako v minulom ročníku?
Ťažko porovnávať. Korčuliarsky máme dobré mužstvo. Musíme však dávať viac gólov – to je najdôležitejšie. Veľa pukov sa odráža pred bránku – a nikto ich nedorazí. Víťazstvo na ľade Slovana však teší.

Stále sa zabávate hokejom?
Jednoznačne.

Tréner Faith: Pálffy zo strelcov najviac tvorí

Ján Faith patrí k najskúsenejším trénerom v slovenskej extralige – i k najdôraznejším. Pamätá si košický federálny titul, viedol talentovaného mladíka Petra Bondru i Vlastimila Plavuchu, v Trenčíne dával priestor nádejnému Mariánovi Gáboríkovi. V súčasnosti s Petrom Oremusom kočíruje Skalicu – i Žigmunda Pálffyho.

Ako vyznie jeho porovnanie spomenutých kanonierov?

„Žigmund Pálffy na seba upútal už vo federálnej lige, keď začínal v Nitre. Obdivuhodné, ako dlho si drží vysokú výkonnosť. Petra Bondru a Mariána Gáboríka som trénoval pred ich odchodom do NHL, s Pálffym spolupracujem po jeho návrate zo zámoria. Stále je to pán hokejista. Keď má puk, radosť sa na neho pozerať. Vie, čo má a chce spraviť. Nebezpečného zakončovateľa z neho robí intuícia, zrýchlenie i obratnosť. Na malom priestore sa vie zbaviť obrancu. Bondra s Gáboríkom takisto vynikali užasným zrýchlením i vysokou efektivitou zakončenia, no Pálffy je z tejto trojice najtvorivejší,“ podotkne Faith.

Na otázku, či suverénne postavenie 36-ročného Pálffyho nespochybňuje kvalitu slovenskej extraligy, skalický kouč nesúhlasí. „Pálffy je výnimočný hráč – v tom to je. A možno by mal ešte lepšie štatistiky, keby nenastupoval v presilovkách i oslabeniach. Keby viac oddychoval. Mladý Juraj Mikúš pri ňom herne rastie, to tiež stojí za povšimnutie.“

debata chyba