Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zvoní hokejovej Lige majstrov umieračík? Počet účastníkov klesne

Hokejovú Ligy majstrov čaká od nasledujúcej sezóny zmena v počte účastníkov aj formáte. Ako informovalo vedenie súťaže, s platnosťou od ročníka 2023/2024 bude mať Liga majstrov už len 24 účastníkov namiesto doterajších 32.

04.11.2022 20:18
SR Bratislava šport hokej LM C Slovan... Foto: ,
V tomto roku zastupovali Slovensko v Lige majstrov hokejisti Slovana Bratislava - na snímke zľava Andrew Rowe (Rapperswil), Michal Beňo (Slovan) a Nando Eggenberger (Rapperswil).
debata

V prípade úspešných podujatí či súťaží dochádza zväčša k ich rozširovaniu. V prípade ich poklesu to môže naznačovať opak.

Tri štvrtiny klubov, čiže 18 z 24, zaplnia tímy z krajín, ktoré sú akcionármi súťaže. Ligy zo Švédska, Fínska, Švajčiarska, Nemecka, Česka a Rakúska (Ice Hockey League) „dodajú“ po tri kluby – majstra a tímy po základnej časti na prvej a druhej priečke, v prípade potreby aj družstvo zo štvrtej pozície.

Miesto v LM má garantované aj obhajca prvenstva a k dispozícii bude aj 5 voľných kariet pre kluby z ďalších súťaží.

Slafkovský Čítajte viac Juraj, načo máš druhú ruku? Vo vzduchu vraj visí pre Slovákov zlá správa

„Pre každú sezónu bude vedenie súťaže vyberať držiteľov voľných kariet,“ referuje oficiálny web hokejovej Ligy majstrov. V praxi to znamená, že Slovensko nemá garantovaného účastníka.

Výrazná zmena čaká aj hrací formát súťaže. Doteraz bolo 32 účastníkov skupinovej časti rozdelených do ôsmich štvorčlenných skupín, pričom kluby z prvých a druhých miest sa dostali do osemfinále play-off.

Po novom každý účastník absolvuje šesť duelov proti šiestim rôznym súperom a do play-off postúpi šestnásť najúspešnejších tímov na základe bodového zisku resp. ďalších pomocných kritérií.

735173640 Čítajte viac Rusovi to páli. Ovečkin vyrovnal rekord legendárneho Howa

Konať sa nebude žreb play-off, keďže „pavúk“ bude známy na základe umiestnenia jednotlivých klubov (1–16, 2–15, atď).

V hokejovej Lige majstrov doteraz Slovensko zastupovali HC Košice, HK Nitra, HC '05 Banská Bystrica a HC Slovan Bratislava. Najúspešnejším klubom LM je švédska Frölunda, ktorá ju ovládla už štyrikrát.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Liga majstrov v hokeji