Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Buček v Rusku? Nehovorte to Hašekovi, nemusel by to prežiť

Po životnej sezóne plánoval zabojovať o miesto v najlepšej hokejovej lige sveta. Všetko je však inak.

09.08.2022 18:00
Buček hokej Slovensko Foto:
Samuel Buček v drese SR na Nemeckom pohári 2021.
debata (14)

Samuel Buček, ktorý po 88-bodovom ročníku (vrátane 54 gólov) podpísal dvojcestnú zmluvu s klubom NHL Seattle Kraken, si svoje pôvodné rozhodnutie rozmyslel.

Šancu na NHL vymenil za istotu a lukratívne peniaze, keď ukončil kontrakt so zámorským tímom a upísal sa Neftechimiku Nižnekamsk v KHL.

Situácia, ktorú ovplyvňuje ruská vojenská agresia na Ukrajine, je fanúšikom známa. KHL opustili na protest proti vojne desiatky legionárov.

Dmitrij Jaškin Čítajte viac Čech Jaškin mení NHL za KHL. Hašek hovorí o podpore fašizmu a apeluje na vládu

Funkcionári tak lákajú nových vrátane tých zo Slovenska.

K dvojici Michal Čajkovský, Adam Liška, ktorí hrali v KHL aj v minulej sezóne, sa pred novým ročníkom pripojili Patrik Rybár, Christián Jaroš, Michal Krištof a ako zatiaľ posledný Buček.

Ich rozhodnutie rozdeľuje odbornú i fanúšikovskú obec na dva tábory.

Prvá skupina hokejistov, ktorí podpíšu v Rusku, odsudzuje. Podľa nej takýto hráči podporujú režim prezidenta Vladimira Putina, keďže si v „jeho“ krajine budú zarábať peniaze hokejom, a nepriamo tak schvaľujú aj vojnu.

Medzi kritikov takéhoto prístupu patrí aj Dominik Hašek. Bývalý brankár sa už viackrát vyjadril, že títo hráči sú hanbou a mali by dostať zákaz reprezentovať svoje krajiny.

Druhá skupina tvrdí, že politika by sa nemala miešať do športu a že výber klubu a krajiny, kde bude daný hokejista hrať, je jeho slobodným rozhodnutím.

„Ďalší Slovák v Rusku? Len to nehovorte Hašekovi, ďalšiu pre neho zlú správu by už nemusel prežiť,“ napísal jeden z fanúšikov v reakcii na článok o Bučekovi.

Nová sezóna KHL sa začne 1. septembra. V lige už nebude štartovať fínsky Jokerit Helsinki, ani lotyšské Dynamo Riga. Oba kluby opustili súťaž na protest proti agresii Ruska.

Naopak, okrem ruských klubov sa v novej sezóne predstaví aj bieloruské Dynamo Minsk a čínsky Red Star Kchun-lun. Otázny je štart kazašského Barysu Nur-Sultan.

Slovenskí hokejisti v KHL 2022/23 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Christián Jaroš (obranca/Avangard Omsk)
14 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #hokej #Samuel Buček #vojna na Ukrajine