Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koronavírus vyhnal Bondrov tím z domova: Rúško som nosil už predtým

Do začiatku tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie chýbali ešte zo dve hodiny, ale jeden korčuliar sa už na ľade popradského zimného štadióna objavil skôr. Hokejista v červenom drese dobrú polhodinu krúžil po ľadovej ploche a evidentne naberal stratenú kondíciu. Podchvíľou zrýchlil a potom zasa prudko zabrzdil. Po odchode z ľadu sa z neho vykľul bývalý popradský útočník Dávid Bondra.

05.02.2020 22:00
Dávid Bondra. Foto: ,
Verím, že aj na budúci rok sa bude hrať KHL v Číne a ja budem pri tom, želá si Dávid Bondra.
debata (1)

Momentálne hráč čínskeho tímu KHL Červená hviezda Kchun-lun už dlhší čas laboruje so zranením ruky, ktoré si vyžiadalo aj operačný zákrok.

„Zastavil som sa na štyri dni doma v Poprade a už v piatok odlietam naspäť do Moskvy. Mal som operáciu ruky a ostatné dva týždne už trénujem. Zatiaľ iba bezkontaktne. Ešte potrebujem týždeň – dva a budem môcť hrať,“ uviedol Dávid Bondra na popradskom zimnom štadióne.

Na zvedavú otázku, čo sa mu vlastne prihodilo začiatkom decembra v zápase proti Vladivostoku, odpovedal: „V roku 2009 som mal operáciu po zlomenine zápästia a teraz sa mi stalo to isté zranenie. Museli mi to zreparovať.“

Syn slávneho otca a účastník ostatných dvoch svetových šampionátov nedávno ani len netušil, že čoskoro si zahrá hokej v Číne. Po troch sezónach strávených v tíme HK Poprad v slovenskej najvyššej súťaži však zatúžil po zmene a výzvou bola Kontinentálna hokejová liga.

Na ponuku z tímu Červená hviezda Kchun-lun prikývol, hoci rodičom sa to až tak nepáčilo. "Mamka sa spočiatku bála, ale keď ma rodičia prišli pozrieť, videli, že všetko je tam v pohode. Otec sa bol pozrieť na Čínskom múre, páčilo sa mu tam.

V klube vládne profesionálne prostredie, nemám s ničím problém. Lety za súpermi sú síce dlhé, ale dá sa na to zvyknúť," pokračoval 27-ročný krídelník a k životu v najľudnatejšej krajine sveta ešte dodal:

„Peking je čisté mesto, na ulici sa nepovaľujú smeti. Sú tam bežné aj nápisy v angličtine. Škoda len, že viac ľudí nechodí na hokej.“

Dávid Bondra oslavuje gól s Dávidom Bucom. Foto: SITA, Martin Havran
Dávid Bondra, Dávid Buc Dávid Bondra oslavuje gól s Dávidom Bucom.

Bondra zatiaľ v tejto sezóne odohral 18 zápasov s bilanciou 1 gól a 2 asistencie. Jeho tímu aktuálne patrí ôsma priečka vo Východnej konferencii KHL, ale o postup do play-off budú musieť zverenci amerického trénera Curta Frasera ešte zabojovať.

Momentálne je v Číne témou číslo jeden agresívna forma koronavírusu, ktorá už postihla desaťtisíce ľudí a v pevninskej Číne má takmer 500 obetí. "Boli sme práve s tímom v Rusku, keď sme sa o tom dozvedeli. Vzali nám krv a zistili, že nikto z nás nemá tento vírus.

Do Číny sa však nemôžeme vrátiť. Posledný domáci zápas základnej časti sezóny odohráme v Novosibirsku. Čo bude v play-off, zatiaľ nevieme. Verím najmä, že sa tam dostaneme a potom sa to nejako vyrieši. Počul som, žeby sme mohli hrať v Minsku, ale zatiaľ sú to len dohady," vysvetlil D. Bondra.

Dávid Bondra (vľavo) pred odchodom do Číny... Foto: SITA, Tomáš Somr
Dávid Bondra Dávid Bondra (vľavo) pred odchodom do Číny nosil dres HK Poprad.

Ochranné rúško je v Číne v ostatných dňoch povinnou výbavou, no Bondra ho nosil ešte pred vypuknutím koronavírusu:

„Mohol za to smog v Pekingu. Spravidla tam však sme na dva týždne a potom vyrážame na tripy. Samotný Peking je preľudnený, ale krásny a čistý. Ulice čistia každý večer, po meste chodím taxíkom i metrom bez väčších problémov. Všetko je tam totiž aj v angličtine.“

Nerobí mu problém odlišná kuchyňa v Číne? „Každý deň máme spoločný obed a prevládajú európske a americké jedlá. Samozrejme, často máme aj ryžu a veľmi mi chutila napríklad ich typická kačka. Nejaké potkany a podobné exotické čínske špeciality však nehrozia. Na to by ma nenahovorili,“ cituje ho portál hokej.sk.

Slovák s jemným americkým prízvukom hrajúci v ruskej nadnárodnej súťaži v tíme čínskeho účastníka naznačil, že v KHL by chcel zotrvať aj v ďalšej sezóne.

„Dúfam, že situácia s koronavírusom sa ustáli a všetko bude v poriadku. Verím, že aj na budúci rok sa bude hrať KHL v Číne a ja budem pri tom,“ doplnil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Dávid Bondra #Červená hviezda Kchun-lun