Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ešte raz túžim zažiť víťazný potlesk, vraví Višňovský

Po odchode z prípravného kempu Chicaga ostalo okolo neho tajomné ticho. Jedni tvrdili, že ukončí kariéru, druhí predpovedali návrat do bratislavského Slovana. Hokejista Ľubomír Višňovský na tlačovej konferencii odkryl karty.

27.10.2015 13:42 , aktualizované: 16:20
ľubomír višňovský Foto: ,
Ľubomír Višňovský.
debata (8)

„Prvá myšlienka bola, že ohlásim koniec kariéry. V ostatných dňoch som si sadol so zástupcami Slovana a napokon sme sa dohodli na účinkovaní do konca aktuálnej sezóny. Už dlhšie sme mali s generálnym manažérom Marošom Krajčim dohodu, že keď sa priblíži záver mojej kariéry, ukončím ju v Slovane,“ prezradil 39-ročný obranca.

Hnev manželky pomohol

Po príchode zo zámoria ho sužovali patálie s chrbticou. Kvôli nim takmer mesiac netrénoval. „Slovan ide tiež do určitého rizika. Neviem, koľko zápasov budem môcť odohrať. Momentálne sa sústredím na prvý. Predpokladám, že by to mohlo byť zhruba o tri týždne. Od neho sa bude odvíjať všetko ostatné. Je možné, že odohrám ďalších dvadsať duelov, ale môže ostať aj pri jednom,“ dodal.

Na jeho rozhodnutí mala značný vplyv aj manželka. „Spýtala sa ma, či si takto predstavujem záver kariéry. Povedal som jej, že nie. Hnevalo ju, že som doma nervózny a nemám čo robiť. Takto sa aspoň zaoberám hokejovými myšlienkami. Láka ma prísť, odohrať zápas, byť spotený, nadávať či usmievať sa. Túžim ešte raz zažiť víťazný potlesk,“ konštatoval majster sveta z Göteborgu 2002. Netají, že obrovskou motiváciou sú pre neho fanúšikovia. Rodák z Topoľčian vstúpil do vrcholového hokeja v sezóne 1994/1995 práve v Slovane. V belasom drese odohral osem sezón. Počas výluky v NHL v ročníku 2004/2005 získal s Bratislavčanmi majstrovskú trofej a v premiérovej sezóne v KHL pomohol Slovanu k postupu do play off.

„Je príjemné, keď vás ľudia vnímajú v pozitívnom svetle. Odmalička sa človek snaží a keď sa zapíše do srdca tisícom ľudí, je to príjemný pocit. Pamätám si nezabudnuteľnú atmosféru, ostali vo mne krásne emócie a aj preto chcem hrať v Slovane. Samozrejme, že výjazdy a dlhé lety nie sú sranda, ale patria k hokeju. Niekedy predsa treba aj vypadnúť z domu,“ vyhlásil s úsmevom.

Kondíciu naberá s Jendekom

V lepšom prípade dohrá majiteľ zlata striebra i bronzu z MS v Slovane aktuálnu sezónu. Pripúšťa však, že jeho návrat môže mať aj oveľa kratšie trvanie. „Dosť som komunikoval s lekármi a absolvoval viaceré vyšetrenia doma i v zahraničí. Po konzultáciách sme sa dohodli, že keď organizmus budem zaťažovať s rozumom, môžem hrať. Verím, že nič neriskujem a zvládnem to,“ dúfa skúsený ofenzívny obranca.

Priznal, že s lekármi má tajnú dohodu, ktorú zatiaľ nechcel prezradiť. Počas nepríjemného obdobia príliš nad hokejom nerozmýšľal. „Nebolo to ľahké. Bolesť z chrbta mi vystreľovala do pravej nohy. Keď vás niečo bolí, rozmýšľate nad tým, aby vás to nebolelo. Keď vás už nič nebolí, uvažujete, čo budete robiť ďalej. V prvom rade som sa teda potreboval dať zdravotne dohromady. Na hokej som príliš nemyslel. Dôležité bolo, aby som v normálnom živote necítil bolesť,“ doplnil. Po mesačnej pauze si prvýkrát obul korčule v pondelok. V utorok si už našiel miesto v slovanistickej kabíne vedľa Ladislava Nagya a individuálne sa mu venoval aj asistent trénera Rudolf Jendek. „Spolupracujeme spolu už tri roky. Len nedávno sa dohodol na pôsobení v Slovane, perfektne všetko do seba zapadlo. Rudo pozná moje telo i korčuliarske techniky. Snažíme sa nabrať stratenú kondíciu a pripraviť sa na ostré zápasy,“ vraví Višňovský, ktorý priznal ponuky aj z iných zahraničných líg.

V Chicagu rozhodol biznis

Zadák s útočnými chúťkami odohral v zámorskej NHL 911 zápasov, nazbieral 503 bodov (128+375). Ostatné tri sezóny pôsobil v New Yorku Islanders, kde mal už podpísanú zmluvu aj na ďalší ročník. „Islanders mi poslali zmluvu, podpísal som ju. Zrazu sa stalo niečo nepochopiteľné, čo ma prekvapilo a kontrakt sa zrušil. Neviem si to vysvetliť,“ tvrdí.

Počas leta sa zapojil do prípravného kempu Chicaga Blackhawks, odohral tri zápasy. „Po treťom som začínal cítiť, že ma ťahá chrbát. Nedal som však nič najavo. Po dni voľna som sa prezliekol do výstroja, no pred tréningom mi oznámili, že končím. Nečakal som to. Predtým vyraďovali hráčov ihneď po zápase. Rozlúčili sa so slovami, že som sa im páčil, ale je to biznis. Svoju rolu zohral aj platový strop. Keď už mali podpísať hráča, musí byť v absolútnom poriadku. A to som nespĺňal. V NHL sa nič neutají. Už vlani som mal s chrbticou problémy a po šiestich týždňoch som musel vždy dva týždne vypustiť,“ priznáva.

Ľubomír Višňovský v drese Slovana Bratislava. Foto: SITA
Ľubomír Višňovský Ľubomír Višňovský v drese Slovana Bratislava.

Sedemnástku mu stráži ikona

Na pôsobenie v bratislavskom klube sa skúsený hokejista teší. Nových spoluhráčov už pozoroval viackrát z tribúny. „Zlepšujú sa a berú body zo súperových klzísk, čo je dôležité. Dúfam, že im pomôžem. V Slovane bola vždy prajná atmosféra. Sadol som si vedľa Laca Nagya, s ktorým som odohral zopár sezón a je s ním vždy zábava. Teším sa aj na Samka Petráša, ikonu Slovana. Verím, že mi odložil moju sedemnástku,“ uviedol Višňovský.

S českým trénerom Milošom Říhom sa pozná z pôsobenia vo výlukovej sezóne 2004/2005. „V utorok sme sa rozprávali v kabíne a povedal mi, ako si predstavuje moje fungovanie. Rešpektujem ho a nevidím v tom žiadne ťažkosti. Je mi jedno, s kým budem nastupovať. Z obrancov sa mi páči Kanaďan Cam Barker, hrá dobre v presilovke, má kvalitnú strelu i prehľad. V defenzíve je spoľahlivý Miško Sersen. Dôležité je, aby som sa s chlapcami rýchlo zohral,“ dodal. Pred zápasovým návratom na bratislavské klzisko priznal, že bude pociťovať určité chvenie. „Prvé striedanie určite nebude jednoduché, lebo som vypadol zo zápasového rytmu. Vždy tam je aj nervozita. Verím, že skúsenosťami to rýchlo dobehnem. Snáď prídu plné tribúny a niečo im ukážeme.“

Premiéru si praje s Radulovom

Prvý domáci zápas po reprezentačnej prestávke odohrajú slovanisti proti CSKA Moskva (14. novembra), za ktorú hráva aj hviezdny ruský snajper Alexander Radulov. „Pred každým duelom si pozriem, proti komu nastúpim. Som zvedavý, akým štýlom hrajú a akí sú tam hokejisti. Zahrať si proti Radulovovi by bolo pekné. Snáď sa mi to podarí,“ praje si šikovný korčuliar. Zároveň potvrdil, že táto sezóna bude jeho poslednou. „Ďalšiu vylučujem. Mojím cieľom už nie je Stanleyho pohár, ale Gagarinov,“ doplnil s úsmevom.

Čomu sa bude venovať po kariére? „Chcel by som sa motať okolo hokeja. Mám v hlave nejaké myšlienky a nebojím sa budúcnosti. Nerád by som sa priveľmi naháňal, ale chcem ešte niečo robiť. Verím, že čoskoro začneme stavať zimný štadión v Rači. Viem si predstaviť, že budem v štruktúrach klubu, možno aj zväzu alebo robiť niečo vlastné. Hlavne ma to musí baviť. Rád si odskočím aj na hokejovú exhibíciu, možno aj do Topoľčian, odkiaľ som vyšiel do veľkého hokeja. Nad rozlúčkovým zápasom som zatiaľ neuvažoval. Budúci rok možno pôjdem podporiť Mira Šatana na Svetový pohár do Toronta,“ uzavrel.

Višňovský splnil sľub

Ostatné dni tvrdo pracoval na tom, aby získal Ľubomíra Višňovského do Slovana. Podľa slov generálneho manažéra Maroša Krajčiho nejde o jeho manažérsky úspech, ale o Višňovského dobrú vôľu. „Verím, že bude hrať čo najdlhšie. Na takého hráča je radosť sa pozerať. Medzi nami je džentlmenská dohoda a nie je to o peniazoch. Samozrejme, že mu vytvoríme podmienky, aby u nás odohral čo najviac stretnutí. Ľubo mi pred štyrmi rokmi sľúbil, že kariéru skončí v Slovane a teraz to plní. Verím, že ten koniec bude ešte dlhý. Nejde nám v tomto momente o marketing, ale predovšetkým o radosť našich fanúšikov,“ prezradil Krajči.

Agenturný článok nahradil autorský

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Ľubomír Višňovský #HC Slovan Bratislava