Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Viedenský: Slovan ma bral kvôli bodom. Nebránim sa ani bitkám

Najzvučnejším útočníkom, ktorý zatiaľ v lete zamieril do bratislavského Slovana, je Marek Viedenský. To, či bude slovenský hokejový reprezentant skutočnou posilou v KHL, sa ukáže až počas sezóny.

15.08.2015 12:00
debata
Marek Viedenský. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Marek Viedenský Marek Viedenský.

„Teším sa na účinkovanie v druhej najlepšej lige na svete a v klube s najlepšími fanúšikmi,“ konštatoval 24-ročný rodák z Handlovej.

Ako hodnotíte prípravné obdobie v novom klube?
Užívam si teplo v Bratislave (smiech). Teraz vážne. Som spokojný, ako riešime niektoré veci na tréningoch či v zápasoch. Dúfam, že počas súťaže dostanem ešte viac priestoru na ľade a prebojujem sa do vyšších formácií.

Doteraz ste hrávali väčšinou v treťom útoku. S kým si na ľade najviac rozumiete?
Fajn sa mi hralo s Paťom Lušňákom, Dávidom Skokanom či mladíkom Pavlom Skalickým. Keď sa mužstvu darí, tak sa hrá dobre s každým. Až v ostrých zápasoch sa naplno ukáže, s kým si budem najviac rozumieť.

Z ôsmich duelov ste doteraz šesťkrát zvíťazili. Sú výsledky v príprave dôležité?
Na psychiku určite. Keď víťazíte, zlepšuje sa aj atmosféra v kabíne. Výsledky v príprave však nie sú smerodajné. Podstatná časť sezóny nám začne o necelé dva týždne. Niekedy je možno lepšie, keď v príprave prehrávate a v lige sa to zrazu otočí.

Kedy si otvoríte strelecký účet v slovanistickom drese?
Veď som rozhodol o víťazstve 3:2 nad Zlínom v samostatných nájazdoch (smiech). Góly si nechávam na ligu, tam budú potrebnejšie.

Ako sa vám spolupracuje s českým trénerom Milošom Říhom?
Pripomína mi kanadského kouča Lorna Mollekena. Bol to najlepší tréner, aký ma doteraz viedol. Obaja vnímajú hokej v širších súvislostiach a je vidieť, že sú vo svojom remesle odborníci. Už len, aby som dostával viac príležitostí. To si musím zaslúžiť kvalitnými výkonmi. Teším sa, kedy už príde pravý súťažný stres.

Po šiestich rokoch za morom a jednej sezóne vo Fínsku si prvýkrát na klubovej úrovni zahráte pred slovenskými divákmi. Tešíte sa?
Bude to výzva hrať na Slovensku. Ak nepočítam prípravné zápasy v reprezentácii, bude to moja premiéra. Častejšie ma uvidí rodina či kamaráti a budem pod väčším drobnohľadom verejnosti.

Čím je podľa vás Slovan výnimočný?
Jednoznačne fanúšikmi. Nepamätám si, kedy som na prípravnom zápase zažil 5-tisíc divákov, ktorí nás povzbudzovali. Vypovedá to o tom, že diváci v Bratislave hokej milujú a vážia si ho. Vedia sa však aj hnevať, preto musíme pracovať na sto percent. Je dôležité, aby sme ich udržali na našej strane a boli našim šiestym hráčom.

Minuloročné finančné ťažkosti sú už tabu?
Mňa sa to netýka, keďže som tu vlani nepôsobil. Uvidím, ako to bude v tejto sezóne. Verím, že sa budeme sústrediť len na hokej a vedenie si bude plniť svoje záväzky, nech je všetko férové.

Kde momentálne bývate?
Zatiaľ som v Bratislave. Kúpil som si však pozemok a pomaly sme začali s priateľkou stavať. Pri základoch som nechýbal, hoci bolo 37 stupňov. Teraz sa však viac sústredím na hokej.

Aké ciele si dávate v Slovane?
Vyhrávať čo najviac zápasov a získavať body – či už tímové alebo osobné.

V príprave ste sa pod vedením Vladimíra Moravčíka venovali bojovým športom. Keď to bude potrebné, predvediete niečo aj v zápase?
Do Slovana som prišiel skôr kvôli bodovej produktivite. Keby sa niečo zomlelo, nemám problém zhodiť rukavice.

Trénovali ste spolu aj s hokejistom Andrejom Sekerom. Vyskúšali ste si vzájomný duel?
Vyskúšali a nedopadol som práve najlepšie. Andrej už boxuje dlhšie a navyše je lepšie stavaný. Mal som to s ním náročné.

Na začiatku týždňa ste si na Slovakia Ringu zajazdili s najúspešnejším okruhovým jazdcom Richardom Gondom. Máte rád rýchlosť?
Kto by nemal. Som však opatrný a nejdem zbytočne do extrémov. Vážim si život. Pred jazdou s Rišom som mal chvíľu strach, ale jeho jazdecké umenie ma upokojilo. Priznám sa, že mám radšej rýchlosť na cestách ako vo vzduchu. Neobľubujem príliš lietanie. Snáď sa to počas dlhých ciest v KHL zmení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Marek Viedenský