Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sankcie sa vzťahujú aj na šéfov silných klubov KHL

Vojenský konflikt na Ukrajine zasiahol aj nadnárodnú ruskú Kontinentálnu hokejovú ligu. Už dávnejšie z nej vyradil klub Donbass Doneck, jediného ukrajinského účastníka. Neznámi páchatelia podpálili hokejovú arénu, mesto sa zmenilo na vojnovú zónu.

01.08.2014 08:00
Iľja Kovaľčuk, Jaroslav Janus Foto: ,
Hviezda Petrohradu Iľja Kovaľčuk sa snaží prekonať brankára Slovana Jaroslava Janusa.
debata

Najnovšie sankcie Európskej únie proti Rusku sa vzťahujú aj na vplyvných biznismenov, ktorí šéfujú dvom silným klubom a patria k blízkym spolupracovníkom ruského prezidenta Vladimira Putina.

Na zozname osôb, ktorým USA a Európska únia zablokovali účty a zakázali vstup na ich územia, je aj 61-ročný fínsko-ruský obchodník Gennadij Timčenko, prezident hokejového klubu SKA Petrohrad, podľa mienky expertov najbohatšieho v KHL (najväčším sponzorom je Gazprom) i 62-ročný Arkadij Rotenberg, prezident moskovského Dynama, dvojnásobného držiteľa Gagarinovho pohára (2012, 2013).

Obaja podnikatelia majú veľký podiel na tom, že od nadchádzajúceho ročníka bude pôsobiť v KHL aj prvý klub z Fínska – Jokerit Helsinki, jeden z najuznávanejších v krajine. Timčenko s Rotenbergom sa stali vlastníkmi Hartwall Arény, kde má Jokerit zázemie a kde hráva svoje zápasy.

"Získanie Hartwall Arény a podiel vo fínskom hokejovom klube je na križovatke obchodu a mojej osobnej podpory športu. Na jednej strane môže byť získanie veľkej modernej športovej arény dobrou investíciou pre Volga Group a rovnako môže táto transakcia hrať veľký vplyv v rozvoji Kontinentálnej hokejovej ligy,“ uviedol pre médiá Timčenko, podľa magazínu Forbes šiesty najbohatší ruský podnikateľ.

Situácia sa po prijatí sankcií skomplikovala. „Nechceli by sme, aby sankcie zasahovali do našich plánov. Môžu spôsobiť, že viacerí fínski občania ostanú bez práce. Pokúšame sa nájsť riešenie, pomocou ktorého by naše aktivity vo Fínsku pokračovali. Naša rodina nemá nijaký vzťah k situácii na Ukrajine. Nie je dobré, aby na takéto okolnosti doplácal biznis. Naším cieľom je rozvíjať kultúru a hokej. To nijako nesúvisí s politikou,“ uviedol pre médiá Roman Rotenberg (synovec Arkadija Rotenberga), viceprezident hokejového SKA Petrohrad, šéf rady riaditeľov spoločnosti Arena Events, ktorá vlastní Hartwall Arenu.

„Situáciu pozorne sledujeme, nie sú to priaznivé správy. Či a ako sa dotknú nadchádzajúceho ročníka Kontinentálnej hokejovej ligy, si netrúfam odhadnúť. Aj my popri hokeji rozvíjame aj obchodné aktivity s ruskými partnermi. Vedenie súťaže zatiaľ na sankcie v súvislosti so spomenutými osobami nereagovalo. Je možné, že ak by chceli prísť na zápasy do Bratislavy, mohli by mať problémy,“ konštatoval Maroš Krajči, generálny manažér hokejového klubu Slovan Bratislava, účastníka KHL.

Siedmy ročník súťaže sa začne 3. septembra. <pe>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Donbas Doneck #Jokerit Helsinki