Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šatan môže pokračovať. Ak má chuť

Je to pravdepodobne moja posledná sezóna, oznámil Miroslav Šatan v decembri minulého roka po príchode do Slovana Bratislava z Ameriky. Slovan v pondelok dohral, no Šatan váha. Koniec? To slovo neznie príliš vábne.

11.03.2014 18:12
Miroslav Šatan Foto: ,
Miroslav Šatan.
debata

Topoľčiansky rodák nastúpil za Slovan v KHL na 23 zápasov, počas ktorých bol najproduktívnejším hráčom mužstva. Strelil deväť gólov a na ďalších troch sa podieľal. Hľadisko Slovnaft Arény mu pravidelne aplaudovalo.

Tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek by ho chcel vziať na majstrovstvá sveta, hoci predtým sa 39-ročný útočník nevošiel do olympijskej nominácie. Skutočne bol súboj proti Dynamu Minsk Šatanovou rozlúčkou? Alebo si to ešte rozmyslí?

Radoslav Hecl Šatana dobre pozná, patrí medzi jeho blízkych priateľov. Vraví, že ako fanúšik by sa na neho rád pozeral aj v budúcej sezóne. Zároveň však chápe, že Šatan premýšľa nad záverom kariéry.

„Hokejista končí z dvoch dôvodov. Prvým sú zdravotné problémy. U Mira však ide skôr o to, že ho hokej už tak nenapĺňa. Dokázal veľmi veľa, má všetky slovenské medaily z majstrovstiev sveta, vyhral Stanleyho pohár, triumfoval v slovenskej extralige. Viac už nemá čo dosiahnuť. Zvažuje, či nedá prednosť rodinnému životu a inému smerovaniu. Potrebuje získať novú motiváciu.“

Podľa Hecla pri Šatanovom uvažovaní zaváži aj obrovská priazeň fanúšikov Slovana. „Dúfam, že pôjde na majstrovstvá sveta a po nich by sa mohol rozhodnúť. Nemal by s tým príliš dlho otáľať, aby sa s ním v klube i v reprezentácii mohli dôstojne rozlúčiť,“ dodal bývalý obranca.

zväčšiť Miroslav Šatan. Foto: SITA, Ján Slovák
Miroslav Šatan Miroslav Šatan.

Do Šatanových pocitov sa dokáže vžiť aj Miroslav Ihnačák. Bývalý vynikajúci útočník sa s profesionálnym hokejom lúčil krátko pred dovŕšením 44 rokov v Martine. „Miro je stále výborný hokejista, na ľade predvádza lepšie veci než väčšina mladších spoluhráčov. Pokojne by mohol ešte rok potiahnuť. Veď hrá v druhej najkvalitnejšej lige na svete a patrí medzi lídrov tímu. Navyše, je jedno či skončíte na vrchole alebo nie, aj tak na vás ľudia časom zabudnú,“ povedal popradský rodák.

„Rozhodnutie skončiť je u každého individuálne. Záleží na tom, či má hokejista chuť, motiváciu, či chce ešte niečo v kariére dosiahnuť, či má ekonomický motív. Dôležité je zdravie. Ja som sa v posledných rokoch už trápil. Odchádzala mi chrbtica, bývalo mi zle a za takých okolností ma to už nebavilo,“ zamyslel sa niekdajší výborný útočník Zdeno Cíger, ktorý sa po rozlúčke viackrát vrátil.

„Po pol roku mi hokej začal chýbať. Človek bol na niečo naučený, telo si to žiadalo.“ Podľa Cígera môže Šatan pokojne v kariére pokračovať – len musí mať chuť.

„Stále tvrdím, že Miro je na tom dobre. Je vodcovský typ, vie streliť gól a v ťažkých vypätých situáciách dokáže spraviť niečo navyše. Jeho kvality sa určite dajú využiť.“

V aktuálnej sezóne bol Šatan piatym najstarším hráčom v KHL (pred ním je kvarteto Viačeslav Kozlov, Ozolinš, Mezin a Lavinš). Na vysokej úrovni hrajú aj po štyridsiatke hokej Jaromír Jágr alebo Teemu Selänne. Český útočník Petr Nedvěd si v štyridsiatich rokoch zahral na MS 2012 a nedávno aj na olympiáde v Soči.

"Miro má tridsaťdeväť, čo už je hraničný vek. Ale v kariére sa mu vyhýbali vážne zranenia – až na tú zrážku so Zdenom Chárom. Takže ak ho nenútia skončiť zdravotné dôvody, tak si myslím, že má naďalej aj na KHL. Je to však na jeho rozhodnutí.

zväčšiť Miroslav Šatan. Foto: Stanislav Benčat
Miroslav Šatan Miroslav Šatan.

Myslím, že nemusí brať do úvahy finančný aspekt, je zabezpečený, takže naozaj záleží na tom, či má chuť," skonštatoval Oto Haščák. Bývalý československý a slovenský reprezentant končil ako 36-ročný a tiež sa ešte vrátil.

„Ono je niekedy aj umenie odísť, odhadnúť ten správny okamih. Dominik Hašek nevedel kedy má skončiť, najradšej by chytal do sedemdesiatky. Niektorí hráči zostali pri hokeji aj naďalej – ako tréneri alebo manažéri. Keď tridsať rokov vyrastáte v hokejovej kabíne, nie je jednoduché s tým odrazu seknúť. Ani vám tak nechýba hokej ako partia a zábava s tým spojená,“ dodal Haščák.

Tréner Slovana Rostislav Čada má v otázke Šatanovej budúcnost úplne jasno. „Som presvedčený, že Miro by mal v nasledujúcej sezóne pokračovať v Slovane Bratislava. Keď sa po prílete z Ameriky pripojil k mužstvu, oživil našu hru a bol lídrom mužstva. Dosahoval veľmi dobré individuálne výsledky a výrazne tímu pomohol.“

Veteráni, ktorí majú stále čo ponúknuť

Jozef Stümpel (41)
Center s vynikajúcou rozohrávkou a prehľadom nazbieral v 56 stretnutiach základnej časti 67 bodov, čo mu stačilo na 1. miesto v kanadskom bodovaní extraligy. Pozíciu najproduktívnej­šieho hráča súťaže prevzal líder Nitry od kamaráta a rovesníka Žigmunda Pálffyho.

Peter Bartoš (40)
Skúsený útočník sa po ročnej pauze vrátil do extraligových Košíc. Okamžite sa zaradil medzi najvýraznejšie osobnosti ligy a so 47 bodmi bol najproduktívnejším hráčom svojho tímu. Okrem produktivity a líderstva je známy aj vynikajúcou prácou v defenzíve.

Dušan Milo (41)
Bývalý reprezentačný obranca sa po siedmich rokoch v nemeckej lige vrátil do rodnej Nitry. Je hlavným pilierom nirianskej defenzívy a ani so zvyšujúcim sa vekom nestratil nič zo svojich ofenzívnych schopností. Stal sa najproduktívnejším obrancom súťaže.

Róbert Petrovický (40)
Trenčiansky srdciar začal sezónu v Dukle spolu s ďalšími troma majstrami sveta Lašákom, Lintnerom a Pavlikovským. Po krátkej anabáze v Slavii sa do klubu vrátil a hoci na ľade nedominoval ako v minulosti, pre mladých spoluhráčov bol veľká opora a líder.

Peter Pucher (39)
Konštruktívny center pôsobí v drese českého Znojma v nadnárodnej súťaži EBEL. Počas troch sezón sa vždy radil medzi troch najproduktívnejších hráčov svojho mužstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Miroslav Šatan