Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatý Železný mal dva mercedesy. Až potom začali atléti zarábať

Ako atlét to na štyristovke cez prekážky dotiahol najďalej k dorasteneckému titulu majstra Slovenska. Neskôr, keď už ukončil pretekársku kariéru, prenikol do zákulisia svetovej atletiky a spoznal jej najväčšie esá.

21.08.2023 07:17
Usain Bolt, Alfons Juck Foto: ,
Usain Bolt a manažér mítingu Zlatá tretra v Ostrave Alfonz Juck.
debata

Alfonz Juck (61) sa vypracoval na špičkového atletického manažéra, štatistika, organizátora i funkcionára. Zúčastnil sa na pätnástich majstrovstvách sveta kráľovnej športov. V minulý týždeň sa v Budapešti začal v poradí 19. šampionát, z ktorého bude komentovať priame televízne prenosy.

Nechýba svetovej atletike osobnosť, akú predstavoval Jamajčan Usaim Bolt?

Chýba. O tom niet pochýb. Bola to persóna, ktorá oslovovala aj ľudí, ktorí sa o atletiku nezaujímali.

Úzko ste spolupracovali. Zostali ste v kontakte?

Som v kontakte s jeho manažérom. Bolt má stále nabitý program, množstvo mediálnych a komerčných povinností. To sa začalo už v čase, keď bol aktívny šprintér.

Ľudia si často mysleli, aké veľké peniaze zarobil behaním. Ale to nebola ani desatina z toho, čo zarábal zo sponzorských zmlúv. Posledný šprint absolvoval na MS 2017, ale ešte žije z rôznych komerčných aktivít.

Z čoho pramenila jeho veľká popularita?

Bol jednoducho výnimočný. Mal nielen medaily a rekordy, ale aj obrovskú charizmu. Keby ste na ulici zisťovali, či ľudia poznajú meno Bolt, asi by väčšina vedela, o kom je reč. Ale keby ste sa spýtali na Duplantisa, asi najlepšieho súčasného atléta, rekordéra v skoku o žrdi, mám obavy, že by ho nepoznali.

Kto je Bolt súčasnej atletiky? Duplantis?

Takého nemáme. Americký šprintér, majster sveta na dvojstovke Noah Lyles robí rôzne netradičné ťahy, pred pretekmi chodí v obleku na rozcvičovaciu plochu a tam sa prezlieka do športového, spieva, je aktívny na sociálnych sieťach, robí všetko pre svoj imidž, ale k Boltovi má stále ďaleko. V minulosti sa k nemu čiastočne približoval americký šprintér a skokan Carl Lewis.

Britain Athletics Čítajte viac Pohroma a sklamanie pre Holandsko, bežkyňa spadla metre pred cieľom. Česi v úžase krútili hlavami po zisku medaily

V čom?

Aj on dokázal vypredať štadión. Mal auru a zarábal veľké peniaze. Spomínam si na veľký míting v Budapešti v roku 1984. Bolo to krátko po losangelskej olympiáde, kde Lewis získal štyri zlaté. Keď zakľakol do blokov, bolo hľadisko plné. Keď dobehol, skoro všetci odišli, hoci míting bol v polovici.

Ako manažér mítingu Zlatá tretra ste dotiahli Bolta deväťkrát do Ostravy. Dlho pôsobíte aj na P-T-S. Nebola šanca, aby zavítal aj do Bratislavy či neskôr do Šamorína, kde sa súťaže konali?

Na nijakom inom mítingu na svete Bolt toľkokrát neštartoval ako práve v Ostrave. Šanca, aby sa predstavil na P-T-S, nikdy nebola.

Keď bol na vrchole, bratislavský míting prežíval krízu, niekoľko rokov sa vôbec neuskutočnil. Druhý problém bol finančný. Organizátor musel zložiť štartovné, čo bola prvá podmienka, keď ju nemohol splniť, debaty, či Bolt príde alebo nie, boli úplne zbytočné.

Prezradíte výšku štartovného?

To nemôžem, ale pre lepšiu predstavu poviem, že sa blížila k celkovému rozpočtu P-T-S…

Bolt drží svetové rekordy na stovke i dvojstovke, utvoril ich pred 14 rokmi. Pri viacerých iných sú dátumy ešte staršie. Prečo sa nedarí ich tak dlho pokoriť napriek rôznym výhodám modernej doby?

To by sme museli rozoberať disciplínu po disciplíne, dôvody sú rôzne. Ale rekordy stále padajú. Platí to napríklad na stredných a na dlhších tratiach.

Najmä ženy sa úžasne zlepšujú. Mnohí to pripisujú kvalitnejším tretrám. Využíva sa aj svetelná signalizácia. Okolo pretekárov beží svetelný pás, dá sa nastaviť tak, že bežcom ukazuje potrebné tempo na rekord, kedy treba pridať, kedy spomaliť…

Sebastian Coe Čítajte viac Je rusofób a snaží sa to zakryť. Šéf ruských atlétov ostro kritizuje hlavu medzinárodnej organizácie

Nepriblížili sa už niektoré výkony k hraniciam ľudských možností?

To je večná téma, o ktorej sa často diskutuje. Ľudstvo sa otázkami o hraniciach jeho možností zaoberá vo všetkých sférach.

Počul som o tom hovoriť aj veľkých šampiónov, akými sú Bolt, Powell, Duplantis a ďalší. Ich záver bol vždy rovnaký – hranice neexistujú. Sotva si niekto trúfne povedať, že toto nikdy nebude možné, lebo aj história to už neraz vyvrátila.

Myslíte si, že človek raz môže zabehnúť napríklad stovku za deväť sekúnd?

To neviem, ale netvrdil by som, že sa to na sto percent nemôže stať. Kedysi bol neprekonateľný Beamonov rekord v skoku do diaľky z roku 1968 výkonom 890 cm. Prekonal ho až Powell v roku 1991. Ale je pravda, že ho drží dodnes, teda už vyše tri desaťročia…

debata chyba
Viac na túto tému: #Alfonz Juck