Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nepustili ste ma sem, tak ja vám ukážem. Djokovič má teraz obrovskú motiváciu, vraví československá legenda

Kedysi patril medzi najlepších tenistov na svete. V renkingu ATP to dotiahol na 8. miesto. Čech Karel Nováček (58) po kariére vyštudoval ekonómiu, dnes pracuje vo finančnej sfére a keď je možnosť, vytiahne raketu, dá si štvorhru a "po nej aj pivečko."

19.07.2023 05:44
Novak Djokovič, Carlos Alcaraz Foto:
Novak Djokovič a Carlos Alcaraz po wimbledonskom finále.
debata (16)

Zápasy často spolukomentuje pre českú verziu Eurosportu. Hoci je momentálne na dovolenke na Sardínii, finále mužského Wimbledonu si ujsť nenechal.

Prekvapilo vás, že v ňom Novak Djokovič prehral s Carlosom Alcarazom?

Ani nie. Keď hrali proti sebe nedávne semifinále na Roland Garros, bolo to veľmi vyhecované. Všetci si mysleli, že mladý Španiel vyhrá, no psychicky to neuniesol a skončil s kŕčmi.

Lenže Alcaraz sa tentoraz nezľakol a hoci je Novak aj v 36 rokoch absolútnou svetovou špičkou, niečo sa začína diať. Žezlo sa pomaly posúva ďalej.

Ale ak by Djokovič premenil setbal a viedol 2:0, bavili by sme sa zrejme inak…

Máte pravdu, sú to minidetaily, ktoré v konečnom dôsledku narobia veľké rozdiely. Pravda je aj to, že ak by Djokovič viedol 2:0 na sety, s najväčšou pravdepodobnosťou by získal 24. grandslamový titul a o odovzdávaní žezla by nemohla byť reč. Zatiaľ.

V každom prípade – ten proces je naštartovaný. Alcaraz je prvý na svete, vyhral US Open a tento rok aj ďalšie množstvo turnajov. Jeho nástup je nezastaviteľný.

Carlos Alcaraz Čítajte viac V roku 2019 rozcvičoval Federera, dnes má skalp Djokoviča. Alcaraz nepotreboval facku ako Nadal

Aj Djokovič o ňom vraví, že je koktejlom veľkej trojky – že má to najlepšie z Federera, Nadala i z neho samotného. Súhlasíte?

Čítal som o tom. Nedávno som videl video, na ktorom sa Alcaraz ako dvanásťročný vyznáva novinárovi, že raz chce vyhrať Roland Garros a Wimbledon. Okrem toho tiež povedal, že obdivuje Rogera Federera.

Z tejto pozície sa zdá, že sám sa videl najskôr vo Švajčiarovi, po národnostnej línii však akoby prebral fyzickú odolnosť po Rafovi a tá mentálna ho zasa môže spájať s Djokovičom. Veď si len porovnajte, ako sa v Paríži trápil a aký bol jeho prejav teraz v Londýne. Úžasné.

Môže Djokovičovi nejakým spôsobom táto prehra pomôcť?

Podľa toho, ako ho všetci poznáme, sa zdá, že áno. Po takýchto momentoch v minulosti ožíval, to je niečo ako jeho svätená voda. Vždy trpel na to, že sa mu nedostáva uznanie porovnateľné s jeho rivalmi. Bral to ako krivdu a tá ho hnala vpred.

Dnes má doma 23 grandslamových titulov a je najlepším hráčom v dejinách. Nie je to Švajčiar ani Španiel, ale Srb. Bol proti očkovaniu a rôznym iným veciam – politicky korektná spoločnosť to nedokázala prijať. Novak mal zasa pocit, že bojuje proti všetkým. Proti celému svetu.

Karel Nováček na Škoda Czech Open v Prahe 1992... Foto: Profimedia
Karel Nováček Karel Nováček na Škoda Czech Open v Prahe 1992 takto rozdával autogramy.

Rozšíri ešte zbierku grandslamových titulov?

Teraz urobí všetko preto, aby vyhral US Open. Vylúčili ho odtiaľ, keď trafil rozhodkyňu, potom prehral s Medvedevom vo finále 0:3 na sety a následne ho nevpustili do krajiny, lebo nebol očkovaný.

Flushing Meadows je v jeho hlave absolútnou jednotkou. Akiste si vraví: „Nepustili ste ma sem, tak vám teraz ukážem!“ Niečo podobné, čo vyviedol v Austrálii. Jeden rok ho vykázali, na druhý tam triumfoval.

Nebude preňho Alcaraz na americkom betóne ešte silnejším súperom?

Bude. Pre Carlosa je to možno najideálnejší povrch. Ale Novak má ohromnú motiváciu. Pôjde po titule za každú cenu.

Britské médiá písali, že pri Alcarazovi pôsobil vo Wimbledone ako 36-ročný hráč. Vy si to tiež myslíte?

Nie. Tlač to nafukuje, páči sa jej, keď je výsledok iný oproti očakávaniam. A opäť sa môžeme vrátiť na začiatok – ak by Djokovič premenil setbal, všetko by bolo inak. Čo by v takomto prípade písali?

alcaraz, djokovič Čítajte viac Alcaraz preDjokovičoval Djokoviča, Novak však vráti úder. Čo odkazuje Nadal a čo musí uznať Srbov fanúšik?

Vidíte v Alcarazovej hre nejakú medzeru?

V dvadsiatich rokoch je vyspelejším tenistom ako Djokovič, Nadal alebo Federer v jeho veku. Ak si odmyslíme semifinále na Roland Garros, potom treba povedať, že je neuveriteľne silný po mentálnej stránke. Aj vo wimbledonskom finále sa dokázal zasmiať.

Čo sa týka úderovej techniky, nevidím jedinú chybičku. Jeho fyzický fond je neuveriteľný. V osobe Juana Carlosa Ferrera má navyše veľmi dobrého radcu. U Alcaraza nevidím žiadnu slabinu.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Carlos Alcaraz #Wimbledon 2023 #Karel Nováček #US Open 2023