Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poľskej suverénke chýbajú rivalky. Ženský tenis bije na poplach

Zarábajú síce veľa, ale celkovo nie toľko, čo muži. Či je to správne, nakoniec - hoci hlas volajúci po platovej parite znie čoraz silnejšie - aj tak vyrieši trh.

10.07.2023 18:06
Swiateková Foto:
Poľka Iga Swiateková aktuálne kraľuje ženskému tenisu.
debata (6)

Napriek tomu aj tohtoročný Wimbledon poukazuje na jeden vážny problém v ženskom tenise. Nedostatok veľkých mien.

Pozrite na Naomi

Za posledné dve dekády bola fluktuácia v rebríčku WTA vždy podstatne väčšia, ako na mužskej strane (ATP), ale od čias Billie Jean Kingovej tu nikdy nebol taký nedostatok hviezdnej sily, ako dnes, zhodujú sa tenisoví experti.

Azarenková tenis Čítajte viac Hanba pre celé Anglicko. Diváci vo Wimbledone vybučali bieloruskú hviezdu, ktorá nemala na výber

Pred začiatkom Wimbledonu sa hovorilo o akejsi „veľkej trojke“ – Ige Swiatekovej, Arine Sobolenkovej a Elene Rybakinovej. Ale ruku na srdce – možno s výnimkou Poľky – to nie sú pre priemerného športového fanúšika mená, ktoré by vzbudzovali záujem.

"Z Igy sa stáva hviezda, ale treba povedať aj B. Ak nebude mať adekvátnu súperku, ani ona nikoho nebude zaujímať. Tenis potrebuje rivalitu, aspoň pár hviezd, ktoré to oživia. Viacerým chýba komplexnosť. Nejde totiž len o tenis, ale aj o psychiku.

Byť pripravený zvládnuť úspechy a tlak okolia. Prispeli k tomu aj médiá a sociálne siete. Pozrite sa, čo sa stalo s Naomi Osakovou," dvíhal už vlani varovný prst Vladimír Pláteník, špičkový slovenský tréner, ktorý viedol viaceré svetové hráčky.

Naomi Osaková. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
04. Naomi Osaková Naomi Osaková.

Atraktivita ženského tenisu prudko klesá a priznala to nedávno aj jeho bývalá protagonistka Amelie Mauresmová.

Za svoje slová sa síce neskôr ospravedlnila, bol to však skôr prejav politickej korektnosti, lebo pravda je taká, že ženské zápasy – a nielen v Londýne – lákajú oveľa menej ako mužské.

Jeden príklad za všetky. Na nedávnom Roland Garros každý deň vyhradili jeden duel na večerný čas, ktorý je z pohľadu televíznych divákov najatraktívnejší. Za celé dve týždne poslali organizátori v „prime time“ na kurt ženy iba raz. Sobolenkovú a Sloane Stephensovú.

Viete, aká bola reakcia divákov priamo v areáli? Nahnevaní vracali vstupenky, chceli totiž radšej sledovať zápas Carlosa Alcaraza s Lorenzom Musettim.

10 Šarapovová Čítajte viac Z letných šiat do bikín. Paparazzovia zachytili Šarapovovú pri kúpaní v známom jazere. Kde mala snúbenca?

Je nespochybniteľné, že súčasný ženský tenis je v kríze.

Americké sestry Williamsové, Belgičanky Clijstersová s Heninovou, Srbky Jankovičová a Ivanovičová, Američanka Davenportová, Ruska Šarapovová či Číňanka Li Na sú preč. A stabilná náhrada nikde.

Duševná pauza

Toto vákuum spôsobila kombinácia odchodov do tenisového dôchodku, straty formy alebo boja s mentálnym vypätím. Jednoducho hráčky, ktoré by mali potenciál vyhrať viacero grandslamov, akoby neexistovali.

Len pre pripomenutie – za posledných pár rokov sa z okruhu vytratili legendárna Serena Williamsová či populárna Ashleigh Bartyová. Druhá mala len 25 rokov.

Caroline Wozniacka ohlásila odchod v sezóne 2020, mala 29, no plánuje sa vrátiť a čoskoro si zahrá na Canadian Open v Montreale. Hráčkam, ktoré sa po materskej dovolenke vracajú do kolotoča, to väčšinou nevyjde.

Dôležitým faktorom v ženskom tenise sa stáva fyzické a duševné zdravie. Aj Anett Kontaveitová oznámila ukončenie kariéry. Estónku trápili pretrvávajúce problémy s chrbtom, vlani bola pritom v Londýne druhá nasadená. „Je síce druhá na svete, no nespomínam si, kedy naposledy prešla cez 2. kolo,“ vravel vlani Pláteník.

Iga Swiateková - Karolína Muchová Čítajte viac Iga III., kráľovná Paríža. Swiateková nedovolila Muchovej vstať z mŕtvych

V máji zasa Amanda Anisimová, 21-ročná talentovaná Američanka s ruskými koreňmi, ktorá sa v roku 2019 dostala do semifinále Roland Garros, oznámila, že si dáva na neurčito „duševnú pauzu“. „Od leta 2022 tvrdo bojujem s duševným zdravím a vyhorením,“ napísala na Instagram.

„Byť na tenisových turnajoch je pre mňa neznesiteľné. V tomto bode je mojou prioritou duševná pohoda a nejaký čas si oddýchnuť. Pracovala som tak tvrdo, ako som len mohla, aby som to prekonala,“ dodala.

Predĺženú prestávku si dáva aj Garbine Muguruzaová.

Sociálne médiá

Šampiónka US Open z roku 2019, Kanaďanka Bianca Andreescuová, sa tiež rozhovorila o duševnom zdraví. Osaková, jedno z najväčších mien ženského tenisu, o ňom rozpráva dlhodobo. Neraz kvôli nemu odstúpila zo zápasu.

„Vždy som vravela, že duševné zdravie je veľmi dôležité a musíte sa oň starať,“ pridáva sa Ruska Daria Kasatkinová.

"Neustále sme v médiách. Všetko berie toľko času a energie. Odvádza vašu pozornosť. Sociálne siete tiež nepomáhajú. Všetky tieto elektronické veci nepomáhajú.

Ak chcete zostať duševne zdravý, musíte to zvládnuť a musíte pracovať so správnymi ľuďmi," doplnila s tým, že „celý tento koktail v jednom okamihu môže explodovať“.

00 koláž lendl Čítajte viac Neuveriteľná premena československej legendy. Nabrala kilogramy, spomína na Golonku

Britka Emma Raducanová sa síce snažila popasovať s humbukom, ktorý nasledoval po jej šokujúcom víťazstve na US Open 2021, no na kurte viac neprešla cez 2. kolo na žiadnom grandslame.

Už jej triumf vo Flushing Meadows priniesol niekoľko rozporov. Všimla si ich vtedy aj Dominika Cibulková, niekdajšia skvelá slovenská tenistka.

„Celé je to zvláštne. Keď vidím, že US Open ovládla hráčka z druhej stovky, tak mi to príde šialené. Za mojich čias som si niečo podobné nedokázala ani predstaviť. Chýbajú mi brutálne tenistky, ktoré dokážu trištvrte roka podávať konštantné výkony. Je to smutné,“ povedala.

Nič sa odvtedy nezmenilo.

Na grandslamoch je to fifty-fifty, cieľom WTA je mať do roku 2027 rovnaké odmeny už aj na podujatiach úrovne 1000 a 500. Neviditeľná ruka trhu by toto dnes akiste nedovolila. Lebo nie sú hviezdy.

Vtedy a teraz. Premeny legendárneho Ivana Lendla Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Svojho času patril medzi najlepších tenistov...

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #ženy #wimbledon #Iga Swiateková