Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajinci sú na fronte, Rusi v Londýne čelia nepríjemným otázkam. Medvedev sa nechce utopiť v klamstvách

Vlani sa do priestorov ikonického All England Clubu vôbec nedostali. Dnes tam sú, ale komfortne sa zrejme necítia. Ruskí a bieloruskí tenisti sú po londýnskom "dištanci" konfrontovaní s vojnou na Ukrajine.

04.07.2023 09:00
Daniil Medvedev Foto:
Daniil Medvedev odpovedá na novinárske otázky.
debata (114)

Wimbledon ustúpil

Včera sa začal najstarší i najpopulárnejší z grandslamových turnajov. Na wimbledonskej tráve sa však nerieši iba tenis.

„Dobrý deň, aký je váš postoj ku konfliktu, ktorý minulý rok rozpútala vaša krajina?“ Asi takto sa začína každá tlačová konferencia, na ktorú zavítajú ruskí a bieloruskí tenisti.

Tento rok sa vrátili na Wimbledon ako neutrálni športovci po tom, čo im organizátori zrušili minuloročný zákaz štartu.

Wimbledon bol jediným zo štyroch grandslamových turnajov, ktorý v roku 2022 nepovolil účasť Rusom i Bielorusom. Za tento krok ho ATP i WTA podrobili ostrej kritike, zbavili možnosti udeľovania bodov do rebríčka a dostal aj mastnú pokutu.

Asociácie mužských a ženských profesionálnych turnajov obviňovali organizátorov z vytvárania „nebezpečného precedensu, keďže diskriminujú hráčov na základe ich národnosti“, Briti na oplátku druhú stranu „z nedostatku empatie“.

Novak Djokovič a  Marián Vajda Čítajte viac Prezident Djokovič? Bude to jednomyseľná voľba - ako za totality. Vajdu mal v Paríži pozvať do čestnej lóže

Wimbledon ustúpil, zároveň však oznámil balík podpory pre ukrajinských hráčov. Počas trávnatej časti sezóny pokrýva všetky náklady na ich ubytovanie. Navyše, z každej predanej vstupenky v Londýne venuje jednu libru na pomoc Ukrajine, čo by malo predstavovať približne 500-tisíc libier.

„Stále úplne odsudzujeme ruskú protiprávnu inváziu a z celého srdca podporujeme ukrajinský ľud,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení.

Tenistov z Ruska a Bieloruska tiež požiadali, aby podpísali vyhlásenie o neutralite, nijakým spôsobom nepodporovali ruskú inváziu ani prezidentov Vladimira Putina a Alexandra Lukašenka.

Hráči tiež musia preukázať, že nedostávajú žiadne finančné prostriedky ani sponzorstvo od Ruska a Bieloruska alebo sankcionovaných spoločností, pričom sú zakázané aj akékoľvek predmety, symboly alebo emblémy, ktoré podporujú vojnu alebo tieto dve krajiny.

Sobolenková mlčí

Vojna na Ukrajine sa pomaly blíži k 500. dňu od začiatku. Ukrajinec Sergej Stachovskij, ktorý presne pred desiatimi rokmi senzačne v 2. kole Wimbledonu vyradil legendárneho Rogera Federera, slúži ako dobrovoľník v armáde.

A jeho krajan, Alexander Dolgopolov, tiež bývalý hráč elitnej stovky, bojuje priamo na fronte a ďakuje tenistom za príspevok na špeciálne okuliare na nočné videnie pre jeho jednotku.

Ruskí a bieloruskí tenisti sa medzitým pripravovali na jeden z vrcholov sezóny. Napríklad Arina Sobolenková patrí medzi horúce adeptky na titul.

Arina Sobolenková sa takto pripravuje v Londýne. Foto: Profimedia
Arina Sobolenková Arina Sobolenková sa takto pripravuje v Londýne.

Okolo rodáčky z Minska je rušno. Na nedávnom Roland Garros dokonca vynechala dve povinné tlačové konferencie. Urobila to po tom, ako ju novinári z rôznych kútov sveta konfrontovali s vojnou. Neustále vysvetľovala, že ona je športovkyňa a v politike sa neorientuje, ale prichádzali ďalšie a ďalšie otázky. Nasledujúce dni médiám odkázala, že sa medzi nimi „viac necíti bezpečne“.

Po príchode do Londýna ich vopred informovala, že sa s nimi bude rozprávať len o tenise.

Atmosféra v ženskom tenise je kvôli invázii napätejšia ako medzi mužmi. Je to azda aj preto, že v rebríčku WTA je niekoľko ruských, bieloruských či ukrajinských tenistiek pomerne vysoko.

Elina Svitolinová či Marta Kosťuková pravidelne bojujú s Ruskami či Sobolenkovou o postup na rôznych turnajoch a po zápase im pravidelne nepodávajú ruku. V poslednom čase ich za to publikom niekoľkokrát vypískalo.

Na ich stranu sa v All England Clube postavila najväčšia hviezda – Poľka Iga Swiateková.

„Podľa mňa je správne, aby sa novinári pýtali hráčov na ich postoj, na to, čo si myslia o vojne a koho podporujú,“ citoval najlepšiu hráčku sveta portál sport.pl.

„Musíme ukázať správne hodnoty, čo ja určite robiť budem. Proti vojne by mali byť všetci,“ skonštatovala Poľka, ktorá má na bielej šiltovke pripnutú žlto-modrú stužku.

Reakcia nenechala na seba dlho čakať. „Zrejme verí, že jej názor je extrémne dôležitý,“ komentovala pre ruský Sport-Express olympijská víťazka vo štvorhre Jelena Vesninová.

Djokovič Wimbledon Čítajte viac Vezme ti nohy, potom dušu, vykope ti hrob. Si mŕtvy, dovidenia. Djokovič chce titul č. 24. Zdá sa, že mu v tom nemá kto zabrániť

Muži to majú ľahšie

Ruský tenis má silné zastúpenie aj medzi mužmi. Daniil Medvedev, Karen Chačanov a Andrej Rubľov patria medzi svetovú špičku.

Zdá sa však, že nie sú pod takým veľkým tlakom. Je to akiste spôsobené aj tým, že sa vedia vyvarovať akýmkoľvek kontroverziám. Nie ako napríklad Anastasia Potapovová, ktorá prišla v Indian Wells oblečená vo futbalovom drese Spartaka Moskva alebo Veronika Kudermetovová, ktorej tréner podľa tenisových médií v zákulisí adoruje Putina.

Medvedev v minulosti podporil mierové riešenie na Ukrajine, Rubľov spravil to isté a dokonca navrhol, že ak ho organizátori pustia na Wimbledon 2022, zárobok odtiaľ venuje obetiam invázie.

Na víťaza US Open 2021 Medvedeva sa ihneď po príchode do Veľkej Británie valili „politické“ otázky. Na rozdiel od Sobolenkovej sa im nevyhýbal. „Neviem, či budú všetci spokojní s mojimi odpoveďami, ale mám pocit, že môžem odpovedať na všetko,“ začal Medvedev.

Svetová trojka na výzvu objasniť svoj postoj k vojne uviedla, že nemá záujem nútiť ostatných, aby vyjadrili svoj názor, „pretože je to ich vlastná voľba“. „Vždy som hovoril to isté. Som za mier. Nie je čo dodať,“ povedal Medvedev.

Keď sa ho iný reportér spýtal, či očakáva, že ho tento rok vo Wimbledone prijme tamojšie obecenstvo chladne, odpovedal:

„Netuším. Pôjdem na kurt, potom uvidím. Vždy sa snažím byť sám sebou. Určite tu sú turnaje, kde ma ľudia z akéhokoľvek dôvodu nemajú veľmi radi. Na iných podujatiach mám zasa pocit, že sa mi dostáva veľkej podpory.“

Slovenky a Češky vo dvojhre na Wimbledone Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
V galérii sa okrem veku tenistiek a pozície vo...

Medvedev tvrdí, že nechce nič predstierať. "Čím viac hrám tenis, tým viac mám pocit, že ak sa pokúsite niečo predstierať, aby ste si získali fanúšikov, vycítia to.

Utopíte sa v klamstvách, pretože si nebudete pamätať, kedy a kde ste naposledy klamali. Ak však poviete pravdu, je to jednoduchšie," dodal na záver.

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Arina Sobolenková #Daniil Medvedev