Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lístky na Portugalsko? Ani mne ich nikto teraz nedá, vidieť Ronalda na Slovensku sa nepodarí každý deň

Uplynulých päť sezón strávil v holandskom Arnheme, odteraz si môže hovoriť - bundesligista.

02.07.2023 08:40
bero futbal Foto:
Matúš Bero v drese Vitesse.
debata

Slovenský futbalový reprezentant Matúš Bero pred pár dňami podpísal trojročný kontrakt s nemeckým Bochumom.

„Čaká má rýchlejšia a silnejšia súťaž. Na oveľa vyššej úrovni. Neskutočne profesionálna. Má štruktúru, o ktorej môžete povedať – wau. Že tu to naozaj funguje,“ vraví 27-ročný stredopoliar.

Spadol vám kameň zo srdca?

Priznávam, čakal som, že s vybavovaním prestupu to bude horšie. Že budem nervóznejší a sem-tam aj nezaspím. Ale nakoniec to bolo v pohode, veril som, že som sa predtým dostatočne ukázal a to, čo má prísť, napokon aj príde.

weiss kucka Čítajte viac Slovan je v príprave naďalej stopercentný, zdolal aj poľského druholigistu. DAC s jasným triumfom

Ale každé leto by ste prestup riešiť asi nechceli…

Samozrejme, mať zmluvu na viac sezón je fajn. Dáva vám to istotu. Navyše, presuny medzi klubmi prinášajú aj iné starosti, veď komu by sa chcelo sťahovať z miesta na miesto každý rok?

Ako dlho ste jednali už iba s Bochumom?

Rokovania prebiehali pomerne dlho, tuším dva mesiace. Keď sa Nemci dozvedeli, že som voľný, ihneď ma oslovili, no boli tam aj nejaké doťahovačky. Vo futbale to je bežné, prestup si vyžaduje nejaký čas. Nakoniec sú obe strany spokojné, klub spravil nejaký ústupok, ja som ho urobil tiež. Tak to má byť.

Pred rokom a pol po zápase Arnhemu proti Tottenhamu ste holandským novinárom vraveli, že vašim detským snom je Premier League. Napĺňa ho Bundesliga aspoň čiastočne?

Nemecká liga patrí medzi najlepšiu ligovú trojku na svete. Pre mňa je to veľký krok, vážim si tento prestup. Rovnako však verím, že to môže byť aj medzistanica na ceste do Premier League. Z Bochumu mám obrovskú radosť, možno ma raz posunie aj do Anglicka.

Matúš Bero. Foto: TASR, Jakub Kotian
16. Matúš Bero Matúš Bero.

Dlho sa šepkalo o veľkom záujme Birminghamu. Bolo k tejto alternatíve blízko?

Boli to len reči, pretože priamo z Birminghamu nikdy konkrétny záujem o mňa nebol. Boli tam iné anglické kluby. Niekto však nastrelil Birmingham a médiá sa toho chytili. Je to úsmevné, no vždy je lepšie, keď sa o niečom a niekom píše ako nepíše.

Existoval aj záujem z iných krajín?

Sústredil som sa na top európske súťaže. Ponuky boli aj z iných krajín, ale tie sme automaticky blokovali.

Bochum je nenápadné mesto, ktoré je v tieni neďalekého Dortmundu. Čim si vás získalo?

Je to rodinný klub a každý, kto ma pozná, vie, že takáto atmosféra mi je veľmi blízka. Mám rád, keď sa tím zomkne a fungujeme ako jedna veľká rodina. Potom sa aj ja dokážem preniesť cez čokoľvek a podávať stabilné výkony. Základom však bolo, že Bochum prejavil záujem a počas dvoch mesiacov jednaní nikdy nepoľavil. Získali si ma tak.

Szoboszlai Čítajte viac Prestupová suma môže narásť až na 100 miliónov. Liverpool získal najlepšieho Maďara

Keď spomínate rodinné prostredie, potom sa vám musí páčiť, že si vás pod krídla berie tréner Thomas Letsch, ktorý vás dva roky viedol vo Vitesse…

Nebudem klamať, pomohlo to, je to najlepší kouč, aký ma kedy viedol a som mu naozaj vďačný. No nebolo to len o ňom. Na jednej strane je to príjemné, no núti vás to zamyslieť sa aj nad tým, či tam nejdete len kvôli trénerovi. V Bochume mi však potvrdili, že ma veľmi chcú a to bolo nakoniec rozhodujúce.

Povedal, čo od vás očakáva?

Bavili sme sa. Naznačil mi, čo by som mohol priniesť tímu, ale aj to, že by mi Bundesliga mohla sadnúť. Zatiaľ sme nešli do detailov, po dovolenke sa o tom porozprávame.

V Holandsku z vás spravil kapitána…

Ale keď príde hráč do nového tímu, asi sa nedá očakávať, že bude ihneď lídrom. Pochopiteľne, viem, čo tréner preferuje, aký štýl chce hrať, dokážem sa na to pripraviť. Napokon, viedol ma dva a pol roka. V tomto mám výhodu.

Matúš Bero v súboji proti Ukrajine. Foto: TASR, Jakub Kotian
Matúš Bero Matúš Bero v súboji proti Ukrajine.

Klub vás na sociálnej sieti privítal vtipným videom a lekciou z nemčiny. Čo vy a nemčina?

Zatiaľ viem tak dve percentá. Dobré ráno, ďakujem, prosím a pod. Budem sa jej však venovať, je to futbalový jazyk, potrebujem čo najskôr rozumieť. Holandčina sa jej trošku podobá, no keď Holanďania začnú rýchlo rozprávať, zrazu máte pocit, že to je úplne iný jazyk.

Rozumel som všetkému, no nerozprával som. Je to reč, pri ktorej si jazyk naozaj dokážete zlomiť. Ktovie, s nemčinou to možno bude podobné, dôležité je, aby som všetkému rozumel.

V spomínanom videu vás lektor učil spojenie „Da steppt der bar – krok za krokom“. Ako by v tomto duchu malo vyzerať vaše pôsobenie v Bochume?

Prísť, postupne sa zabývať a potom ukázať, čo je vo mne (úsmev). Na to tam idem.

Ruku na srdce – máte z niečoho obavy?

Každý hráč nejaké má, keď ide do nového. Napríklad či ho prijme tím a ako to tam bude fungovať. Na druhej strane vás takéto obavy zocelia. Keď ich prekonáte, je to len bonus. Prvým ligovým hvizdom všetko opadne a poviem si – ideme na to!

Kontrolná otázka – viete, na kedy je naplánovaný štart Bundesligy?

Na tretí augustový víkend. Týždeň predtým však začíname pohárom.

SR Futbal Fortuna Liga 20. kolo TNX Čítajte viac Fortuna liga na Slovensku končí. Najvyššia futbalová súťaž bude mať nového hlavného sponzora

Čo tak dostať na úvod doma Bayern?

Asi je to jedno, kohokoľvek dostaneme, toho budeme chcieť zdolať. A Bayern? Nakoniec aj tak niekedy príde.

V čom by to mohol byť najväčší progres oproti holandskej Eredivisie?

Bundesliga je rýchlejšia a silnejšia súťaž. Na oveľa vyššej úrovni. Neskutočne profesionálna. Má štruktúru, o ktorej môžete povedať – wau. Že tu to naozaj funguje. Aj preto je tak vysoko.

Od bundesligového hráča sa bude očakávať, že definitívne zaujme miesto v základnej zostave Slovenska.

Tieto veci nemá futbalista vo svojich rukách, je to o trénerovi a o tom, aby som bol zdravý a podával zodpovedajúce výkony. V reprezentácii som veľmi dlho a vždy som rešpektoval svoje miesto. Každý chce hrať, ale to sa nedá, lebo v národnom tíme je veľká kvalita. Som vďačný za každú minútu.

Matúš Bero. Foto: SITA/AP, Darko Bandic
Matúš Bero Matúš Bero.

Ale ako bundesligista by ste mohli mať do základu bližšie, nie?

Túto otázku treba položiť trénerovi. Takto nad tým nepremýšľam.

Viete, za aký čas sa rozpredali lístky na septembrový zápas s Portugalskom?

A už sú vypredané?

Od stredy. Trvalo to 38 minút…

Tak to je úžasné. Povedzme si pravdu, vidieť na Slovensku Cristiana Ronalda sa nepodarí každý deň. Očakával som, že na tento zápas bude plný dom.

00 koláž Čítajte viac Luxusné stroje za obrovské sumy. Pozrite si úžasný vozový park, ktorým sa pýši Cristiano Ronaldo

Aj vám niekto preto volal?

Samozrejme (úsmev). Z rodiny. Povedal som im, že to je ešte ďaleko a lístky ani mne nikto teraz nedá. Najskôr musím byť zdravý, dostať sa do nominácie, potom to môžem riešiť.

Ako plánujete stráviť leto?

Na Slovensku. S rodinou vybehnem na chatu do Tatier. Žiadne veľké plány. Do Bochumu poletím 12. júla.

Najlepšie futbalové kluby z krajín V4 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Okrem rebríčku zostaveného podľa päťročného...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Bundesliga #Matúš Bero #Bochum