Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Weissa mám svoj názor, má prehnane veľké sebavedomie. Ale kiežby mal každý z neho aspoň polovicu

Nie je to tak dávno, čo si naposledy obliekol reprezentačný dres. Ján Ďurica (41), bývalý futbalový obranca, ktorý bol spolu s Martinom Škrtelom dlhé roky neodmysliteľnou súčasťou defenzívneho valu Slovenska, dnes už všetko sleduje iba z povzdialia.

25.06.2023 07:00
Marek Hamšík, Vladimír Weiss Foto: ,
Na snímke Vladimír Weiss ml. a Marek Hamšík.
debata (8)

Výsledky, kauzy aj rozlúčky, ktoré sprevádzajú slovenský futbal. Ako naposledy, keď mal derniéru v národnom tíme Marek Hamšík. „Ale ja som už raz pri jeho rozlúčke bol. On je ako skupina Elán, neviem, koľko koncertov ešte chce mať,“ smeje sa niekdajší skvelý stopér.

Ako hodnotíte uplynulé vystúpenia slovenskej reprezentácie?

Musím sa priznať, že som nemal možnosť sledovať zápasy proti Islandu a Lichtenštajnsku. Čítal som však komentáre i názory futbalových odborníkov – vraveli, že hra nebola dobrá.

Myslím si však, že body sú viac ako dojem, ktorý mužstvo zanechá na ihrisku. Ak chceme postúpiť, tak nie je o čom. Dúfam, že s pribúdajúcimi bodmi sa bude zlepšovať aj samotná hra. Dôležité je, aby chlapci postúpili na európsky šampionát. Nič viac.

Ján Ďurica utešuje brankára Jána Muchu po... Foto: TASR, Henrich Mišovič
Ján Ďurica, Ján Mucha Ján Ďurica utešuje brankára Jána Muchu po vlastnom góle v kvalifikačnom zápase MS 2014 Grécko - Slovensko.

Po víťaznom zápase ste nikdy neriešili spôsob, akým ste dospeli k trom bodom?

Hrať proti mužstvám, ktoré sú v pozícii outsidera, nie je vôbec ľahké. Predovšetkým prvých desať či dvadsať minút, sú nabudené a chcú rozhodnúť vo svoj prospech. Kvalita sa však väčšinou ukáže trošku neskôr. O to sa snažili Island aj Lichtenštajnsko.

Naši chlapci to zvládli a získali šesť bodov. Vždy som sa sústredil rovnako na každý duel – na Anglicko, na Lichtenštajnsko, nikdy som nikoho nepodcenil. Samozrejme, boli lepšie aj horšie zápasy.

Zdá sa, že priamym súperom o postup je momentálne Luxembursko. Za vašich čias sa s týmto mužstvo veľmi nepočítalo…

Vidieť, ako sa futbal posúva. Všade. Nepoznám ich víziu, ani to, koľko investujú do futbalu.

Francesco Calzona Čítajte viac Zbierame body, ale náš výkon bol zlý! Calzonu zverenci sklamali, prezradil, čo ich znervózňovalo

Majú však len 600-tisíc obyvateľov…

(smiech) Pravda. Tieto menšie mužstvá majú motiváciu navyše. Luxemburčania nikdy neboli na ME, teraz majú veľkú šancu sa tam premiérovo dostať. To však nemôže byť pre nás výhovorka. Napokon, každý chce cestovať na šampionát.

S mužstvom sa po zápase rozlúčil Marek Hamšík. Kto ho zastúpi? Je ťažšie nahradiť tvorcu hry ako obrancu?

Keď som končil, na moje miesto sa tlačil vynikajúci Škriniar. Bola to prirodzená výmena, vedel som predsa, že Milan nebude hrať naveky defenzívneho záložníka. V jednej rozprávke sa písalo, že „ako vieš, kedy máš skončiť?“ No predsa mladí ti povedia.

A tak mi mladý Škriniar povedal, „Jano, vypadni!“ Nuž šiel som. Treba vedieť, kedy odísť. Nahradiť Hamšíka však bude oveľa ťažšie. Bol neuveriteľne komplexný, periférne videnie, prvý dotyk, prehľad na ihrisku, ľavá, pravá, strela. To všetko bude neuveriteľne chýbať.

Nenúka sa práve možnosť, že by jeho miesto na pár sezón zaujal Vladimír Weiss ml.?

Táto téma je hádam nekonečná – stále sa ma na to ľudia vypytujú. Samozrejme, na Vlada mám svoj názor, je špecifický, má svoju hlavu a často si nedáva servítku pred ústa. Netuším, čo sa mohlo udiať medzi ním a trénerom Calzonom.

Sme však ľudia, mali by sme k sebe hľadať cestu a problémy si vyrozprávať. A predovšetkým robiť to, čo je najlepšie pre slovenskú reprezentáciu. Weiss ml. má veľa skúseností, za sebou dobrú sezónu, určite by vedel pomôcť. Asi ich budem musieť dať dokopy. (úsmev)

Je to hráč, ktorý si zaslúži špeciálne zaobchádzanie?

Nie, to si nemyslím. To, že má takú povahu, je jeho vec a problém, v tomto smere treba pristupovať ku každému hráčovi rovnako. Obe strany by mali spraviť kompromis, teraz sa musí nájsť ten, kto urobí prvý krok.

Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Čítajte viac Výhovorky! Calzona zahmlieva, všetci vedia, že mu ide o Weissovu morálku. S najlepším hráčom to však treba vždy skúsiť

Ego dať jednoducho nabok. Calzona vie, že Vlado je dobrý hráč, určite ho pozná, možno ho ešte raz bude potrebovať. Čo ak sa nebodaj niekto zraní?

Taliansky kouč najprv uviedol, že ho nenominoval z taktických dôvodov. Obstojí pred vami takýto argument?

Fakt neviem, prečo je to takto. Či sa stretli, či sa pohádali. Sú to však veci, ktoré sa dajú riešiť. Vlado je veľmi sebavedomý chalan, má odvahu riešiť rôzne situácie. Ukazoval to aj v našej lige.

Keď v septembri budeme hrať proti Portugalsku iba nejaký obranný systém bez jedného-dvoch hráčov v predu, ktorí si dovolia prejsť jeden na jedného, potom to budeme mať veľmi ťažké. Vlado je ten správny typ.

Doplácame na Slovensku na málo sebavedomých hráčov?

Weiss ho má prehnane veľké (úsmev). Ale ak by mal každý aspoň polovicu z toho, čo má on, bolo by to super.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Vladimír Weiss ml. #Ján Ďurica #slovenskí futbalisti