Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ticho pred búrkou. Po dni voľna sa rozhorí najtesnejší súboj v histórii Tour, legenda opatrne ukazuje prstom na favorita

Do cieľa na slávnych Elyzejských poliach v Paríži zostáva odbicyklovať šesť etáp. Z pohľadu boja o celkový triumf na Tour de France budú tri dni kľúčové. Ten prvý je tu. Dnes je na programe nevyspytateľná časovka z Passy do Combloux.

17.07.2023 19:00
Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar Foto:
Jonas Vingegaard (vpravo) a Tadej Pogačar.
debata

Pelotón má za sebou deň voľna. Dvaja topfavoriti v boji o žltý dres – Jonas Vingegaard, ktorý ho aktuálne nosí a Tadej Pogačar – v pondelok zhromažďovali zvyšky síl do záverečného boja. S povoleným dopingom.

„Sú tu moji rodičia i priateľka, čo mi dodáva ďalšiu motiváciu a sebavedomie do ďalších dní,“ vravel 24-ročný Slovinec, ktorý aktuálne zaostáva za dánskym rivalom iba o desať sekúnd. To všetko po 62 hodinách a 34 minútach v sedle.

Pondelok bol na Tour priestorom na oddych, relax, ľahký tréning a tiež mediálne povinnosti. Aj Vingegaard ho strávil s najbližšími – s manželkou Trine a dcérkou Fridou čerpal silu v hoteli na úpätí Mont Blancu.

Na otázku novinárov, čo robí, stroho, ale s úsmevom odpovedal: „Len relax.“ A pridal aj malý odkaz pre Pogačara: „Budem pripravený!“

Najlepšie zarábajúci cyklisti na svete v roku 2023 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček dvadsiatich najlepšie...

Na takúto napínavú Tour si história hádam ani nepamätá. Bláznivý boj o sekundy pripomína zápletku medzi Laurentom Fignonom a Gregom Lemondom, ktorý vyhral podujatie v roku 1989 len s osemsekundovým náskokom.

Vtedajšiu bitku rozhodla časovka a v nej technologická prevaha Američana nad Francúzom. Teraz nič podobné nehrozí. Súboj Vingegaarda s Pogačarom je bitkou rovných.

Momentálne je ťažké predpovedať, kto bude mať v záverečných dňoch 110. ročníka Starej dámy navrch. Niekdajší skvelý nemecký vrchár Jens Voigt mierne favorizuje rodáka z Komendy:

„Pogačar má výhodu, predsa len je sviežejší. Pád na Liége – Bastogne – Liége ho prinútil dať si prestávku a jeho telo malo čas na zotavenie,“ hodnotil šance favoritov.

Nathan van Hooydonck Čítajte viac Fotoreportéri pri incidente zachytili aj Sagana. Divák s telefónom spôsobil tvrdý pád, na zemi bol i kľúčový muž Jumba

I samotný Pogačar na svojom instagramovom účte názorne ilustroval, aký taktický je súboj medzi ním a Vingegaardom – na fanúšikovskej kresbe sú dvaja súperi hrajúci šach.

Aj pondelňajšia časovka – jediná na tohtoročnej Tour – svojím spôsobom pripomína šachovú partiu. Je to 22,4-kilometrová trasa s komplikovaným profilom.

Vzhľadom na neustále stúpania a klesania bude náročné pre jazdcov nájsť správny rytmus. Navyše, posledných päť kilometrov je veľmi ťažkých. S pasážami, ktoré dosahujú až 15-percentný sklon.

„Jazdci budú stáť pred dilemou. Meniť alebo nemeniť časovkárske špeciály za klasické bicykle? Bude to zápletka, ale jednotlivé tímy si to zrejme už vyskúšali,“ vraví Lukáš Timko, cyklistický expert, ktorý pre Športweb denne hodnotí jednotlivé etapy.

Vingegaard i Pogačar sú vynikajúci časovkári, Slovinec možno o niečo lepší, lenže bude v nevýhode. Na trať vyjde tesne pred Dánom, ktorý bude mať lepší prehľad o svojom súperovi a tempo môže upraviť podľa potrieb a fyzických zásob.

Cyklohviezdy Tour de France a ich krásne partnerky Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Tvrdý tréning, drina, veľa stresu - aj o tom je...

Pri ich obrovskej vyrovnanosti sa v cieli neočakávajú dramatické rozdiely, na konci dňa by sa výsledok mohol rátať viac zo psychologického, než chronometrického hľadiska.

Časovka je síce dôležitá, ale v konečnom dôsledku rozhodujúca nebude. Už zajtra totiž na pelotón čaká etapa zo Saint-Gervais do Courchevelu: inými slovami – 166 kilometrov a vyše štyritisíc výškových metrov.

S namáhavým výstupom na Col de la Loze do výšky 2300 m. n. m. Možno kľúčový deň na Tour 2023.

A ak by aj nie, stále tu bude sobota a pred slávnym dojazdom do Paríža nachystané peklo v pohorí Vogézy.

Video

Možno by sa patrilo napísať pár slov aj o Petrovi Saganovi, ktorý sa s pretekmi lúči pomerne nenápadne. Pravdou však je, že najbližšie dni s určitosťou nebudú o ňom a do boja o etapové triumfy sa nezapojí.

V hre je žltý dres. Najvyššia méta na Tour.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tadej Pogačar #Jonas Vingegaard #Tour de France 2023 #žltý dres