Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Narodila sa, keď "Guga" šokoval svet a potom sama favoritkám vypálila rybník. Lotyšská bombardérka teraz zostrelila jednotku

Je to už šesť rokov, čo vtrhla na svetové dvorce. S totálnym rizikom a bez strachu bola hrozbou na všetkých turnajoch. Britský The Guardian s iróniou píše, že "kedykoľvek, na akomkoľvek povrchu a v ktorejkoľvek krajine môže zasiahnuť kohokoľvek mimo kurtu".

04.09.2023 15:50
Jelena Ostapenková Foto:
Jelena Ostapenková v zápase proti Ige Swiatekovej.
debata

V nedeľu večer si však Jelena Ostapenková prišla po najlepšiu hráčku sveta. Na US Open, pod svetlami štadióna Arthura Ashea, zdolala Igu Swiatekovú, svetovú jednotku a obhajkyňu titulu. Zvíťazila 3:6, 6:3, 6:1.

Svojím triumfom nielenže spôsobila najväčší šok v doterajšom priebehu posledného grandslamového turnaja sezóny, ale zatriasla aj tenisovým trónom. Kraľovanie mladej Poľky ukončila po 75 týždňoch.

Vzájomné zápasy znamenajú v tenise absolútne všetko. Ostapenková, hoci je v rebríčku WTA aktuálne o 20 miest nižšie ako Swiateková, nastúpila na osemfinále proti 22-ročnej Varšavčanke s pozitívnou bilanciou 3:0. Poľka to jednoducho na hráčky s „bombami“ od základnej čiary nevie.

To je však celá Ostapenková. Buď jej to tam padá alebo nie. Napríklad v 2. kole vo Flushing Meadows vyrobila proti Eline Avanesianovej až 80 nevynútených chýb. Keď sa o dva dni mala stretnúť s Češkou Petrou Kvitovou, tvrdila, že nemá čas rozmýšľať nad tým, kam pošle loptičku.

Hlavu si evidentne nelámala ani proti Swiatekovej, no loptičky si spravidla našli to správne miesto.

Iga Swiatek - Karolína Muchová Čítajte viac Suverénna výhra. Obhajkyňa titulu Swiateková postúpila do osemfinále

Antuková jazda

Ostapenková je už dnes známa tenisová bombardérka. Jej kariéru charakterizujú extrémy – z mesiaca na mesiac, od zápasu k zápasu a z výmeny na výmenu. Aj jej najväčší úspech – triumf na Roland Garros 2017 – prišiel odnikiaľ.

Pravda, Lotyška sa už v tom čase etablovala medzi hráčkami, ktoré bolo treba sledovať – hviezdna juniorská kariéra zvýraznená dievčenským titulom vo Wimbledone v roku 2014 s plynulým prechodom medzi profesionálky z nej robili hráčku budúcnosti.

Ale aj tak nič z toho nenasvedčovalo tomu, že je na dosah veľkému titulu. Veď Ostapenková bola na začiatku slávneho antukového grandslamu na 47. mieste. Ale asi jej to bolo súdené. Napokon, narodila sa v deň, keď Gustavo Kuerten, tiež nenasadený a bez veľkého titulu, ovládol mužský Roland Garros v roku 1997.

Cestu za najväčším úspechom v živote začínala na parížskom kurte číslo šesť. Už v 1. kole sa trápila a ako v spomienke na RG 2017 píše oficiálny portál WTA, prakticky nikto si ju nevšímal, až keď v druhom týždni turnaja vyradila svetovú jednotku Angelique Kerberovú.

„Po čiare udierala tak silno, ako len vedela. Loptičky lietali ponad sieť a do rohu. Akoby odnikiaľ. Sama seba som sa pýtala, kto to na druhej strane len skúša? To vážne?“ spomínala na svoju semifinálovú súperku Švajčiarka Timea Bacsinszká.

A finále? Ostapenková v ňom prehrávala so Simonou Halepovou 4:6 a 0:3. Avšak následne do čoho udrela, z toho bol víťazný úder. Celkovo si ich pripísala 54.

Keď má rodáčka z Rigy svoj deň, poráta sa aj s najväčšími favoritkami.

Ruská tenisová kráska Anna Kurnikovová Fotogaléria - 33 fotiek Všetky fotky
Svojho času na kurte hviezdna hráčka, ktorú...

Bez podpory

Jej život sa po víťazstve na Roland Garros zmenil. V jednom z rozhovorov sa priznala, že „potrebovala nejaký čas, aby si na to zvykla“. Hovorila o tlaku, ktorému čelila.

Koniec koncov, Jelena, v tenisovej brandži jej však nikto nepovie inak ako Alona, sa stala grandslamovou šampiónkou v 19 rokoch, čo ovplyvnilo aj jej mentalitu. Potrebovala čas, aby sa stotožnila s vedomím, že odteraz je šampiónka a veľká favoritka.

„Pretože každý očakával, že zrazu vyhráte takmer každý turnaj, čo je šialené. Stále ste predsa len človek a nemôžete sa každý deň cítiť skvele.“

Väčšina tejto pozornosti prichádzala z iných miest, nie priamo z kurtu. „Samozrejme, náhle som mala veľa pozornosti zo všetkých strán. Fotenia a iné záležitosti. Aj vo svojej krajine som bola odrazu populárnejšia. Všetci ma sledovali,“ vysvetľovala.

Pochopiteľne, bola prvou národnou grandslamovou šampiónkou… V štáte, kde tenis nebol v kurze. A kde jej tento rok kládli polená pod nohy. Lotyšska sa totiž mimoriadne dotýka vojna na Ukrajine.

Pobaltský štát bol súčasťou Sovietskeho zväzu, dodnes tam žije významná ruská menšina, tamojšia vláda a väčšinová spoločnosť sú však výrazne protirusky naladené. Aj preto sa lotyšský olympijský výbor rozhodol prerušiť finančnú podporu svojej hviezdy. Argument – spadá pod asociáciu, ktorá umožňuje ruským alebo bieloruským hráčom štartovať na turnajoch.

„Naozaj s tým nemám čo spraviť, neorganizujem turnaje. Na starosti to má WTA a ja nemám príležitosť hrať na iných podujatiach. To znamená, že musím s tenisom skončiť. Ale neurobím to, pretože som tenistka a toto je môj šport. Bohužiaľ, je to tak,“ vravela vtedy.

Toto kontroverzné rozhodnutie neskôr ministerstvo školstva zrušilo. Vyvolalo totiž mnoho negatívnych reakcií. „Oceňujem úvahy o nátlaku na WTA vo veci ruských športovcov, ale nebol to najlepší spôsob, ako to spraviť. Navyše sa to naozaj zle odkomunikovalo,“ napísal nám aj lotyšský novinár Rolands Elinš.

Djokovič tenis Čítajte viac Djokovič postúpil do štvrťfinále, čaká ho domáca hviezda. Prekvapujúci koniec Swiatekovej

Prekážka Gauffová

Samotná Ostapenková má zmiešané korene. Jej otec – Jevgenijs Ostapenko – je bývalý ukrajinský futbalista. Mama Jelena Jakovlevová zasa niekdajšia profesionálna tenistka. A napoly Lotyška, napoly Ruska.

Práve ona ju v piatich rokoch prvýkrát priviedla k tenisu. Spočiatku ho kombinovala so spoločenskými tancami a experti vravia, že za excelentnú koordináciu nôh vďačí práve tancu.

Na tohtoročnom US Open sa „pretancovala“ už do štvrťfinále. V ňom dnes večer vyzve talentovanú Američanku Cori Gauffovú. Jedno je isté, Ostapenková bude posielať na opačnú stranu „bomby“.

Otázne je, či budú padať na kurt alebo mimo neho.

Jelena Ostapenková a Iga Swiateková. Foto: ČTK / AP / John Minchillo
Jelena Ostapenková Jelena Ostapenková a Iga Swiateková.
debata chyba
Viac na túto tému: #Jelena Ostapenková #Iga Swiateková