Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezvykle červená tvár dávala tušiť, že s Djokovičom je zle-nedobre. Keď mu merali tlak, viacerí si mysleli, že zápas skrečuje

Po viac ako mesiaci to bola ďalšia epická bitka. Podľa mnohých ešte krajšia, ako vo Wimbledone. Dokonca najlepšia v histórii negrandslamových finále, ako napísal tenisový expert Patrick McEnroe.

21.08.2023 18:40
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič sa takto ovlažoval počas namáhavého finále.
debata (25)

Novak Djokovič zdolal v súboji o titul v Cincinnati Carlosa Alcaraza 5:7, 7:6 (7), 7:6 (4). Získal 39. trofej na podujatí Masters, svojmu mladému sokovi aspoň čiastočne oplatil prehru z Londýna a pred budúcotýždňovým US Open vyslal varovný signál.

Červená tvár

Hoci sa hralo len na dva víťazné sety, duel trval takmer celé štyri hodiny. Na konci mali toho obaja plné zuby.

„Ťažko to opísať, je to určite jeden z najťažších zápasov, aký som kedy v živote hral. Bez ohľadu na to, na akom turnaji, v akej kategórii, na akej úrovni, proti akému súperovi,“ vravel šťastný rodák z Belehradu.

Má 36 rokov, na kurte stál proti nemu o šestnásť rokov mladší súper v plnej sile. Navyše, v Cincinnati pálilo horúce slnko a Djokovič spočiatku vyzeral, že s tým bude mať vážne problémy.

Na kurt bol dokonca privolaný fyzioterapeut. Skontrolovali mu krvný tlak a dal lieky. Predtým, ako sa vrátil späť na kurt, zakričal: „Nikam nejdem“.

„Nemôžem uveriť, že napokon vyhral. Nevyzeral príliš dobre, mal červenú tvár, myslela som si, že sa vzdá. To je naozaj neuveriteľné. Šport posunul na ľudské limity,“ napísala po zápase Kanaďanka Eugenie Bouchardová, hráčka, ktorá často glosuje Djokovičove duely.

Caroline Wozniacka Čítajte viac Návrat tenisovej "námorníčky". Dánska jazyčnica si Kournikovovej outfit vybavila priamo u šéfa Adidasu

„Vždy som bola najväčší fanúšik Rogera Federera, ale všetci musíme uznať, že Novak je nesporne najlepším hráčom v histórii. Šialene pôsobivé,“ doplnila v tweete.

Pre Djokoviča to bolo 359 stretnutie proti hráčovi z elitnej desiatky. Vyhral 69 percent z nich, nikto iný taký úspešný nebol. Počas oficiálnej ceremónie však vystrúhal Alcarazovi poklonu. „Chlapče, ty sa asi nikdy nevzdáš,“ narážal aj na neuveriteľný pohyb mladého hráča.

„Som predsa Španiel,“ usmial sa Alcaraz. „To som už tuším niekde počul,“ kontroval Djokovič, ktorý tak premostil na Rafaela Nadala, ktorý je podobne nezlomný ako jeho krajan.

Zatiaľ čo si Djokovič vychutnával už 95. kariérny titul, štvrtý tohtoročný, Alcaraz tesnú prehru vstrebával ťažko. Pri čakaní na slávnostný ceremoniál ukrýval plačúcu tvár do uteráka, dojatie ho premáhalo aj pri ďakovnom príhovore.

„Ani neviem, prečo som plakal. Pretože som na seba naozaj pyšný,“ povedal neskôr. „Bojoval som do poslednej loptičky a skoro som porazil jedného z najväčších hráčov nášho športu.“

Trón je blízko

Djokovič sa ubránil mečbalu a sám ich potreboval päť, aby sa dostal cez cieľovú čiaru. Titul na Western & Southern Open, ako sa podujatie v Cincinati nazýva, zdvihol tretíkrát v kariére. Svetovou jednotkou sa zatiaľ nestane, momentálne sa však zdá, že striedanie na tróne je nevyhnutné.

10 dôvodov, prečo je Djokovič najlepší v histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Nik nemá viac grandslamových triumfov: Po...

Po pulzujúcom finálovom triumfe nad Alcarazom má totiž post jednotky opäť na dosah. Začiatkom minulého týždňa mal Španiel pred Djokovičom pohodlný 600-bodový náskok, ziskom titulu sa však Srb dotiahol na manko dvadsiatich bodov.

A keďže Alcaraz na US Open obhajuje dvetisíc bodov do rebríčka ATP, okrem iného to znamená, že supertalentovaný tenista nemôže po lanskom ťažení pridať v New Yorku ďalšie body.

Naopak Djokovič, ktorý vlani nemohol vstúpiť na americkú pôdu, lebo nebol očkovaný, nič neobhajuje. Stačí mu uspieť v úvodnom kole a trón bude opäť jeho.

Že sa Djokovič vráti na post svetovej jednotky, je prakticky isté. Pravdepodobné je aj to, že vo finále US Open, ktoré sa začne v pondelok, opäť narazí na Alcaraza. Prognózujú to prakticky všetci bookmakeri.

0 kurnik Čítajte viac Najkrajšia žena, aká kedy hrala tenis. Božská Anna oslavuje, prešla zásadnou premenou

Fanúšikovia na sociálnych sieťach si zasa robili žarty, že ak to tak napokon nebude, vo východnej metropole USA nastanú nepokoje. Všetci si želajú piate pokračovanie tohto unikátneho súboja generácií (vzájomná bilancia je 2:2).

Djokovič v nedeľu vyhral bitku, nie vojnu…

25 debata chyba