Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Návrat tenisovej "námorníčky". Dánska jazyčnica si Kournikovovej outfit vybavila priamo u šéfa Adidasu

Celú dekádu patrila na kurtoch medzi najväčšie hviezdy. Nielen tenisové umenie, ale aj atraktívny výzor z nej robili jednu z najobľúbenejších hráčok na okruhu. Caroline Wozniacka, hoci má už 33 rokov a dve deti, sa po pauze vracia späť. Plná sebavedomia a veľkých plánov.

18.08.2023 18:20
Caroline Wozniacka Foto:
Šarmantná Caroline Wozniacka.
debata

Lepšie ako predtým

Všetci v jej rodine sú atleti. Mama hrávala volejbal dokonca v poľskom národnom tíme, otec profesionálne futbal v Poľsku aj v Dánsku. S takouto DNA skrátka musíte mať talent.

Caroline ho potvrdzovala od útleho detstva. Chytila tenisovú raketu a do roka zdolala svoju mamu. Keď mala desať, poradila si aj so štrnásťročným bratom. Bol vraj taký nahnevaný, že s týmto športom navždy skončil.

„Nikdy som však nepokorila otca – je taký súťaživý, že kedykoľvek som sa k tomu priblížila, našiel spôsob, ako prerušiť zápas,“ smeje sa sympatická Dánka.

Wozniacka nedávno rozpovedala svoj príbeh pre magazín Vogue. Opisuje v ňom moment, keď sa pred tromi rokmi rozhodla ukončiť aktívnu kariéru. Mala pocit, že dosiahla takmer všetko.

"Chcel som si založiť rodinu a potrebovala pauzu. Netušila som, ako dlho to bude trvať. Ale potom, jedného dňa na konci minulého roka, som sa pristihla, ako sa pripravujem na kurte. A keď ma navštívil môj otec na Floride, uvedomila som si, že potrebujem radu.

Udierala som 20, 30 minút – ani neviem ako dlho, ale v jednom momente som sa naňho pozrela a povedala: ‚Mám pocit, že to triafam lepšie ako kedykoľvek predtým. Vymýšľam si to?‘"

To bol ten silný moment, keď si povedala, že sa musí vrátiť…

Nielen otec, aj jeho dcéra bola vždy veľmi súťaživá. Keď mala desať, vyhrala dánsky šampionát pre dievčatá do dvanásť rokov.

V národnej televízii sa jej reportér opýtal: „Aké sú tvoje ciele – chceš hrať len tak pre zábavu? Chceš ísť na vysokú školu?“ "Pozrela som sa mu priamo do očí a povedala:

‚Budem svetovou jednotkou a vyhrám grandslam.‘" Rodičia stojaci vedľa sa len usmievali. Akoby si vraveli – aké bláznivé… Aké roztomilé…

Mimochodom, Dánsko bolo v tom čase netenisovou krajinou bez grandslamového víťaza… Až Caroline to na Australian Open 2018 zmenila.

Caroline Wozniacka. Foto: SITA/AP, Dita Alangkara
Wozniacka Caroline Wozniacka.

Námornícka košeľa

Vždy vraj bola posadnutá tenisovými outfitmi Anny Kournikovej. Boli také farebné a štýlové, že prosila rodičov, aby jej ich kúpili. Boli však drahé a tak si „malá drzaňa“ na radu otca zohnala číslo na generálneho riaditeľa Adidas Denmark.

„Ahoj, volám sa Caroline Wozniacka. Hrám tenis a som v ňom naozaj dobrá. Vyhrala som národné majstrovstvá 6:0, 6:0 vo všetkých mojich zápasoch. Budem svetovou jednotkou a myslím, že by ste chceli byť toho súčasťou,“ vravela mu sebavedomo.

Čoskoro jej každú sezónu posielal katalógy Adidas a mohla si vybrať, čo len chcela. Námornícke šortky s opaskom a námornícka košeľa bez rukávov s výstrihom do V, ktorú mala na sebe aj Kournikovová, patrili medzi obľúbené.

V pätnástich ovládla juniorský Wimbledon, stala sa profesionálkou a začala žiť svoj sen. O päť rokov neskôr – 10. októbra 2010 – bola číslom jeden na svete.

„Zdalo sa to až príliš jednoduché. Bola som mladá a nemala žiadny strach. Dostala som sa na vrchol svojho športu skôr, než som si to stihla uvedomiť,“ vysvetľuje. Zastavilo ju až telo. V Melbourne 2020 ju tak veľmi boleli kĺby, že po turnaji s tenisom sekla.

Jej manžel David Lee je bývalý basketbalista NBA. Po konci kariéry spolu cestovali po Austrálii a potom po Novom Zélande, Caroline s rodičmi vyliezla na Kilimandžáro. Počas covidu si pár prenajal dom na malom dánskom ostrove Bornholm. Narodili sa im deti – dievčatko Olivia a chlapec James.

„Do tenisovej loptičky som udrela až po narodení Jamesa, viac ako dva roky po poslednom zápase. Ťažko povedať, prečo alebo čo sa zmenilo, ale keď ma môj otec v ten deň videl trénovať, povedal: ‚Zdá sa, že si to viac užívaš‘. Presne tak som sa cítila,“ vysvetľuje.

O niekoľko týždňov sa definitívne rozhodla, že je čas na návrat.

"Takže idem hrať na US Open. V New Yorku je jednoducho elektrizujúca atmosféra, ktorej sa nemôžem nabažiť. Ako dlho vydržím na najvyššej úrovni – rok, dva či tri? Neviem. Ale viem, že o päť rokov, keď budú deti v škole, už bude na návrat neskoro.

Nečakajte odo mňa žiadne odvážne predpovede, no ak by som si neverila, nerobila by som to. Som príliš súťaživá na to, aby som sa len ukázala a nemala pocit, že sa opäť stanem jednou z top tenistiek," vraví.

Caroline Wozniacka na stránke Sports Ilustrated. Foto: Twitter Caroline Wozniackej
Caroline Wozniacka Caroline Wozniacka na stránke Sports Ilustrated.

Požehnanie Sereny

Wozniacka je jednou z najlepších priateliek legendárnej Sereny Williamsovej. Tá pred rokom ukončila kariéru a rozhodla sa venovať už iba rodine. Momentálne čaká druhé dieťa. Američanka Dánku pri návrate podporila.

"Rozprávala som sa s mnohými ženami, ktoré sa vzdali svojich snov, pretože chceli byť s rodinami, ale niekde hlboko vo vnútri majú túžbu robiť niečo, čo ich napĺňa. Chcem tým ženám ukázať, že možno existuje spôsob.

Môžete mať oboje – môžete byť nadšení svojou rodinou a všetkým, čo máte doma a napriek tomu mať kariéru a byť v nej skvelí," filozofuje.

Poukazuje na fakt, že zatiaľ čo muži ako Novak Djokovič, Rafael Nadal i Roger Federer môžu hrať tenis a pritom mať deti, u žien je to skôr sporadické.

„Pre nás to je skôr buď – alebo. Chcem byť súčasťou zmeny. Victoria Azarenková, Kim Clijstersová a Serena už ukázali, čo to znamená mať dieťa a vrátiť sa na okruh WTA. V žiadnom prípade to nie je ľahké, ale je to možné,“ dúfa.

Tvrdí, že nie je nervózna. Veď sa len vracia k niečomu, čo tak veľmi miluje. „A či môžem vyhrať US Open? Áno, myslím si to. Preto to predsa robím,“ dopĺňa pre Vogue.

Do nestáleho ženského kolotoča, v ktorom môžeme hovoriť maximálne o dvoch stabilne hviezdnych hráčkach, sa tak vracia dánska stálica.

Matka, ktorá chce najbližšie roky stihnúť všetko.

Atraktívna Caroline Wozniacka sa vracia na kurty Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Bývalá svetová jednotka Carolina Wozniacka...
debata chyba
Viac na túto tému: #Caroline Wozniacka