Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Svetový Slovák

Peter Sagan dopísal poslednú kapitolu na Tour de France. Akiste by sme si želali, aby jeho lúčenie bolo veľkolepejšie, Tourminátor však stratil iskru. Nie dnes, ani včera. Už pred pár rokmi.

23.07.2023 20:30
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan sa rozlúčil s najslávnejšími etapovými pretekmi na svete.
debata (8)

Posledný mesiac jazdil trošku z povinnosti a bolo to cítiť. Kto vie čítať medzi riadkami, pochopil, že jeho hlava už nebola nastavená na víťazstvá. Na Hulka ani iné nezabudnuteľné gestá. Do cieľa chcel dôjsť predovšetkým bezpečne.

Na tohtoročnú Tour – rovnako ako Sagan – zrejme rýchlo zabudneme. To, čo dokázal predtým, tu však ešte dlho zostane. Žilinský rodák sa veľkými písmenami zapísal do histórie najslávnejších cyklistických pretekov na svete. A ak sme zvykli o slovenských športovcoch hovoriť ako o chodiacej reklame na našu krajinu, on bol suverénne tou najväčšou.

Povedzte Sagan kdekoľvek v Európe a budú nasledovať uznanie i úsmev – žiadny iný športovec pod Tatrami takýmto výrazným spôsobom neprekročil hranice Slovenska. Dosiahnutými výsledkami, spôsobom boja, odvahou, živelnosťou a prirodzenosťou.

Peter Sagan Čítajte viac Predbehol dobu, uchvátil davy. V obľube schoval Sagan do vrecka aj víťaza Tour. Teraz túži po tichu

Akousi výstrednosťou na strane jednej, ale na druhej zasa typickou tajuplnosťou. Prístupom, lebo veci rád zjednodušoval – akoby nám chcel povedať, aby sme tú ozajstnú dôležitosť prikladali výlučne tomu, čo si ju skutočne zaslúži – „Why so serious?"

To všetko z neho urobilo najväčší cyklistický magnet v tomto storočí. A z tohto športu aj jeho zásluhou atraktívny a vážny biznis, ako tvrdia znalí cyklistickí insajderi.

Sagan dal zbohom Tour de France, o pár mesiacov definitívne vycúva z hviezdneho pelotónu. Bola to veľká šou a Starej dáme, hoci má už 110 rokov, pri nej neraz poskočilo srdce.

Chlapec z malého Slovenska bol naozaj svetový.

Nezabudnuteľné momenty Petra Sagana na Tour Fotogaléria - 43 fotiek Všetky fotky
Zaspomínajte si na najslávnejšie momenty Petra...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2023