Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američania už nešíria strach. Najlepšie to vie ich ponižovaný sused

Najkvalitnejšia liga, najlepší hráči, zaručené tituly z medzinárodných podujatí. To však už neplatí, pretože basketbalový svet sa mení.

07.09.2023 19:37
Tyrese Haliburton USA Foto:
Tyrese Haliburton v drese USA na MS 2023.
debata

Americkí basketbalisti nechýbajú v najlepšej štvorke MS 2023 a sú top favoritmi na zisk titulu, ktorého držiteľ bude známy po odohratí nedeľného finále v Manile.

Pretrvávajúca pachuť

Lenže výber USA nečaká na ceste za zlatom nič ľahké.

Najmladší tím na turnaji je zostavený z vychádzajúcich hviezd zámorskej NBA, ktoré zatiaľ na šampionáte zaváhali len raz, keď v nadstavbovej skupine šokujúco prehrali s Litvou.

Nasledovala však razantná odpoveď v podobe presvedčivého triumfu nad Talianskom a suverénny postup do semifinále. „Ideme si po titul, nič iné nás nezaujíma. Treba zvládnuť ešte dva zápasy,“ burcuje krídelník Anthony Edwards.

Boriša Simanič Čítajte viac Veľká nepríjemnosť na MS v basketbale. Srbský hráč sa domov vráti bez dôležitého orgánu v tele

Američania majú čo naprávať.

Na predchádzajúcich MS prehrali vo štvrťfinále s Francúzskom a napokon skončili až na siedmom mieste. Hoci potom vyhrali olympijský turnaj v Tokiu, pachuť neúspechu zo šampionátu im zostala doteraz.

„Máme zodpovednosť voči fanúšikom. Sú nároční, ich podpora a vášeň pre hru nás ženú dopredu. Nechceme, aby opäť zažili sklamanie,“ vraví kouč USA Steve Kerr.

Jeho zverenci narazia v boji o finále na nevyspytateľných Nemcov (piatok, 14.40 SELČ). Mužstvo vedené rozohrávačom Dennisom Schröderom je v semifinále MS prvýkrát od roku 2002 a vie, že má pred sebou veľkú výzvu – vybojovať historicky prvú výhru nad USA.

„Zdolať americkú reprezentáciu na vrcholnom podujatí je niečo, o čom sníva každý basketbalista. Urobíme maximum, aby sa to podarilo práve nám,“ reaguje Schröder.

Zámorie vs. Európa

Na päťnásobných majstrov sveta si brúsia zuby aj ich susedia. Kanadský basketbal bol dlho v tieni amerického, ale tohtoročný výber je o niečom inom. Javorovým listom vyrástla silná generácia hráčov odchovaná „americkou“ NBA.

468939290 Čítajte viac Už sa ma nikdy takto nedotýkaj, reagoval hráč na výbuch emotívneho trénera. Dožadoval sa rešpektu prehnane?

Lídrom mužstva je Shai Gilgeous-Alexander. Rozohrávač Oklahomy už vo veku 25 rokov patrí medzi najvýraznejšie individuality v profilige a výnimočný talent ukazuje aj na šampionáte.

Vo štvrťfinále nastrieľal 31 bodov, dokonale zatienil slovinskú hviezdu Luku Dončiča a potiahol tím do semifinále MS, kde si Kanada zahrá prvýkrát v histórii.

„Ani my, ani USA nemáme boj o zlato istý. Obe mužstvá čakajú nároční súperi. Ak by sa podarilo zámorské finále, bolo by to skvelé. Americkí fanúšikovia dlho tvrdili, že Kanada nevie hrať basketbal. Chceme im dokázať opak,“ vraví rodák z Toronta.

Kanadská hviezda Shai Gilgeous-Alexander v akcii. Foto: fiba.basketball
Shai Gilgeous-Alexander Kanadská hviezda Shai Gilgeous-Alexander v akcii.

Javorové listy vyzvú Srbov (piatok, 10.45), vicemajstrov sveta z roku 2014.

Hoci trénerskej legende Svetislavovi Pešičovi chýba najväčšia hviezda Nikola Jokič, mužstvo aj bez úradujúceho šampióna NBA podáva vyrovnané výkony a v semifinále je zaslúžene.

„V ceste nám stojí najlepšie mužstvo na turnaji. Ale ak budeme hrať našu hru, môžeme byť úspešní,“ reaguje 74-ročný kouč.

Svetový šampionát, ktorého základné skupiny hostili okrem Filipín aj Indonézia a Japonsko, slúži aj ako kvalifikácia na budúcoročnú olympiádu v Paríži.

Okrem domácich usporiadateľov majú nateraz istú miestenku aj všetci štyria semifinalisti, ako aj najlepšie mužstvá na svojich kontinentoch – Austrália, Japonsko a Južný Sudán.

Najpopulárnejší športovci všetkých čias Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Veľkosť športovca ani jeho popularita sa nedajú...
debata chyba
Viac na túto tému: #USA #basketbal #MS 2023