Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvá časť šampionátového dvojboja. Sagan sa pokúsi o zázrak

V časoch najväčšej slávy by mu profil ideálne vyhovoval a cyklistické veľmoci by opäť spriadali plány, ako ho odstaviť z hry. Teraz však už patrí medzi tých, ktorí môžu len prekvapiť.

06.08.2023 07:11
Peter Sagan Foto:
Trinásty štart a posledný. Peter Sagan sa lúči s cestnými pretekmi na majstrovstvách sveta.
debata

Peter Sagan sa chystá na rozlúčku s majstrovstvami sveta na ceste. Nedeľňajšie preteky s hromadným štartom, ktoré ako jediný jazdec histórie vyhral trikrát za sebou, sú súčasťou mamutieho podujatia v Glasgowe.

Škótska metropola hostí šampionát vo všetkých cyklistických disciplínach, chýba len cyklokros a gravel. V akcii bude aj 44 Slovákov, no najväčšia pozornosť sa sústredí na slávneho Žilinčana.

Zbohom cesta

Sagana čaká trinásta účasť na MS, medzi elitou debutoval v roku 2010. Vtedy preteky v okolí austrálskeho Geelongu nedokončil, do cieľa neprišiel ani v Innsbrucku 2018. Napriek tomu sa hrdí jednou z najlepších bilancií zo šampionátov v novodobej histórii. S troma titulmi a celkovo šiestimi umiestneniami v najlepšej desiatke patrí medzi legendy súťaže o dúhový dres.

Do Škótska prichádza po Tour de France, s ktorou sa rozlúčil splnením vytýčených cieľov – potešiť a pozdraviť priaznivcov, ktorí mu držali palce počas kariéry, a prísť do cieľa v Paríži bez zranení. „Preteky na MS sú vždy špecifické. Tón udávajú silné cyklistické krajiny, ak chce niekto prekvapiť, musí mať extra výkonnosť i dávku šťastia. Uvidíme, ako to dopadne v Glasgowe,“ vyjadril sa počas sezóny.

Peter Sagan Čítajte viac Sagan z dejiska MS hodnotí trať. Spomína šťastie i pády, veľa optimizmu však z neho nevyžaruje

Na šampionát sa naladil víťazne po triumfe na exhibičnom kritériu vo Švajčiarsku. Sám však najlepšie vie, že konkurencia na MS bude oveľa väčšia. Na sklonku „cestnej“ kariéry sa pokúsi o čo najlepší výsledok, po ruke bude mať aj krajana Matúša Štočeka.

Zároveň musí myslieť na to, že šesť dní po pretekoch na ceste ho čaká druhá časť glasgowského dvojboja – horská cyklistika. Ak na „horáku“ zajazdí solídny výsledok, priblíži sa k vytúženej účasti na budúcoročnej olympiáde v Paríži.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike 2023