Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď útočilo slovenské monštrum, Američania vyskakovali z kože. Sagan neváhal dohnať súperov k slzám

V druhej polovici uplynulej dekády bol v plnej sile. Súperi vedeli, čoho je schopný, ale na výkony bleskového Slováka nemali odpoveď. Najmä preto mohol predviesť to, čo nedokázal žiadny cyklista v 200-ročnej histórii tohto športu.

04.08.2023 05:40
Sagan Bergen 2017 Foto:
Peter Sagan po zisku tretieho titulu majstra sveta na MS 2017 v Bergene.
debata (7)

Peter Sagan zostáva jediným jazdcom, ktorý vyhral preteky s hromadným štartom na majstrovstvách sveta trikrát za sebou. V nedeľu dostane ďalšiu šancu a ak uspeje, vytvorí ďalší historický rekord.

V 33 rokoch sa lúči s cestnou cyklistikou a na šampionáte v Glasgowe nepatrí medzi top favoritov. Napriek tomu, napokon ako vždy, platí, že Žilinčana neradno odpisovať.

01. Dvadsiata etapa Sagan Čítajte viac Čo vždy zaujímalo Sagana? Aby sa točili kolieska. Takého cyklistu nebudeme mať 100 rokov

Veď vyhrávať na MS vie lepšie, ako ktokoľvek iný.

Richmond 2015

V ten rok sa mu nič nedarilo. Nevyhral ani jednu z monumentálnych klasík, ktoré boli v každej sezóne jeho veľkým cieľom.

Na Tour de France si vyslúžil prezývku „večne druhý“. Hoci obhájil titul v bodovacej súťaži, chýbajúci etapový triumf ho škrel.

Peter Sagan. Foto: Profimedia
08. Sagan história Tour Peter Sagan.

Najlepší výkon sezóny si odložil do Ameriky. V krajine si užíval veľkú popularitu aj vďaka spolupráci s výrobcom bicyklov Specialized a pre tamojších fanúšikov bol najväčším favoritom.

Európania si to nemysleli. Spoliehali sa na silnejšie a početnejšie tímy, ktoré dotlačia ich lídrov k zlatu.

Sagan však ukázal skvelý cit pre správnu chvíľu a precízne určenú taktiku. Zaútočil v prudkom stúpaní tri kilometre pred páskou a do cieľa prišiel osamotený.

sagan triumf Čítajte viac Prvá výhra v sezóne! Sagan ovládol kritérium vo Švajčiarsku, zdolal aj Pogačara

„Monštrum zo Slovenska ovládlo MS!“ hlásala titulka francúzskeho denníka L'Equipe. Domáci boli vo vare, vyhral ich obľúbenec.

"Amerika mu fandila. V poslednej zákrute išli ľudia doslova vyskočiť z kože. Brali to tak, že ak nevyhrá Američan, musí to byť Sagan,“ spomínal šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara.

Reakcie súperov najlepšie vystihli slová Johna Degenkolba.

Nemecký univerzál mal skvelú formu, počas sezóny vyhral monumenty Miláno – San Remo i Paríž – Roubaix a v Richmonde si brúsil zuby na zlato. Na rivala spod Tatier však ani on nestačil.

Nezabudnuteľné momenty Petra Sagana na Tour Fotogaléria - 43 fotiek Všetky fotky
Zaspomínajte si na najslávnejšie momenty Petra...

„Každý od Sagana čakal podobný útok, všetci sme boli na to pripravení. Nebolo to žiadne prekvapenie. Nikto však nebol schopný zareagovať a dostihnúť ho. Famózny výkon,“ pochválil Slováka.

Dauha 2016

Sagan si užíval rastúci záujem i sezónu v dúhovom drese. V rámci zlepšenia nálady si odskočil do Brazílie, kde na olympiáde štartoval v disciplíne, ktorú miloval od detstva – v horskej cyklistike.

V Dauhe ho čakala nielen obhajoba titulu, ale aj úmorné katarské horúčavy a nabudení súperi, ktorí plánovali odvetu za Richmond.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #MS 2023 #Glasgow 2023