Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Vodácki šampióni píšu premiérovi. Stratili partnera

Roky sa zvykli najmä chváliť (mali čím), teraz lamentujú. Vodný slalom, medailovo najúspešnejší slovenský šport na olympijských hrách, sa musí v najbližšom období výrazne uskromniť.

17.04.2013 18:50
Hochschornerovci Foto:
Peter a Pavol Hochschornerovci.
debata (5)

Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode dostane podľa nového systému rozdeľovania menej peňazí zo štátnych zdrojov a navyše prišiel po ôsmich rokoch o kľúčového reklamného partnera.

Slovenský plynárenský priemysel poskytol vodákom ročne 300-tisíc eur. Logo spoločnosti nosili na helme či lodi najväčšie slovenské hviezdy, bol partnerom reprezentácie i medzinárodných podujatí na kanáli v Čunove. „Dozvedeli sme sa to začiatkom apríla a zohnať teraz náhradu je prakticky nemožné,“ komentoval generálny manažér zväzu Richard Galovič.

K téme sa vyjadril aj Peter Hochschorner, s bratom Pavlom trojnásobný olympijský víťaz a držiteľ bronzu z lanskej olympiády v Londýne. „Vieme, že v spoločnosti došlo k zmene majiteľov, ale keďže väčšinovým vlastníkom je štát, napísali sme aj s Michalom Martikánom list premiérovi so žiadosťou o pomoc.“

„V súčasnosti prehodnocujeme možné formy spolupráce v oblasti sponzoringu a podpory verejnoprospešných aktivít. SPP patrí k najväčším firemným sponzorom a filantropom. V roku 2013 plánujeme vynaložiť na verejnoprospešné aktivity viac ako 3,5 milióna eur,“ reagoval hovorca SPP Peter Bednár.

Zo zdrojov ministerstva školstva dostali vodáci v porovnaní s vlaňajškom o 60-tisíc eur menej. Nový kľúč, podľa ktorého sa rozdeľujú peniaze športovým zväzom, odsunul vodný slalom v rebríčku športov až na pätnáste miesto. Vzorec bral do úvahy dosiahnuté úspechy a popularitu športu (na základe prieskumu verejnej mienky a výskytu v médiách).

„Nechcem sa nikoho dotknúť, ale tento rebríček neodráža realitu. Nechápem, prečo z peňazí daňových poplatníkov dotujeme osemdesiat športových odvetví. Medzi nimi aj také, v akých máme reprezentantov, o ktorých ani netušíme.“ A to ešte vodných slalomárov zachránila klauzula, že zväz môže dostať maximálne o desať percent menej prostriedkov než minulý rok.

Čo to pre vodákov znamená v praxi? Zväz bol nútený zatiaľ zrušiť realizačný tím juniorov a nepredĺžil zmluvu ani s trénermi Petrom Hochschornerom starším a Jozefom Martikánom (zväz im platil za ich aktivitu počas reprezentačných akcií, inak sú zamestnancami rezortných stredísk).

Otázne je konanie finále Svetového pohára v Čunove. Náklady na jeho organizáciu predstavujú 120 000 eur. „Ešte šťastie, že tohtoročné vrcholy nie sú v zámorí, ale u susedov. Majstrovstvá sveta v Prahe, Európy v Krakove a juniorský šampionát usporiadame doma v Liptovskom Mikuláši,“ dodal šéf zväzu Ivan Cibák.

5 debata chyba