Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Slovenský triumf vo Fínsku. Vlhová nedala konkurencii šancu

Rýchla, sebavedomá, bezkonkurenčná. Petra Vlhová vstúpila do slalomárskej časti sezóny Svetového pohára dominantne. Slovenská lyžiarka ovládla úvodné preteky v Levi.

21.11.2020 14:10
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (60)

Obhajkyňa malého glóbusu nedala konkurencii šancu. Už v úvodnom kole naznačila najvyššie ambície, keď ho vyhrala o 15 stotín sekundy pred Mikaelou Shiffrinovou.

„Stále však môžem ísť lepšie. Zanalyzujem video a uvidím, kde sa môžem zlepšiť,“ vravela zverenka Livia Magoniho pred druhým kolom v rozhovore pre RTVS.

Stavba jeho trate pripadla práve na talianskeho trénera. Vlhová prezradila, že pôjde o značnú výhodu, keďže rovnakú trať dlhšie trénovali.

A to sa potvrdilo. Vlhová predviedla aj v druhej jazde výborný výkon, vyhla sa chybám a do cieľa prišla s náskokom 18 stotín sekundy pred Shiffrinovou. Tretie miesto obsadila Rakúšanka Katharina Liensbergerová, ktorá stratila viac ako pol sekundy.

„Išla som naplno. Dosiahla som prvé víťazstvo v prvom slalome sezóny, takže som spokojná. Je to dôležité pre ďalší vývoj. V Levi sme strávili tri týždne, urobili sme kusisko práce,“ hovorila Vlhová v prvej reakcii po dojazde do cieľa.

Vlhovej triumfálny víkend v Levi Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová počas 1. kola slalomu v Levi.

Iba 25-ročná slovenská zjazdárka súťaží síce v ére multirekordnej a fenomenálnej Shiffrinovej, sama však v strednom kariérovom veku atakuje zaujímavé méty.

V prvom z dvoch víkendových slalomov dosiahla svoje pätnáste víťazstvo v pretekoch SP, čo sa veličinám ako Perrine Pelenová, Anna Veithová, Sonja Nefová, či Isolde Kostnerová podarilo za celé ich súťažné dráhy.

Rovnaký počet triumfov má na konte aj 30-ročná Federica Brignoneová, celková víťazka predchádzajúcej sezóny SP.

V sobotu sa Vlhová postavila na stupne víťazov po 36. raz. Hymnu na počesť víťazky si vypočula pätnástykrát.

Druhé kolo slalomu v podaní Petry Vlhovej v Levi.

Slovenka sa vďaka zisku 100 bodov vyšvihla na prvé miesto v celkovom hodnotení Svetového pohára. Dokopy ich má už 160.

Napokon, rodáčka z Liptovského Mikuláša sa netají tým, že v tomto ročníku Svetového pohára chce zaútočiť nielen na malé, aj veľký glóbus pre najlepšiu lyžiarku planéty.

O ďalšie body bude bojovať už v nedeľu, keď sa v Levi uskutoční druhý slalom. Vlhová aj do neho vstúpi v pozícii veľkej favoritky.

Výsledky slalomu SP v Levi:
1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:50,11 min., 2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,18 s, 3. Katharina Liensbergerová (Rak.) +0,57, 4. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,35, 5. Michelle Gisinová (Švaj.) +1,41, 6. Laurence St-Germainová (Kan.) +1,42, 7. Katharina Truppeová (Rak.) +1,77, 8. Chiara Mairová (Rak.) +2,04, 9. Melanie Meillardová (Švaj.) +2,10, 10. Katharina Huberová (Rak.) +2,25

Celkové poradie SP (po 2 súťažiach):
1. VLHOVÁ 160 bodov 2. Marta Bassinová (Tal.) 113, 3. Gisinová 95, 4. Federica Brignoneová (Tal.), Shiffrinová po 80, 6. Mina Fürst Holtmannová (Nór.) 63

Poradie v slalome (1):
1. VLHOVÁ 100, 2. Shiffrinová 80, 3. Liensbergerová 60, 4. Holdenerová 50, 5. Gisinová 45, 6. St-Germainová 40

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #slalom #levi #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní