Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na tribúnu sa ide cez záhrady miestnych. Bradatý klub so štadiónom menším ako Dunajská Streda si zahrá Premier League

Poctivo sa vracal dozadu, aby pomohol spoluhráčom. Z ničoho nič sa sklátil na zem a odpadol. Hráčov Lutonu Town to poriadne zasiahlo, ale nedali na sebe nič poznať.

02.06.2023 17:01
Luton Town štadión Foto:
Štadión Lutonu Town v srdci mesta.
debata

Nakoniec – s vedomím, že kapitán Tom Lockyer je v nemocnici stabilizovaný a mimo ohrozenia života – dovŕšili neuveriteľnú deväťročnú jazdu z piatej do prvej anglickej ligy.

„My sme takí. Nevzdáme sa, držíme spolu. Iba vďaka tomu ideme do Premier League. Aj keď si stále myslím, že sa mi to iba zdá. Viete, posledné dni boli náročné. Málo spánku, veľa alkoholu a kriku,“ smial sa obranca Dan Potts počas postupových osláv.

Vzostup, pokuta a pád

Mnohí futbalisti si krátia čas videohrou FIFA. Príbeh Lutonu nápadne pripomína mód kariéra. Na najťažšej obtiažnosti…

História klubu sa píše od roku 1885. Máloktorý anglický klub stojí na starších základoch. Tie sa za takmer 150 rokov otriasli hneď niekoľkokrát.

The Hatters (klobúčnici) – prezývka sa viaže na historický predaj a výrobu klobúkov v oblasti – oslavovali niekoľko postupov, v sezóne 1987/88 získali jedinú veľkú trofej – anglický Ligový pohár a radovali sa z veľkých skalpov.

Luis Enrique Čítajte viac Bude mať Lobotka trénera zo Španielska? Šéf Neapola sa sťažuje, že konkuruje bohatým Angličanom

Na jednej z vlajok, ktorá zdobí najmenší štadión, aký kedy bude hostiť novodobú Premier League, sa píše, že Luton v roku 2008 zradil Anglický futbalový zväz.

FA odhalil nekalé praktiky Lutonu pri prestupoch a šafárenie s financiami. Nakoniec klubu odpočítal 30 bodov, naparil mastnú pokutu a Luton spadol až do Conference League.

Po preradení do poloprofesionálnej súťaže sa tri razy zo štyroch sezón dostali do bitky o postup Neúspešne. Posun do 4. ligy prišiel až v sezóne 2014/15.

Do tretej postúpil až na druhý pokus. V ročníku 2018/19 sa po dvanásťročnej pauze vrátil do The Championship. Už vlani bol blízko k Premier League, vyšlo to až teraz po výhre v play off nad Sunderlandom a Coventry.

„Celé toto mesto i kabína si to zaslúžili. Vydreli sme si to. Sú tu chlapci, ktorí zažili mnohé postupy i vypadnutia. Nemal by som na to nervy, ale oni vytrvali. A zaslúžia si každú minútu z tejto postupovej radosti,“ vravel útočník Joe Taylor.

Poháre z piva v záhrade

Za postup do Premier League dostal tím so štadiónom v srdci takmer 300-tisícového mesta bonus dvesto miliónov libier. Zhruba dvanásť z nich zhltne nutná úprava štadióna. Stánku Kenilworth Road fanúšikovia Lutonu nepovedia inak ako Kenny.

Prvýkrát ho otvorili v roku 1905. Má menšiu kapacitu (10 356) ako štadióny v Dunajskej Strede či Žiline. Lenže najbizarnejší je vstup na Oak Stand.

738853178 Čítajte viac Saudi majú na lane hviezdneho Benzemu. Ročne má zarobiť štyrikrát viac, ako v Reale

Fanúšikovia sa na jednu z pozdĺžnych tribún musia dostať cez vstup na ulici, ktorý následne priaznivcov vedie cez záhrady obytných domov až k svojim sedadlám. Miestnym to nevadí, kompetentným áno.

„Sme dlhoroční fanúšikovia. Občas máme v záhrade obaly z čipsov či poháre s pivom. Zvykli sme si, že je tu hluk, ale nesťažujeme sa. Nie je zvykom, že máte za suseda klub z Premier League,“ vyhlásil jeden z miestnych v rozhovore pre Sky News.

V roku 2026 by sa Luton mal sťahovať do nového stánku Power Court. Moderný štadión s kapacitou 19 500 divákov mal byť hotový práve v závere tejto sezóny. Pandémia koronavírusu však výstavbu spomalila.

"Možno to tak malo byť. Musíme investovať milióny, aby bol Kenny pripravený. Potrebujeme splniť podmienky pre vysielateľov, kluby, vylepšiť zázemie štadióna. Jedna z tribún musí byť kompletne zrekonštruovaná za necelé tri mesiace.

Taktiež potrebujeme lepšie osvetlenie," vymenoval šéf Lutonu Gary Sweet niektoré z podmienok, ktoré Luton musí splniť, ak sa chce hrať v Kenilworth Road.

Tlak vytvára diamanty

Malý klub v najprestížnejšej futbalovej lige sveta môže prilákať zaujímavé mená. Možno sa skauti nováčika zamerajú aj na slovenských futbalistov. Viacerým z nich sa končia zmluvy a prípadná možnosť zahrať si proti Manchestru United, City, Arsenalu či Liverpoolu je veľkou motiváciou…

„Rozhodne sa musíme posilniť. Budeme v postupovej eufórii, ale tá vám nevydrží celú sezónu. Potrebujeme kvalitu,“ uvedomil si hneď po postupe kouč Lutonu Rob Edwards.

Otázne je, či v klube zostane klubová legenda. Luton ju na svojom twitterovom účte ozdobil emotikonom kozy. Pelly-Ruddock Mpanzu. Prvý futbalista v anglickej histórii, ktorý sa z poloprofesi­onálnej ligy dostal s jediným klubom až do Premier League.

Colombia Slovakia Soccer U20 Čítajte viac Zahanbujúci koniec na MS. Kolumbia uštedrila mladým Slovákom debakel

"Tlak vytvára diamanty. Necítime ho, ale vieme, že tu je. Snažíme sa to brať tak, ako keby išlo o bežný zápas v čase, keď sme o najlepšej lige sveta ani nesnívali.

Sme mentálne silní. Užijeme si to a necháme tam všetko," vravel niekdajší reprezentant Demokratickej republiky Kongo ešte pred finále s Coventry.

Čoskoro oslávi dekádu v Lutone. V novembri 2013 prišiel na hosťovanie z West Hamu – rovnako ako Potts – a nakoniec v klube zostal. Urobil dobre, hoci viackrát nad odchodom špekuloval.

„Mal som ponuky aj nutkanie Luton opustiť, ale vždy som sa vrátil k myšlienke, že zostanem,“ smeje sa 29-ročný stredopoliar.

Vraj má pľúca z hliníka. Po toľkých útrapách určite aj nervy z ocele. Azda s bradatým Lutonom v Premier League ukáže, že nepatria do starého železa…

Finále Európskej ligy UEFA v Budapešti Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Replika trofeje za triumf v Európskej lige bola...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #Luton Town