Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na ihrisku zomriem, aby som ľudí potešil. Lobotka prežíva najkrajšie chvíle vo futbalovom živote. V súkromí je to horšie

Vedi Napoli e poi muori. Vidieť Neapol a zomrieť. Túto vetu vyslovil Johan Wolfgang Goethe pred vyše dvesto rokmi. V tom čase La Società Sportiva Calcio, ako sa volá najpopulárnejší klub v meste na juhu Talianska, bola ešte kdesi vo hviezdach. O tri roky oslávi storočnicu.

28.05.2023 07:00
Stanislav Lobotka Foto:
Stanislav Lobotka v akcií.
debata (1)

S futbalom nemal výrok nemeckého básnika ani náhodou nič spoločné. Teraz však bez obáv môžete k množstvu rôznych parafráz slávneho výroku pridať ďalšiu: Vidieť Neapol a osláviť s ním titul. To je dokonalý zážitok.

V Neapole týchto dní akoby iná téma ako futbal ani neexistovala. Futbal je tu náboženstvo a štadión kostol, vyslovil sa pred časom slovenský futbalový kráľ Marek Hamšík, ktorý v meste pod Vezuvom prežil väčšinu svojej hviezdnej kariéry a lámal tu rekordy.

Video
Ako spomínajú v Neapole na Mareka Hamšíka. / Zdroj: TV Pravda

Aktuálne sa mnohé točí okolo čísla tri. V meste narazíte na trojku skoro všade ako na symbol nového úspechu. Neapol už tri týždne oslavuje tretí titul. Od posledného triumfu uplynulo 33 rokov.

„Vo futbale som zatiaľ nič krajšie nezažil. Je to ako sen,“ reagoval slovenský reprezentant Stanislav Lobotka na eufóriu, ktorú vyvolal zisk scudetta, ako v Taliansku volajú titul. Jeho niekdajší spoluhráč z národného tímu Hamšík opustil Neapol už pred vyše štyrmi rokmi, ale ľudia na neho nezabudli, hoci dnes už majú nové idoly.

Ale ako vraví jeho verný fanúšik Vincenzo „Un capitano è un capitano“. Hamšík mal roky na rukáve kapitánsku pásku a to sa cení: kapitán je kapitán.

Majstrovský duel Lobotku a spol. a ošiaľ v Neapole Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Výnimočný večer pre Stanislava Lobotku a SSC....

V Hamšíkovych stopách už kráča iný Slovák, ktorého si Neapolčania obľúbili. „Neuveriteľne milujú futbal. Na ihrisku aj zomriem, len aby som ich potešil,“ tvrdí emotívne trenčiansky rodák Lobotka.

Hamšík strávil v Neapole vyše dvanásť rokov. Titulu sa nedočkal. Lobotka ho už získal. Rozbiehal sa pomaly, po príchode zo španielskej Celty Vigo zažil aj obdobie, keď sedel na lavičke či tribúne. Dnes si tréner Luciano Spalletti bez neho základnú jedenástku nevie predstaviť.

„Lobotka? Neuveriteľný pracant. Motor tímu. Dispečer prihrávok. Málokedy niečo pokazí. Spoľahlivý, presný, poctivý. Bez neho by dnešné mužstvo nebolo také, aké je,“ tvrdí Marco, jeden z mnohých, čo nosí na sebe neapolský dres s číslo 68 a menom Lobotka asi aj do kostola.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #SSC Neapol #Stanislav Lobotka