Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z trpaslíka Stanka sa stal muž Stano, dovoliť si ho môže málokto. Lobotka drží pohár, kritici klávesnicu

Stanislava Lobotku začal zastupovať v čase, keď ako 16-ročný debutoval v drese AS Trenčín. Adrián Guľa ho vytiahol do základnej zostavy a odštartoval jeho úspešnú kariéru. Po dvanástich rokoch sa opora slovenskej reprezentácie dočkala najväčšieho úspechu.

05.05.2023 14:17
lobotka neapol Foto:
Stanislav Lobotka v drese SSC Neapol.
debata (5)

Po štvrtkovej remíze 1:1 s Udinese sa Lobotka s Neapolom stal talianskym majstrom. „Začiatok bol náročný. Tréner Gennaro Gattuso nedokázal využiť jeho potenciál. Bol to šrám na Lobotkovej kariére. Nakoniec sa karta obrátila a teraz je šampiónom,“ vraví Lobotkov agent Branislav Jašurek (39).

Čo prežívate?

Sú to nádherné pocity. Stano si takýto skvelý úspech zaslúži. Vykopal si ho sám, ja mu vďačím za to, že môžem vďaka nemu prežívať tento neapolský titul bližšie ako ostatní.

Branislav Jašurek. Foto: Archív Branislava Jašurka
Branislav Jašurek Branislav Jašurek.

Neapol zavŕšil zisk titulu štvrtkovou remízou 1:1 v Udinese. Aj vás prekvapila dominancia, s akou SSC ukončil 33-ročné čakanie na triumf v Serii A?

Keď sme spolu so Stanom začínali, mal šestnásť, dali sme si za cieľ, že bude hrať zápasy v strede týždňa.

Teším sa, že sa v tejto sezóne splnil a Neapol hral v utorok a stredu Ligu majstrov, nielen vo štvrtok Európsku ligu. Teším sa z talianskeho titulu, ale viac som vnímal sezónu z pohľadu Ligy majstrov.

Mrzí vyradenie vo štvrťfinále s AC Miláno?

Bol som na každom zápase Ligy majstrov, skončilo sa to smutne. Nevypadli s lepším mužstvom, ale s tímom, ktorý mal viac šťastia a na jeho stranu išli aj viaceré sporné rozhodnutia rozhodcu. Semifinále Ligy majstrov Neapol hrať nebude, čo je škoda. Lenže titul po 33 rokoch? Fantázia.

Kedy ste začali veriť, že to vyjde?

Postupne sa ten náskok navyšoval. Nestáva sa často, že v top ligách víťazia kluby s takým predstihom. Na to bolo treba vyhrať dvakrát v Ríme, raz v Turíne a na San Sire. Sú to šesťbodové zápasy a Neapol ich zvládol kvalitou, nie vďaka šťastene.

10. Neapol titul Čítajte viac Trénerovi Neapola ukradli Pandu, teraz si ju zaslúžil späť. Majstrovskú taktiku vymyslel medzi pštrosmi a pávmi

Ako sa Lobotka zmenil za 12 rokov, počas ktorých ho zastupujete?

Ako tínedžer mal talent na to, aby v šestnástich hral ligovú súťaž. Aďo Guľa mu dal v Trenčíne šancu. Stano mal už vtedy výnimočné schopnosti, ale narážali sme na vtedajšie vnímanie futbalu.

Limitovala ho výška, na pozíciu šestky bol príliš malý. Vždy sa našiel len jeden klub, ktorý mal o neho záujem. Ajax Amterdam ho poslal späť.

Deklaroval, že má lepších hráčov. Vybral si ho malý dánsky tím – Nordsjaelland. Terajší kouč Dánska Kasper Hjulmand z neho tam spravil top hráča. Dobrým smerom to išlo aj pod Juanom Carlosom Unzuém v Celte Vigo.

V tom čase sa začali ozývať veľkokluby, je to tak?

Áno, Chelsea a Barcelona.

Zvolili ste však Neapol a prišli problémy. Prečo?

Začiatok bol ťažký, to je pravda. Tréner Gennaro Gattuso nedokázal využiť jeho potenciál. Bol to šrám na Lobotkovej kariére. Nakoniec sa karta obrátila a teraz je talianskym šampiónom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #SSC Neapol #Stanislav Lobotka #Branislav Jašurek